Pericolul la care te expui când asculţi muzică la căşti

Suntem tentaţi să credem că utilizarea căştilor este sigură, însă, nu de puţine ori, pot fi responsabile de afecţiuni cu efecte tranzitorii sau definitive.
  • Publicat:
Pericolul la care te expui când asculţi muzică la căşti

Trăim într-o lume a evoluţiei rapide, a tehnologiei, suntem predispuşi să folosim gadgeturi care, teoretic, ne facilitează îndeletnicirile zilnice şi ne aliniază modernului. Căştile auriculare şi dispozitivele auditive au căpătat, la rândul lor, noi forme şi caracteristici. Suntem tentaţi să credem că utilizarea lor este sigură, însă, nu de puţine ori, pot fi responsabile de afecţiuni cu efecte tranzitorii sau definitive.

„Simptomele pot fi reprezentate de durere şi apariţia de secreţii purulente la nivelul conductului auricular extern; senzaţia de mâncarime, furnicături, înţepături sau amorţeală; cefalee; apariţia de zgomote nefireşti sau scăderea, chiar pierderea auzului”, precizează medicul Silviu Oprescu pentru Gândul.info.

Afecţiuni grave la care se expun cei care ascultă muzică la căşti

Utilizarea căştilor poate determina următoarele afecţiuni:

1. Otitele: infecţii localizate cu predilecţie la nivelul conductului auditiv extern.

„Căştile reprezintă adevăraţi vectori contaminaţi cu bacterii, ce pot coloniza prin intermediul leziunilor de decubit pe care le creează sau prin portiţe de intrare preexistente. Mai periculoase sunt dispozitivele care se introduc în conductul adutiv comparativ celor care se aşază peste pavilion, prin blocajul cvasicomplet al pasajului aerian de la acest nivel”, spune medicul.

2. Hipoacuziile: expunerea excesivă la sunete puternice sau periodică la tonalităţi mai mari de 90 de decibeli poate determina diminuări pasagere sau definitive ale auzului. Ba mai mult, chiar pierderea completă a acestuia.

3. Acufenele: zgomote pe care nimeni altcineva nu le poate auzi, ce pot lua forme variate, de la pocnete şi păcănituri până la ţiuituri şi zumzete.

4. Efecte negative asupra creierului: undele electromagnetice produse de căşti, în special de cele cu Bluetooth, au fost incriminate ca factori favorizanţi pentru dezvoltarea de tumori cerebrale.

„Îndemn utilizatorii de căşti la moderaţie, la evitarea sunetelor de intensitate foarte mare. Îi sfătuiesc să schimbe sau să sterilizeze capacul sau buretele căştii periodic, să nu împrumute de la altcineva căscuţele şi să evite dispozitivele mici, să le aleagă pe cele care acoperă urechea. De asemenea, este important ca dispozitivul să fie comod fizic”, adaugă dr. Silviu Oprescu.

Citeşte continuarea pe Gândul.info

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”