Premieră în medicina românească, în lupta împotriva cancerului hepatocelular!

Cancerul hepatocelular este una dintre cele mai comune neoplazii şi a treia cauză de mortalitate prin cancer din lume. Chemoembolizarea transarterială (TACE) reprezintă cea mai nouă procedură de tratament pentru pacienţii cu cancer hepatocelular nerezecabil chirurgical sau ablativ.
  • Publicat:
Premieră în medicina românească, în lupta împotriva cancerului hepatocelular!
Cuprins
  1.  
  2.  

Cancerul hepatocelular este una dintre cele mai comune neoplazii şi a treia cauză de mortalitate prin cancer din lume. Chemoembolizarea transarterială (TACE) reprezintă cea mai nouă procedură de tratament pentru pacienţii cu cancer hepatocelular nerezecabil chirurgical sau ablativ.

O premieră pentru sistemul medical privat a avut loc în cadrul unei clinici din Bucureşti. Pacientul, depistat cu o tumoră hepatică, a fost supus chemoembolizării intraarteriale cu particule TANDEM® încărcate cu citostatic, o nouă procedură angiografică terapeutică.

Tratamentul cancerului hepatocelular se bazează pe vascularizaţia duală a ficatului, prin artera hepatică şi prin vena portă. Administrarea directă intraarterială a medicamentelor citotoxice distruge ţesutul tumoral, rezultând efectul terapeutic loco-regional al procedurii.

”Asistăm la o nouă procedură pentru tratarea hepatocarcinomului nerezecabil, prin introducerea unui nou concept de chemoembolizare transarterială. Microparticulele încărcate cu medicamente citotoxice acţionează la nivelul ţesutului tumoral, evitându-se efectele adverse ale chimioterapiei sistemice. Tratamentul se poate aplica cu succes la persoanele cu boală hepatică în stadiul intermediar, acolo unde se regăsesc mai mult de 3 noduli peste 3 cm, sau 1 nodul peste 5 cm”, a declarat dr. Mugur Grasu, medic primar radiologie – imagistică medicală.

Reputatul specialist în hepatologie, prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful clinicii de Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a precizat că: ”În ultima perioadă se înregistrează tot mai multe cazuri de cancer hepatic, din cauza frecvenţei cu care este prezentă infecţia VHB şi VHC. Prevalenţa ridicată a acestor afecţiuni necesită noi metode terapeutice, precum şi tehnologie intervenţională modernă. Procedura de chemoembolizare transarterială cu particule TANDEM®, vine în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer hepatocelular, care prezintă contraindicaţii chirurgicale. Aceasta este acceptată ca metodă de tratament pe baza criteriilor Milan si se înscrie în algoritmul de tratament propus la Barcelona”.

Chemoembolizarea transarterială clasică a fost înlocuită treptat cu noua tehnologie care combină eficient administrarea locală a medicamentelor cu efectele sistemice ale embolizării. Intervenţia nu este dureroasă şi nu necesită anestezie generală. Perioada de recuperare este de doar o zi. Printre cele mai frecvente efecte post-chemoembolizare se regăsesc durerile abdominale, greaţă, vărsături şi febră. Durata simptomelor este direct proporţională cu dimensiunea tumorii şi volumul de ţesut hepatic adiacent afectat în timpul procedurii.

Citeşte şi: Când se impune testul pentru virusul hepatitei C?

Chirurgia viitorului – chirurgia robotică

Hepatita B, pericolul silentios pentru ficat

 

 


Scopul tratamentului prin chemoembolizarea transarterială este acela de a creşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor, de a îmbunătăţii calitatea vieţii şi de a controla progresia tumorală.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”