Prezervarea fertilităţii pacienţilor oncologici, o şansă în plus de a aduce pe lume un copil

Şi în România a apărut grija pentru prezervarea fertilităţii persoanelor care trec printr-un diagnostic de cancer. Iată ce se poate face pentru aceşti pacienţi.
  • Publicat:
Prezervarea fertilităţii pacienţilor oncologici, o şansă în plus de a aduce pe lume un copil

Deşi un domeniu aflat la început în România, în ţările lumii oncofertilitatea şi-a statuat locul şi rolul său ca domeniu medical distinct. Oncofertilitatea este definită ca specialitate de nişă, liant între oncologie cu medicina reproductivă, ce vizează opţiunile de prezervare a fertilităţii pacienţilor care suferă de cancer. Necesitatea unui astfel de domeniu a plecat de la nevoia reală de a oferi pacienţilor şansa de a deveni părinţi după tratamentele oncologice, de radioterapie sau chimioterapie, aceste tratamente punându-şi amprenta asupra celulelor cu diviziune rapidă, cum sunt gonadele, ovarele şi testiculele.

Prezervarea fertilităţii: o preocupare medicală


Dr. Marilena Băluţă, medic specializat ȋn tehnici de reproducere umană asistată, embriolog senior ne-a explicat:  “Diagnosticul de cancer este un diagnostic greu de acceptat şi de comunicat unui pacient, prin prisma prognosticului pe care îl are pe termen scurt, mediu dar mai ales pe termen lung. Medicul oncolog care va comunica pacientului acest diagnostic va trebui să explice şi implicaţiile pe care le are tratamentul oncologic asupra posibilităţii pacientului de a aduce pe lume copii. Vorbim în special despre pacienţii tineri, uneori copii sau adolescenţi, cu un prognostic favorabil, care odată trataţi şi vindecaţi, pot avea o şansă, dacă au făcut o procedura de prezervare a fertilităţii. Fără a minimiza rolul tratamentelor oncologice, ce răspund în primul rând nevoii de supravieţuire, aceste tratamente chimio-/radioterapice sunt urmate de efecte secundare ce pot influenţă fertilitatea. În polichimioterapia care cuprinde un agent alchilant, s-a observat că infertilitatea este o complicaţie permanentă, în aproximativ 80% din cazuri ducând la amenoreea la femei şi azoospermie, în cazul bărbaţilor.”

Infertilitatea: o complicaţie a tratamentelor oncologice

“Este important că pacientul să fie corect informat de către medicul oncolog care conduce planul de tratament. În cazul unui prognostic bun, cancere în stadiile primare, pacienţii trebuie îndreptaţi către medici care fac reproducere umană asistată pentru a li se oferi soluţiile optime. Pentru cancerele avansate, de asemenea, ar trebui făcută o corectă informare, pentru a nu da pacientului un orizont de aşteptare fals, în cazul unui prognostic defavorabil lui. Linia etică este foarte fină în aceste cazuri. Nu putem prezerva material biologic unui pacient aflat într-un stadiu terminal sau cu prognostic ce nu depăşeşte 3-5 ani. Pe de altă parte, pentru pacienţii cu un prognostic favorabil, a le da speranţa într-o bună calitate a vieţii şi într-un viitor care să însemne şi posibilitatea de a aduce pe lume copii reprezintă o cauză pentru care merită să luptăm,” a explicat Dr. Marilena Băluţă.

Prezervarea fertilităţii: un proiect în derulare

Primăria Municipiului Bucureşti prin ASSMB derulează la Spitalul Clinic de obstetrică-ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” proiectul Newborn – Oncofertilitate prin care 138 de femei şi 175 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer, care au domiciliul în Bucureşti pot beneficia în mod GRATUIT de prezervarea fertilităţii cu indicaţie de la medicul care coordonează tratamentul oncologic.
Pacientii care doresc sa beneficieze de program, se pot adresa: ASSMB (Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti) sau Spitalului Clinic de obstetrica-ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân