Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Psoriazis şi imunitate: cum este afectată pielea

Psoriazisul schimbă astăzi viaţa multora dintre noi. Afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură, iar principalul vinovat pentru această întâlnire nefastă pare să fie stresul. Cu toate astea, în timpul sezonului cald, cei care suferă de această afecţiune observă anumite schimbări la nivelul pielii. Pentru a afla mai multe despre complicaţiile acestei boli, dezechilibrele pe care le poate provoca şi manifestările ei pe timp de vară, am apelat la medicul dermatolog Lucian Russu.

Ce se întâmplă, doctore? Cum putem ajunge să ne confruntăm cu o astfel de afecţiune? Care ar fi factorul declanşator? Trăim o viaţă mult prea agitată, mult prea stresantă?

Dr. Lucian Russu: Ca orice afecţiune autoimună, psoriazisul este o boală misterioasă. Cauza exactă nu se cunoaşte, dar toate datele şi cercetările de până acum indică faptul că stresul este un important factor declanşator al afecţiunii. Suprasolicitarea nervoasă sistematică dezechilibrează sistemul imunitar al organismului, „storcându-l” de resurse. Pe termen mediu, pot apărea pusee de boli autoimune cutanate, precum psoriazis, vitiligo, dermatită atopică etc.

Psoriazis: care sunt cauzele

Stresul este principala cauză a bolilor de piele ale omului modern, iar faptul că stresul este omniprezent în vieţile noastre, de la căsuţa de mailuri care aşteaptă răspunsuri instantaneu, până la telefonul de care suntem legaţi aproape permanent, ambuteiajele din oraş şi cantitatea uriaşă de informaţii de care suntem bombardaţi. Această conectivitate permanentă pune o presiune imensă asupra sistemul imunitar. Cu telefonul la ureche şi cu ochii în computer, primul care are de suferit este sistemul imunitar. Iar faptul că nu prea ne mai putem sustrage acestui stres permanent va face ca psoriazisul să devină, probabil, „boala secolului”.

Istoricul familial poate oferi o idee asupra predispoziţiei de a dezvolta această afecţiune. Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rudă de gradul I care suferă de această afecţiune. Însă factorii declanşatori trebuie luaţi serios în seamă: stresul, depresia, conflictele frecvente, traumastimele, infecţiile şi anumite medicamente. 

CSID: Poate fi influenţată cumva de căldură această afecţiune? E mai bine sau mai rău în această perioadă?

Dr. Lucian Russu : Vara este un anotimp favorabil pentru pacienţii cu psoriazis, care au o evoluţie bună în sezonul cald. În urma expunerii la ultraviolete, desigur, cu o protecţie solară ridicată, pacienţii au observat adeseori îmbunătăţiri pe propria piele în timpul sezonului cald.

Psoriazis: tratament cu ultraviolete

Razele ultraviolete sunt capabile să suprime sau să reducă semnificativ rata multiplicării celulare care stă, de fapt, la baza apariţiei întregului proces patologic. De asemenea, atmosfera mai umedă din timpul verii poate să îmbunătăţească şi ea evoluţia afecţiunii, deoarece dacă tegumentele sunt uscate şi apare deshidratarea, simptomele bolii se agravează.

Din fericire, astăzi există o tehnologie modernă de tratament care poate suplini cu succes şi lipsa soarelui, în afara sezonului cald, când avem parte de ultraviolete naturale, ba chiar poate „pătrunde” în zone în care soarele nu pătrunde în mod natural (mâini, coate, genunchi).

Fototerapia este standardul de aur în tratarea cu succes a psoriazisului, vitiligo şi a eczemelor. În prezent, există fototerapii care tratează psoriazisul ce afectează întreaga suprafaţă corporală, palmele sau picioarele sau acţionează ţintit asupra psoriazisului de pe zone bine delimitate (coate, genunchi etc.), făcând diferenţa în tratamentul psoriazisului!

CSID: Care sunt cele mai apăsătoare simptome? Sunt mai afectaţi bărbaţii sau femeile?

Dr. Lucian Russu: Psoriazisul este o condiţie care afectează profund calitatea vieţii şi care atrage stigma celor din jur, deşi nu este o afecţiune contagioasă. Poate debuta la orice vârstă, afectează în mod egal şi femeile, dar şi bărbaţii, şi presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp, coate, genunchi etc. În mod normal, celulele tegumentului cresc şi se matureaza gradat, pe parcursul unui ciclu de 28 de zile, urmând să fie înlocuite de alte celule tinere.

Celulele îmbătrânite din straturile superficiale ale pielii sunt înlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde. Celulele straturilor superficiale mor şi se desprind treptat, odată cu desfăşurarea activităţilor zilnice (baie, la purtarea hainelor).

Psoriazis: simptome

În psoriazis, celulele nu se maturează suficient, însă migrează rapid spre straturile superficiale ale pielii (în 3-6 zile) şi formează la acest nivel leziuni caracteristice bolii (plăcile hipercheratozice). Deşi nu este o afecţiune contagioasă, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate şi excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv că pielea lor arată altfel decât în mod normal.

CSID: În ce parte a corpului se poate manifesta mai grav?

Dr. Lucian Russu : Artrita psoriazică, care este o complicaţie a psoriazisului, se manifestă la nivelul articulaţiilor. Acestea devin inflamate, dureroase, ducând la îngreunarea sau chiar incapacitatea de folosire a mâinilor. Acest tip de psoriazis poate apărea la orice vârstă, însă cele mai afectate categorii sunt cele între 30 şi 50 de ani. De asemenea, cea mai frecventă formă de psoriazis este cea cu plăci, întâlnită în peste 80% din cazuri. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară.

 Şi unghiile pot fi afectate de psoriazis, peste 50% dintre pacienţi prezintă modificări la nivelul unghiilor de la mâini sau picioare (culoare gălbui-portocaliu, îndepărtarea de patul unghial).

CSID: Poate apărea şi la copii? La ce vârstă se poate manifesta mai abitir?

Dr. Lucian Russu : Psoriazisul nu are vârstă şi nici sex. Afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii şi se poate declanşa la orice vârstă, chiar şi în primele luni de viaţă, dar sunt observate două principale perioade de apariţie: între 20 - 30 de ani şi după 40 de ani, fix în perioadele cele mai stresante ale vieţii unui om, să zicem.

CSID: Tot mai mult persoane sunt astăzi diagnosticate cu psoriazis? De ce credeţi că se întâmplă asta?

Dr. Lucian Russu : Incidenţa este în creştere, la fel şi exacerbarea stresului psihic, iar această „coincidenţă” ne face să credem că stresul este cauza principală a incidenţei ascendente a afecţiunii.

CSID: Psoriazisul poate fi de mai multe tipuri?

Dr.Lucian Russu: Există mai multe tipuri de psoriazis, în funcţie de localizarea sau de aspectul leziunilor.

Psoriazis în plăci - este cea mai frecventă formă de psoriazis, aproximativ 8 din 10 persoane cu psoriazis au acest tip. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, cu aspect solzos şi tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, genunchi, scalp şi zona lombară.

Psoriazis inversat - apare de obicei în zona axilei, în jurul organelor genitale şi sub sâni. Este caracterizat de pete roşiatice şi netede, mai mult umede decât uscate şi este întâlnit frecvent la persoanele supraponderale. Poate fi agravat de transpiraţie şi de frecarea pielii din cauza zonei în care se manifestă.

Psoriazis pustulos - apare sub forma unor pustule (neinfecţioase). Acesta poate fi localizat, de obicei la nivelul mâinilor şi picioarelor, dar pe scară largă apare aleator pe orice parte a corpului.

Psoriazis gutat - afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu psoriazis, în special copiii şi adolescenţii şi apare sub forma unor leziuni punctiforme de culoare roşie, cu aspect de scoarţă.

Psoriazis eritrodermic - este o formă rară, inflamatorie de psoriazis şi afectează cea mai mare parte a corpului. Se manifestă prin apariţia unor zone mari de culoare roşie, inflamate, febrile, tumefiate şi dureroase de pe care pielea se cojeşte. Este una dintre cele mai grave forme de psoriazis şi, netratată, poate pune sănătatea în pericol.

Artrita psoriazică este o combinaţie a psoriazisului cu artrită. Pacienţii cu artrită psoriazică prezintă articulaţii dureroase, tumefiate, înroşite, iar dacă boala nu este controlată, se poate ajunge la distrugerea articulaţiei. Aproximativ 8% din persoanele cu psoriazis vor avea probleme şi cu articulaţiile.

 

Psoriazis: cum poate fi prevenit

CSID: Poate fi psoriazisul prevenit?

Dr. Lucian Russu: Una dintre metodele de prevenţie ar fi, desigur, limitarea pe cât posibil a dezechilibrelor, stresului etc.

