Orice dieta trebuie personalizata

Faptul ca, zilnic, femeile de toate varstele si nu numai vorbesc despre ceea ce ar trebui sa faca sa mai slabeasca, nu mai este un secret pentru nimeni. Insa medicii devin din ce in ce mai ingrijorati, deoarece nu li se cere sfatul si se confrunta cu cazu
  • Publicat:
Orice dieta trebuie personalizata
Orice dieta trebuie personalizata

CSID: Ce inseamna o dieta sanatoasa?
Dr. Sebestyen Lucia: O dieta sanatoasa presupune un aport caloric adecvat, care variaza in functie de varsta, sex si activitate fizica. Necesarul caloric va fi asigurat prin consumarea tuturor principiilor alimentare, in proportii adecvate.

CSID: Cat de sanatos mananca romanii?
Dr. Sebestyen Lucia: Obiceiurile alimentare ale romanilor s-au schimbat mult. Exista pe piata o mare varietate de produse alimentare, iar cele gen fast-food prezinta solutia cea mai comoda, pentru ca sunt gustoase si dense caloric, se prepara usor si sunt foarte la indemana. Pe masura cresterii bunastarii economice, a crescut si stresul psiho-social. Oamenii sunt tot mai ocupati si pentru multi singura masa din zi este cea de seara, de dinainte de culcare. Multe persoane gasesc in mancare un refugiu dupa stresul de peste zi, altele au tulburari de comportament alimentar din pricina stresului. Toate aceste aspecte duc la cresterea in greutate si la aparitia obezitatii, care in zilele noastre a devenit o adevarata pandemie.

CSID: Practic, dupa Revolutie am fost invadati de fel si fel de alimente care mai de care mai gustoase, dar nu neaparat sanatoase. De cati ani mai avem nevoie pentru a castiga educatia necesara selectarii alimentelor cu adevarat bune?
Dr. Sebestyen Lucia: In primul rand trebuie inteles conceptul de obezitate; obezitatea tinde sa devina principala problema de sanatate a secolului 21. Ea este mai mult decat o simpla problema estetica, importanta sa deriva din asocierea cu o multitudine de afectiuni cronice cum ar fi bolile metabolice, cardiovasculare, anumite neoplazii. Programul de scadere ponderala trebuie condus de o echipa multidisciplinara care sa cuprinda : medic specialist nutritionist, psiholog si dietetician. Dietele promovate de mass media ofera metode de scadere ponderala fara baza stiintifica confirmata. Acestea creeaza deficiente nutritionale. Toate persoanele interesate trebuie avertizate asupra faptului ca orice regim hipocaloric nu este inofensiv si ca el trebuie prescris de nutritionist.

CSID: Ati observat diferente de alimentatie in ultimii ani la romani?
Dr. Sebestyen Lucia: Dupa cum afirmam mai-sus romanii consuma foarte des produse gen fast-food si dulciuri concentrate, care sunt gustoase si dense caloric. Consumarea sistematica a acestor produse hiperglucidice si/ hiperlipidice conduce la crestere ponderala.

CSID: Cum se poate slabi sanatos?
Dr. Sebestyen Lucia: In primul rand, pacientul trebuie invatat ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Se va stabili necesarul caloric in functie de varsta, sex si activitatea fizica; se va determina greutatea ideala. Se va fragmenta aportul alimentar in mai multe mese (3 mese principale si 2 gustari), cu evitarea consumului de alimente intre acestea. Se vor evita consumul de alimente bogate in grasimi saturate sau colesterol, consumul excesiv de sare, consumul de alimente hipercalorice (dulciurile concentrate), se va evita excesul de alcool. Se va sublinia importanta modului de preparare a mancarii, inlocuind prajirea cu fierberea sau coacerea alimentelor. Se va stabili un program de exercitiu fizic adecvat fiecarei persoane in parte.

CSID: Exista si alte solutii pentru mentinerea greutatii in afara de asa numita „dieta pe viata”?
Dr. Sebestyen Lucia: Conceptul “dieta pe viata” este gresit formulat. Este vorba despre un mod de alimentatie sanatos care trebuie urmat pe tot parcursul vietii. Alimentatiei trebuie sa i se alature un program de exercitiu fizic adaptat fiecarei persoane in parte.

CSID: Cati pacienti apeleaza la nutritionisti pentru a-si rezolva problemele legate de nutritie?
Dr. Sebestyen Lucia: Consultatiile la cabinetul medicului nutritionist sunt foarte rare, indiferent daca ele sunt in spital sau in policlinicile private. Acestea sunt alcatuite in principal din persoane obeze care-si doresc sa slabeasca exclusiv din pricina aspectului estetic. Nu s-a incetatenit mentalitatea de a consulta nutritionistul pentru toate celelalte afectiuni care necesita anumite restrictii alimentare (bolile cardiovasculare, bolile hepatice, renale, colopatii,etc). Desi sunt multe persoane care ar dori sa stie cum sa manance sanatos, nu simt nevoia sfatului unui medic nutritionist.

CSID: Foarte putini romani mai tin post. Cum ati incuraja o persoana sa tina acest regim alimentar?
Dr. Sebestyen Lucia: In perioadele de post trebuiesc alese cu grija alimentele astfel incat sa nu se priveze organismul de nutrimentele indispensabile. Este necesar sfatul medicului nutritionist pentru inlocuirea alimentelor interzise in post cu alimente care sa contina un procent mai mare din principiile nutritive esentiale organismului.

Recomandati schimbarea radicala a alimentatiei – spre exemplu, lacto-vegetarianism, sau modul de viata al celor care consuma doar fructe – frutarienii?
Dr. Sebestyen Lucia: Cum spuneam alimentatia sanatoasa inseamna acoperirea tuturor nevoilor nutritionale ale organismului cu pastrarea proportiilor echilibrate intre ele. In alimentatia sanatoasa trebuie sa se regaseasca atat proteinele animale cat si cele vegetale, atat acizii grasi polinesaturati si mononesaturati cat si cei saturati, in procentul adecvat.

CSID: Se observa cu ochiul liber ca micutii consuma cantitati mari de produse gen snacks-uri, cipsuri care numai sanatoase nu sunt, dar care au un marketing foarte bun si „daruiesc” in pachete tatuaje, abtipilduri… Dati cateva sfaturi pentru parinti privind alimentatia copiilor.
Dr. Sebestyen Lucia: Una din cele mai alarmante afectiuni ale sec.21 la copii este obezitatea, ca si la adult. Avand in vedere complicatiile obezitatii si varsta tanara de aparitie a acestei afectiuni, prognosticul este mai sumbru, in cazul in care aceasta este netratata. De aceea recomandam mamelor sa consulte medicul pediatru sau nutritionist ori de cate ori copilul depaseste greutatea corespunzatoare varstei, sa-i limiteze accesul la produsele de fast food si dulciuri concentrate si sa-l indrume catre activitati sportive.

CSID: Cum este cu „sucurile naturale 100%” de pe piata noastra? Sunt sanatoase sau nu?
Dr. Sebestyen Lucia: Sucurile naturale sunt sucurile obtinute prin stoarcerea fructelor si fara adaugarea de conservanti si aditivi. Ele au, in general, termen de valabilitate sub 48h.

CSID: In ce sens se va imbunatati sau va fi afectata dieta romanilor dupa intrarea in UE?
Dr. Sebestyen Lucia: Speram ca dupa intrarea Romaniei in UE sa se impuna respectarea unor norme nutritionale de catre producatori si anume afisarea pe absolut toate produsele a continutului in principii nutritive, a  modului de preparare, de conservare si eventual a unor recomandari  nutritionale stabilite impreuna cu specialistii in domeniu; sa fie mediatizate implicatiile acestei maladii numite obezitate, sa se faca o educatie corecta a populatiei prin mijloacele media asupra modului de alimentatie sanatoasa si sa se descurajeze dietele restrictive care promit rezultate rapide cu minim de efort.

Interviu de Madalina Dragoi
Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”