Probleme de sănătate care pot fi tratate fără pastile

Ne-am obişnuit să luăm pastile de fiecare dată când avem o durere, dar acestea nu sunt mereu cea mai bună alegere, mai ales din cauza efectelor adverse. Dar nu ducem lipsă de alternative. Studiile arată că sportul, dieta şi schimbarea modului de viaţă sunt arme efciente împotriva multor boli cronice.
  • Publicat:
Probleme de sănătate care pot fi tratate fără pastile

Ne-am obişnuit să luăm pastile de fiecare dată când avem o durere, dar acestea nu sunt mereu cea mai bună alegere, mai ales din cauza efectelor adverse. Dar nu ducem lipsă de alternative. Studiile arată că sportul, dieta şi schimbarea modului de viaţă sunt arme efciente împotriva multor boli cronice. Să fim serioşi: e mult mai simplu să luăm o pastilă.

E mult mai uşor decât să schimbi alimentaţia, să controlezi timpul şi voinţa de a face exerciţii fizice sau să gestionezi lupta cu kilogramele în plus.  Pentru cei care sunt prudenţi în luarea medicamentelor, iată cinci moduri de a trata câteva afecţiuni de sănătate fără medicamete sau suplimente alimentare.

1. Fă exerciţii pentru a-ţi uşura problemele cu artrita
Dacă ai o greutate mare şi problema este artrita de la genunchi, pierderea câtorva kilograme nu va face ca artrita să dispară, dar o poate face mai puţin dureroasă. Studiile arată că prin pierderea în greutate (5,7 % din masa corporală) combinată cu exerciţii fizice moderate rezultă mai puţină durere şi îmbunătăţirea mobilităţii.

Chiar şi pentru cei care nu au probleme cu gretatea, înotul şi mersul pe bicicletă ajută la reducerea durerilor. Pentru plimbare, alegerea încălţărilor potrivite face diferenţa.

2. Mănâncă colesterol sănătos
Există câteva modalităţi de a micşora nivelurile de colesterol „rău“. Acesta trebuie să scadă cu până la 5% dacă scoţi din meniu alimente bogate în grăsimi saturate (carne şi alimente grase). Fiecare gram de fibre solubile pe zi, precum cele din ovăz, fasole, nuci şi fructe, poate reduce nivelul de colesterol „rău“ cu până la 2mg. Pentru a creşte nivelurile de colesterol „bun“ cea mai bună cale este de a face sport.

La persoanele inactive care au început să facă sport cu regularitate, nivelurile de colesterol „bun“ au crescut cu până la 20%. Consumul moderat de alcool, este, de asemenea, de ajutor. Kilogramele în plus, fumatul şi dietele drastice, bogate în carbohidraţi uşor de digerat, scad nivelurile acestuia, aşa că o schimbare este bine venită.

3. Exerciţiile mentale şi fizice luptă împotriva declinului cognitiv
Se pare că antrenarea memoriei şi alte exerciţii pentru creier ajută să-ţi păstrezi calităţile intelectuale. Câteva studii au arătat că programele de stimulare cognitivă pe care le susţineau cei care îi îngrijeau pe pacienţii cu Alzheimer erau de ajutor.

Dar există întrebări cu privire la calitatea cercetărilor care au arătat rezultate pozitive. Mai mult decât atât, bara de succes este setată la un nivel destul de scăzut: de multe ori un rezultat pozitiv încetineşte rata declinului cognitiv, nu are efect reversibil. Un studiu, publicat în 2007, arată că şi un program de exercitii fizice simple, o oră, de două ori pe săptămână, a avut un efect pozitiv asupra capacităţilor pacientilor cu Alzheimer de a efectua activităţi zilnice.

4. Activităţile fizice alină depresia
Multe studii au arătat că practicarea exerciţiilor fizice cu regularitate au un efect antidepresie. Alte studii au arătat că un program intensiv de exerciţii poate reduce cu până la 50% simptomele depresiei, o scădere comparabilă cu cea a pacienţilor care iau medicamente sau aveau parte de o terapie cognitiv-comportamentală.

Activităţile fizice afectează în mod direct creierul prin mărirea neurogenezei (procesul de dezvoltare a neuronilor).
Exerciţiilor fizile ar trebui să fie adăugate relaţiile de prietenie. Acestea vor ajuta să ai contact cu alţi oameni şi să intri în competiţie cu ei şi, astfel, focusul se mută pe altă problemă.

5. Schimbarea stilului de viaţă diminuează presiunea ridicată a sângelui
Un alt stil de viaţă te va ajuta dacă vrei să tratezi hipertensiunea arterială: slăbeşte, fă exerciţii fizice, consumă mai puţin sodium şi schimbă-ţi dieta.
Dacă ai probleme cu greutatea, cu fiecare kilogram pierdut reduce cu 1mm Hg presiunea sângelui. Exerciţiile fizice regulate o pot micşora şi mai mult.

Eliminând trei sferturi dintr-o lingură de sare (1,8 grame de sodiu) din dietă, în fiecare zi, poate reduce valoarea sistolică (prima valoare care se citeşte) cu cinci puncte, iar pe cea diastolică (a doua valoare care se citeşte) cu trei. O dietă pe bază de fructe şi legume (7-9 gustări pe zi), la care se adaugă produsele lactate scăzute în grăsimi (2-3 gustări pe zi), cerealele, nucile, puiul şi peştele sunt secretul scăderii tensiunii arteriale.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tratează tusea în mod natural
Tratează tusea în mod natural
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”