Palpitaţiile: când reprezintă un real motiv de îngrijorare

Palpitaţiile sunt obişnuite atunci când vorbim de schimbări la nivelul inimii, dar uneori pot reprezenta un pericol.
  • Publicat:
Palpitaţiile: când reprezintă un real motiv de îngrijorare
FOTO: shutterstock / Palpitaţiile: când reprezintă un real motiv de îngrijorare

Dacă ţi se pare că inima se comportă complet neobişnuit, cel mai probabil vei încerca să cauţi răspunsul pe Internet sau, cea mai corectă varintă, să dai fuga în cabinetul medicului pentru a afla ce se întâmplă în corpul tău. Aceste schimbări pe care le simţi în zona inimii se numesc palpitaţii. Ştim că bătăile inimii sunt foarte importante în transmiterea oxigenului în sânge şi a altor nutrienţi în restul organismului. De asemenea, se mai trimite şi dioxidul de carbon pe care organismul îl produce în plămâni în urma expiraţiei.

Dacă ar fi să întrebăm persoanele din jurul nostru cum ar descrie palpitaţiile, vom primi răspunsuri diferite, motiv pentru care am avea nevoie de mai multe detalii. Când toate aceste palpitaţii reprezintă un motiv real de îngrijorare diferă în funcţie de mai mulţi factori. În realitate, palpitaţiile nu sunt neapărat semn că inima nu mai vrea să funcţioneze, dar în acelaşi timp pot fi un motiv de îngrijorare.

Motive comune pentru care apar palpitaţiile

De cele mai multe ori, când o persoană se confruntă cu palpitaţii, inima nu estea neapărat în pericol. Există numeroase motive pentru care inima poate acţiona în acest fel, iar multe dintre ele chiar nu reprezintă motive de îngrijorare. Potrivit Instutului Naţional al Inimii, Plămânilor şi Sângelui, inima ştie când că pulseze pe baza unor impulsuri electrice primite de la grupuri de celule cunoscute ca noduri sinoatriale.

În general, activităţile care îţi solicită inima pot provoca şi ele palpitaţii. Tocmai de aceea te confrunţi cu palpitaţii după un antrenament intens. De asemenea, există femei care au palpitaţii pe perioada sarcinii, când volumul de sânge din corp creşte, iar inima trebuie să pompeze fluide extra.

Când reprezintă palpitaţiile motive de îngrijorare

În timpul aritmiilor pot apărea aceste impulsuri care, practic sunt mici circuite la nivelul sistemului electric al inimii. Artimiile pot face ca inima să bată neregulat, să se simtă ciudat şi vin însoţite de ameţeli, slăbiciune, dificultatea de a respira, dureri în piept şi multe altele. Aritmiile pot fi tratate, iar uneori chiar pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

O altă situaţie în care palpitaţiile semnalează ceva diferit în privinţa unui organ precum glanda tiroidă. Tiroida produce hormoni precum tiroxină şi triiodotironină, care influenţează metabolismul, menţionează Clinica Mayo. Dacă ai hipertiroidism, se va genera prea multă tiroxină, iar astfel se ajunge la bătăi ale inimii rapide sau neregulate alături de simptome precum apetitul crescut şi pierderi bruşte în greutate.

Dacă palpitaţiile vin însoţite de simptome ca ameţeli, disconfort sau dureri în piept, acesta este un semn că funcţiile inimii sunt compromise. De asemenea, istoricul medical joacă un rol important, mai ales dacă ai suferit afecţiuni cardiovasculare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân