Prof. Dr. Călin Tătaru – De ce să nu tratezi după ureche conjunctivita

În contextul pandemiei de coronavirus e important să păstrăm starea de sănătate nealterată şi să ameliorăm şi tratăm problemele cu tratament şi conduită corecte
  • Publicat:
Prof. Dr. Călin Tătaru - De ce să nu tratezi după ureche conjunctivita

În accepţiunea unor persoane, conjunctivita este o afecţiune banală şi nu se mai prezintă la medicul oflalmolog pentru diagnostic şi tratament. Însă medicii descurajează automedicaţia. Profesor. Dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă explică de ce importantă diagnosticarea corectă a conjunctivitei dar şi măsurile de îngrijire care se impun până se va ajunge la medic.


CSÎD: Ne supără ochii. Mai precis, conjunctivita este iritată. Cum trebuie să ne tratăm ochii?
Prof. Dr. Petru Tătaru:
Întotdeauna recomandăm prezentarea la medicul oftalmolog şi descurajăm auto-medicaţia.
CSÎD: În ce constă în general tratamentul conjunctivitei în funcţie de tip. Vă rugăm să ne explicaţi pe larg.
Prof. Dr. Petru Tătaru:
Tratamentul conjunctivitei este diferit în funcţie de tipul acesteia. Conjunctivita poate fi de natură bacteriană (secreţie muco-purulentă abundentă), virală (asociată frecvent cu keratita, motiv pentru care se însoţeşte cu scăderea/modificarea acuităţii vizuale), alergică (sezonieră sau perenă, secreţie apoasă, asociată frecvent cu rinita alergică).

Conjuctivită – cum îngrijim corect ochii până ajungem la medic

CSÎD: Care ar fi totuşi modalitatea corectă de îngrijire a ochilor afectaţi de conjunctivă până la prezentarea la medic?
Prof. Dr. Petru Tătaru:
Ca şi conduita generală până la prezentarea la medic se recomandă ca igiena mâinilor şi a ochilor să fie riguros respectată, evitarea frecării excesive la ochi, spălare cu apă sau ser fiziologic (interzis spălarea cu diverse ceaiuri, acestea favorizând multiplicarea bacteriilor şi înrăutăţirea simptomele). Întrucât conjunctivitele bacteriene şi cele virale pot fi contagioase produsele de igienă personală (prosoape, batiste) nu se împrumută, evitarea frecventării bazinelor de înot, colectivităţilor până la ameliorarea semnelor de conjunctivită.
Tratamentul corect şi durata acestuia vor fi indicate de către medicul oftalmolog în funcţie de tipul conjunctivitei (asociere de coliruri cu antibiotic, antiinflamatorii ne-/steroidiene, antihistaminice, etc).

Conjunctivita alergică – cauze şi tratament

CSÎD: De ce apare conjunctivita alergică? Cum se tratează?
Prof. Dr. Petru Tătaru:
Conjunctivita alergică apare ca răspuns al unei reacţii de hipersensibilitate la antigene specifice.
Poate fi sezonieră – cauzată de alergeni sezonieri (polenul anumitor plante, cunoscută fiind alergia la ambrozie, spori fungici), sau perenă (prezentă pe tot parcursul anului, asociată cu alergeni de tipul praf, acarieni, mucegai).
Conjunctivita alergică se asociază frecvent cu manifestări în zona ORL, adesea o numim rinoconjunctivită alergică. Se caracterizează prin prurit intens (senzaţie de mâncărime, uneori arsură), hiperemie conjunctivală (înroşirea ochiului), secreţie apoasă, asociat sau nu cu uşor edem palpebral, strănut frecvent, secreţie apoasă nazală.
CSÎD: Ce cauze are conjunctivita alergică?
Prof. Dr. Petru Tătaru: Printre factorii favorizanţi enumerăm: terenul atopic (predispoziţia la alergie), istoric personal sau familial de boli alergice (astm bronşic alergic, eczeme, alergii alimentare), expunere îndelungată la anumiţi alergeni.
CSÎD: În ce constă tratamentul conjunctivitei alergice?
Prof. Dr. Petru Tătaru:
Conduita terapeutică presupune identificarea alergenului şi evitarea pe cât posibil a acestuia (colaborare medic oftalmolog – medic alergolog), tratament local cu coliruri lubrifiante (lacrimi artificiale), coliruri cu substanţe antihistaminice şi/sau stabilizatori ai membranei mastocitare, asociat cu administrarea pe cale orală de antihistamice, toate evident numai la indicaţia medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”