(P) Ziua Mondială a diabetului – 14 Noiembrie 2019

14 noiembrie marchează Ziua Mondială a luptei împotriva diabetului zaharat, încă din 1991.
  • Publicat:
(P) Ziua Mondială a diabetului – 14 Noiembrie 2019
Ziua Mondială a diabetului – 14 Noiembrie 2019

Ziua mondială a luptei împotriva diabetului zaharat este marcată în fiecare an pe data de 14 noiembrie. Aceasta a fost iniţiată în 1991 de Federaţia Internaţională a Diabetului şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ca răspuns la preocupările majore privind diabetul zaharat, o ameninţare pentru sănătatea populaţiei la nivel global.

Analizele populaţionale iniţiate de către IDF susţin că 4 din 5 părinţi au dificultăţi în a identifica semnele precoce care pot conduce către un diagnostic de diabet zaharat la copii. 80% dintre cazurile de diabet zaharat de tip II ar putea fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos şi identificarea semnelor precoce de boală.

Una din două persoane care suferă de diabet nu sunt diagnosticate, conform cercetărilor aceleiaşi fundaţii. În România sunt diagnosticate cu diabet peste 1 700 000 de persoane.

Nediagnosticat şi netratat, diabetul determină modificări majore şi ireversibile ale stării de sănătate, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru afecţiuni cardiovasculare. În anul 2017 diabetul a făcut 4 milioane de victime la nivel global.

Campaniile desfăşurate cu ocazia zilei de 14 noiembrie încurajează populaţia să afle mai multe despre diabet şi să îşi evalueze periodic starea de sănătate

Diabetul zaharat şi necesitatea monitorizării permanente

Diabetul zaharat (DZ) este o afecţiune metabolică cronică caracterizată prin hiperglicemie persistentă. Hiperglicemia cronică în concordanţă cu celelalte probleme metabolice ale pacienţilor diabetici poate afecta diverse sisteme şi organe, ceea ce duce la dezvoltarea unor complicaţii invalidante şi/ sau care pot pune viaţa în pericol, dintre care cele mai importante fiind cele microvasculare (retinopatie, nefropatie şi neuropatie), dar şi complicaţii macrovasculare (boala coronariană, boala arterială periferică şi boala cerebrovasculară).

Diabetul zaharat de tip 1 reprezintă 5% până la 10% din formele de diabet şi se caracterizează prin distrugerea autoimună a celulelor beta producătoare de insulină din insulele pancreasului.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă aproximativ 90% din toate cazurile de diabet. Răspunsul la insulină este diminuat, fenomen cunoscut sub denumirea de rezistenţă la insulină. În această stare, insulina este ineficientă şi este contracarată iniţial de o creştere a producţiei de insulină pentru a menţine homeostazia glucozei, dar în timp, producţia de insulină scade, rezultând aceasta formă de diabet.

 

Diagnosticul şi managementul diabetului zaharat se realizează cu o echipă multidisciplinară. Aceşti pacienţi au nevoie de o evaluare adecvată făcută de către oftalmolog, nefrolog, cardiolog şi chiar chirurg vascular. Este necesară monitorizarea regulată a glicemiei, a hemoglobinei glicozilate si a nivelului de lipide circulante.

Numai în anul 2018, în laboratoarele Synevo s-au efectuat 589,778 teste de glucoză serică, 155,370 hemoglobine glicate şi 183,659 servicii profil lipidic, analize indispensabile în diagnosticarea şi monitorizarea diabetului, dar şi a altor afecţiuni.

Synevo se alătură campaniilor de informare şi conştientizare ce au ca subiect această afecţiune, desfăşurând campania de monitorizare a diabetului în perioada 10 noiembrie – 10 decembrie 2019. Testele pentru monitorizarea glucozei în sânge şi depistarea din timp a complicaţiilor ajută la menţinerea diabetului sub control.

Pentru detalii, accesaţi link-ul: https://www.synevo.ro/campanie-diabet/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”