CSID: Cum poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii celor care suferă de această afecţiune? Care ar fi regulile pe care trebuie să le respectăm dacă am fost diagnosticaţi cu o astfel de afecţiune? Fiind o boală care se declanşează pe sistem nervos, poate ajuta şi întâlnirea cu psihologul?

Dr. Lucian Russu:: Fiind o boală cronică, psoriazisul poate dura toată viaţa. Afecţiunea prezintă perioade de remisie, urmate de perioade de recidivă. Evoluţia este diferită de la un pacient la altul. Un tratament corect, administrat la recomandarea medicului, limitarea stresului şi echilibrarea emoţională, lucru la care poate contribui şi consilierea unui psiholog, pot îmbunătăţi calitatea vieţii unei persoane care suferă de psoriazis.

CSID: În general, care poate fi tratamentul? Se ameliorează sau se vindecă?

Dr. Lucian Russu:: Tratamentul psoriazisului este individualizat şi personalizat, având în vedere  varietatea extrem de mare a cazurilor, iar fototerapia este componenenta de tratament care determină în mod esenţial evoluţia favorabilă.

CSID: Dacă tratamentul este întrerupt brusc, pot exista  consecinţe? Pot apărea complicaţii?

Dr. Lucian Russu:  Deşi nu este o afecţiune care ameninţă viaţa direct, netratată, poate agrava starea de sănătate a pacientului până la imobilizarea la pat, în cazul declanşării artritei psoriazice.

 

 

 Exclusiv Online - 17.07.2018
Citește pe descopera.ro
CREIERUL oamenilor este cu adevărat INCREDIBIL. Doi cercetători nemţi au găsit o zonă neştiută până acum care are o ABILITATE surprinzătoare CREIERUL oamenilor este cu adevărat INCREDIBIL. Doi cercetători nemţi...
După o CERCETARE de amploare s-a răspuns la MAREA întrebare care îi intrigă pe bărbaţi. De ce FAC femeile asta în timpul SEXULUI După o CERCETARE de amploare s-a răspuns la MAREA întrebare care îi...
Balanţă Balanţă 22 septembrie - 22 octombrie

În plan sentimental relaţia dumneavoastră capătă noi dimensiuni prin care puteţi întrevedea deja perspective promiţătoare către viitor. Perioada este propice reuşitelor în carieră, dar rezervă...citește mai departe

×

Zf.ro
Schimbări majore în piaţa muncii. Tehnologia care revoluţionează viaţa corporatiştilor Schimbări majore în piaţa muncii. Tehnologia...
Secretul succesului în afaceri: Cum poţi...
SECRETUL în business. Primul lucru la care...
BusinessMagazin.ro
Catastrofă la graniţa cu România: Moartea şi degradarea sunt omniprezente. Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină care moare şi dispare Catastrofă la graniţa cu România: Moartea...
Veşti bune pentru şoferi: Dacă aveţi...
Mediafax.ro
Gestul surprinzător făcut de doi instalatori arabi, după ce au aflat că bătrâna evreică la care au mers este un supravieţuitor al Holocaustului - FOTO Gestul surprinzător făcut de doi instalatori...
Mişcare neaşteptată a celor care militează...
Accident, aproape de cascadorie. Patru tineri...
Gandul.info
Doi iubiţi din Iaşi au pus la cale un plan diabolic. Femeia l-a ademenit pe fostul prieten în patul ei, iar ce a urmat e TERIFIANT Doi iubiţi din Iaşi au pus la cale un...
ULTIMELE momente din viaţa unei femei,...
Anunţul VIRAL al unei tinere care vrea...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele pentru bărbaţi. FOTO Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai...
TULBURĂTOR! Cum a ajuns să arate Florin...
BREAKING NEWS Vedeta PRO TV care a părăsit...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Google dezvăluie MOTIVUL pentru care telefonul tău cu Android se descarcă prea repede Google dezvăluie MOTIVUL pentru care telefonul...
15 aplicaţii care ar putea să fie ASCUNSE...
O femeie a primit AMENDĂ de 2.500 lei pentru...
ProMotor.ro
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri Permis uitat acasă, permis suspendat, fără...
A început războiul pentru fabrica Volkswagen:...
Acestea sunt primele imagini reale cu noul...
Descopera.ro
Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru acest REGE sadic şi neruşinat. Niciuna nu a scăpat Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată...
Cazul BIZAR al unui bărbat uimeşte ştiinţa....
ULTIMA ORĂ
Ivan: Nu mă tem de niciun candidat, ei fug de dezbateri. L-aş întreba pe Iohannis ce îl recomandă | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.