Petele de pe fata, semne ale tulburarii hormonilor sexuali

Specialistii dermatologi atrag atentia ca petele aparute pe fata nu au absolut nici o legatura cu afectiunile hepatice.
  • Publicat:
Petele de pe fata, semne ale tulburarii hormonilor sexuali
Petele de pe fata, semne ale tulburarii hormonilor sexuali

Specialistii dermatologi atrag atentia ca petele aparute pe fata nu au absolut nici o legatura cu afectiunile hepatice. Totodata, soarele nu este nici el implicat in aparitia acestora, ci constituie doar un factor declansator al pigmentatiei de la nivelul tenului.

Petele pe fata, care apar cu predilectie la femei, sunt un semn sigur al existentei unor tulburari hormonale, spun medicii. „Petele sunt un rezultat al productiei crescute de melanina, sub controlul hormonului sexual. Tocmai de aceea apare si cloasma sau masca gravidica la femeile insarcinate.

Referitor la acestea, trebuie spus ca nu este nimic adevarat din mitul petelor aparute pe buza superioara, care ar anunta nasterea unui baiat, si al celor aparute pe obraz, care ar anticipa nasterea unei fete.
Nu are nici o legatura una cu alta. In hiperpigmentatia fetei este implicata modificarea hormonilor sexuali feminini, adica avem sigur de-a face cu o tulburare hormonala.

Desigur ca modificari ale hormonilor sexuali apar si in bolile hepatice, si de aici se facea gresit legatura dintre asemenea afectiuni si pete. Este adevarat ca petele apar si de la soare, dar soarele este doar un stimulator al sintezei de melanina, pe fondul problemelor hormonale”, sustine Carmen Curea, doctor in medicina si medic dermatolog la Spitalul Colentina.

Specialistii explica aparitia hiperpigmentatiei la gravide prin modificarea raportului dintre estrogen si progesteron. La celelalte femei insa aparitia petelor este destul de ingrijoratoare, deoarece reprezinta semne ale existentei unor chisturi ovariene. „In mod obisnuit, hormonii sunt prezenti in organism intr-o anumita cantitate.

La anumite femei nu se secreta in cantitati normale si atunci apar tulburari ale menstruatiei, care poate intarzia cu lunile, sau alte disfunctionalitati si dezechilibre. Poate fi vorba chiar de tumori secretante”, avertizeaza dr. Carmen Curea.

Piele noua la fiecare 28 de zile

Dermatologii precizeaza ca petele aparute la persoanele varstnice nu au legatura cu hormonii, ci doar cu degenerescenta pielii.  Din cauza batranetii, pielea se pateaza si se subtiaza. „In prima parte a vietii, o data la 28 de zile se formeaza practic o piele noua.

La varstnici, pielea se formeaza cu defecte”, afirma dr. Carmen Curea. Aceasta semnaleaza ca stelutele vasculare, care apar in zona decolteului si pe abdomen.  „Stelutele sun cauzate de hepatita cronica sau de ciroza si apar pentru ca hormonii nu mai sunt metabolizati de ficat”, sustine medicul dermatolog.

Stelutele vasculare mai apar si in cazul alcoolismului, acestea fiind localizate la nivelul fetei, decolteului, toracelui superior, bratelor, mainilor, abdomenului si membrelor inferioare. Totodata, studii recente au aratat ca peste 50 la suta sunt dintre pacientii care aveau mai mult de 20 de stelute vasculare sufera de hemoragii esofagiene.

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Din dermatologie pentru pielea sensibila
Din dermatologie pentru pielea sensibila
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân