Pietre la colecist – simptome, regim alimentar, când e nevoie de operație. Explică medicul gastroenterolog Radu Bogdan Mateescu

Pietre la colecist? Pot cauza durere în capul pieptului, dar şi vărsături. Medicul gastroenterolog Radu Bogdan Mateescu detaliază simptomele şi soluţiile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pietre la colecist - simptome, regim alimentar, când e nevoie de operație. Explică medicul gastroenterolog Radu Bogdan Mateescu

Pietre la colecist (numit şi vezică biliară sau fiere – însă acest termen este folosit greşit) – o problemă frecvent întâlnită, mai ales ca urmare a regimului alimentar bogat în grăsimi, dar şi a sedentarismului ori constipaţiei.

Excesul de colesterol sau de bilirubină duce la apariţia unor particule solide care se depun în colecist, acestea având dimensiuni ce pot varia de la o granulă de nisip până la mărimi similare vezicii biliare, adică aproximativ 4 centimetri, dar astfel de cazuri sunt extrem de rare.

În general, pietrele la colecist nu depăşesc 2,5 centimetri.

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu, medic primar Gastroenterologie şi Medicină internă şi şef Secţie Gastroenterologie la Spitalul Clinic Colentina, descrie simptomele ce pot sugera o afecţiune a colecistului şi explică în ce situaţie este necesară intervenţia laparoscopică de extragere a calculilor biliari.

Simptome pietre la colecist

CSÎD: Care sunt simptomele ce pot sugera o problemă cu vezica biliară?

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu: „Problemele” cu colecistul (vezica biliară) sunt reprezentate în special de prezenţa pietrelor, de inflamaţia şi uneori de infecţia vezicii şi mai rar de tumorile de la acest nivel. Noţiunea de „vezică leneşă sau malformată” nu are de cele mai multe ori relevanţă medicală.

Manifestările clinice nu sunt specifice, adică apar şi în alte suferinţe: episoade violente de durere în capul pieptului sau în dreapta, sub coaste, posibil cu iradiere înspre omoplatul drept; vărsături, febră, icter (colorarea în galben a sclerelor şi a pielii).

CSÎD: Cui trebuie să se adreseze persoana care prezintă astfel de manifestări?

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu: Pacientul trebuie să se adreseze medicului de familie, urgentist, gastroenterolog sau chirurg, care va calma durerea şi va lua măsuri adecvate. De obicei este nevoie de înlăturarea obstacolului (piatră sau tumoră), endoscopic sau chirurgical (după caz).

Colecistectomia şi regimul alimentar

CSÎD: Dacă nu există simptome, dar analizele indică prezenţa calculilor biliari, este necesară intervenţia chirurgicală?

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu: Nu se operează pietrele din colecist descoperite întâmplător la ecografie, dacă pacientul nu are manifestările de mai sus. Consultul medical trebuie să stabilească dacă durerea descrisă este biliară sau nu, situaţie în care, evident, operaţia nu e indicată.

În schimb, pietrele aflate în coledoc – canalul prin care bila se scurge în intestin – trebuie extrase chiar dacă nu dau simptome (de obicei nechirurgical, prin tehnici endoscopice).

CSÎD: După efectuarea colecistectomiei, există anumite restricţii privind regimul alimentar?

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu: După colecistectomie, dieta este recomandat să fie completă, fără excluderi şi fără excese, întocmai ca la cei cu colecist, adaptată progresiv în funcţie de toleranţa individuală.

Digestia dificilă, o problemă cu multiple cauze

CSÎD: Multe persoane se plâng că „nu pot digera” anumite alimente, precum ciuperci, nuci, seminţe, spanac etc. Care ar putea fi cauzele, dar şi soluţiile?

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu: Problemele de „digestie dificilă” sunt mai complexe, putând ţine de cauze organice (de exemplu, insuficienţă secretorie pancreatică, boli ale mucoasei intestinului, după chirurgia tubului digestiv etc.), de tulburări de funcţionare (să spunem o „neînţelegere” între sistemul nervos şi tubul digestiv) sau de particularităţile individului (unii nu tolerează un aliment).

Soluţia nu poate fi căutată decât într-o consultaţie medicală, stabilirea arbitrară a dietei însemnând neglijarea unui diagnostic potenţial important şi un risc de apariţie a unor carenţe nutriţionale.

Conf. dr. Radu Bogdan Mateescu, medic primar Gastroenterologie şi Medicină internă şi şef Secţie Gastroenterologie la Spitalul Clinic Colentin. Sursa foto: assmb.ro
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân