Ochelarii de soare: cum ne alegem perechea potrivită

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un trend sezonier. Pe lângă accesorizarea oricărei ţinute de vară, există şi alte beneficii ale ochelarilor de soare de care ne putem bucura, indiferent de sezon. Aceştia sunt importanţi pentru sănătatea oculară şi te protejează de razele dăunătoare ale soarelui.
  • Publicat:
Ochelarii de soare: cum ne alegem perechea potrivită

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un trend sezonier. Pe lângă accesorizarea oricărei ţinute de vară, există şi alte beneficii ale ochelarilor de soare de care ne putem bucura, indiferent de sezon. Aceştia sunt importanţi pentru sănătatea oculară şi te protejează de razele dăunătoare ale soarelui.

Află în continuare de la Dr. Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog la optica medicală Videt care sunt factorii de care ar trebui să ţii cont atunci când îţi alegi perechea de ochelari de soare şi învaţă cum să îţi protejezi ochii corespunzător.

De ce ar trebui să purtăm ochelari de soare?

Ochelarii de soare te protejează împotriva luminii puternice de afară şi blochează razele ultraviolete. În perioada verii, razele soarelui sunt de aproape 3 ori mai puternice decât în timpul iernii. Totuşi, aceste raze există şi în sezonul rece, aşadar poţi purta ochelarii de soare în tot timpul anului. Prin purtarea unei perechi de ochelari de calitate te poţi proteja de afecţiuni oculare cu simptome neplăcute. ‘’Când alegi o pereche de ochelari de soare, cea mai importantă este protecţia oculară oferită. Radiaţiile UV sunt responsabile de producerea unor afecţiuni oculare precum cataracta, degenerescenţa maculară şi cancer’,’ spune Dr. Voiculescu.

Importanţa protecţiei UV

Razele ultraviolete, cunoscute şi sub numele de raze UV, afectează pielea şi pot avea consecinţe neplăcute asupra ochiilor. La fel cum ne protejăm pielea folosind cremă cu factor SPF, aşa ar trebui să ne protejăm şi ochii purtând o pereche de ochelari de soare cu protecţie adecvată. Pentru a te proteja corespunzător, ochelarii de soare trebuie să blocheze razele UVB în proporţie de 99%, iar razele UVA în proporţie de cel puţin 95%. Cei mai buni ochelari de soare pentru sănătatea ochilor tăi sunt cei cu protecţie 100% UVB şi UVA. Factorul de protecţie UV este specificat pe braţul ochelarilor. Alege o pereche de ochelari cu protecţie UV 400 pentru o protecţie completă împotriva razelor nocive ale soarelui.

Ce opţiuni au purtătorii de ochelari sau lentile de contact?

Ochelari de soare cu dioptrii
Dacă porţi ochelari de vedere deja, poţi opta pentru o pereche de ochelari de soare cu dioptriile tale. Lentilele acestea prezintă aceleaşi caracteristici precum lentilele ochelarilor de soare fără dioptrii, însă îţi oferă confortul vizual necesar în timpul purtării.

Clip-on-uri
Aceste accesorii pot fi achiziţionate separat sau pot veni împreuna cu rama de vedere pe care o foloseşti şi au rolul de a te proteja împotriva radiaţiilor UV şi a luminii puternice. De asemenea, majoritatea clip-on-urilor sunt polarizate, ceea ce oferă un confort sporit pe timpul purtării. Aceasta este o variantă de buget pentru persoanele cu dioptrii mai mari, unde lentilele ochelarilor necesită un grad de subţiere mai mare.

Sfaturi pentru purtătorii de lentile de contact
Majoritatea lentilelor de contact au deja un filtru UV încorporat, însă acesta nu este suficient pentru a te proteja. Lentila de contact acoperă doar corneea, dar nu şi conjuctiva şi anexele ochiului, care sunt mult mai expusă la radiaţiile UV. Nu este nici o problemă dacă lentilele tale de contact nu au inclus un filtru UV. Este suficient să foloseşti o pereche de ochelari de soare conformă. Pentru o protecţie completă însă, poţi să porţi lentile de contact cu protecţie UV şi o pereche de ochelari de soare. ‘’Anexele ochiului şi regiunea perioculară nu sunt protejate de lentilele de contact. Lentila protejează doar corneea şi irisul. Protecţia suplimentară a ochelarilor de soare este necesară şi pentru confortul ochiilor, mai ales vara,’’ spune Dr. Voiculescu.

De unde ne cumpărăm ochelarii de soare?

Există multe locuri de unde putem achiziţiona ochelari de soare, fie că vorbim de tarabele de pe plajă, magazine de pe stradă sau hypermarketuri. Dr. Voiculescu ne avertizează: ‘’Ochelarii de soare care nu sunt cumpăraţi din magazinele specializate blochează doar o parte din lumină. Pupila se dilată şi o cantitate mai mare de radiaţii ultraviolete pătrunde în ochi. Acest lucru este foarte nociv pentru sănătatea oculară.’’Deşi poate părea tentant să cumperi mai multe perechi de ochelari pentru mai multe ocazii, achiziţionarea unei singure perechi, dar de calitate, este cea mai bună investiţie pe care o poţi face pentru sănătatea ochilor tăi.
Cum ne alegem ochelarii de soare?
Ochelarii de soare trebuie aleşi în funcţie de necesităţile individuale. Astfel, trebuie să luăm în considerare următorii factori:

• Tipul de activitate (sky, plajă sau condus);
• Culoarea lentilelor (importantă în diferenţierea foarte bună a contrastelor);
• Materialul lentilelor (plastic sau sticlă);
• Forma feţei;
• Forma şi dimensiunea ramei.

În funcţie de culoarea lentilei şi activitatea desfăşurată

‘’Trebuie reţinut că nu culoarea lentilelor oferă protecţie UV, ci calitatea lentilei. Chiar dacă purtăm ochelari fumurii, asta nu înseamnă că suntem protejaţi de razele nocive‘’, spune Dr. Voiculescu. Culoarea lentilelor trebuie aleasă în funcţie de activitatea desfăşurată. Anumite culori îmbunătăţesc contrastul şi ne oferă acuitatea vizuală foarte bună în funcţie de mediul înconjurător. O pereche de ochelari poate fi potrivită pentru sky, însă nu este recomandată pentru condus, spre exemplu.

• Lentilele maro imbunătăţesc contrastul, blocând lumina albastră reflectată de zăpadă – recomandate pentru sporturile de iarnă;
• Lentilele galbene reduc cantitatea de lumină albastră şi cresc contrastul – ideale pentru vânători, sporturi de iarnă; nu sunt recomandate pentru condus sau activităţi ce necesită diferenţierea culorilor;
• Lentilele roz şi mov oferă cel mai bun contrast al obiectelor pe un fundal verde sau albastru (pentru pescuit şi vânătoare);
• Lentilele verzi oferă cel mai bun contrast şi acuitate vizuală foarte bună;

Materialul lentilelor

Majoritatea lentilelor sunt fabricate din plastic organic, un material durificat, ce oferă o vedere clară şi un confort sporit din cauza greutăţii reduse. Sticla este folosită pentru ramele de ochelari din gama premium. Aceasta oferă o vedere mai clară decât lentilele din plastic şi rezistă mai mult la zgârieturi. Totuşi, lentilele din sticlă sunt mai grele, iar ochelarii pot deveni o povară pe termen lung.
În funcţie de forma şi mărimea feţei
Atunci când alegi o pereche de ochelari, trebuie să fii atent să existe o armonie între forma feţei tale şi cea a ramei ochelarilor.

Află ce formă de ochelari ţi se potriveşte în funcţie de forma feţei tale:

• Forma rotundă: alege o ramă dreptunghiulară;
• Formă pătrată:  alege o ramă ovală sau rotundă;
• Formă ovală:  alege orice tip de ramă, însă evită formele prea rotunde;
• Formă alungită:  alege o ramă groasă, pătrată.

Forma şi dimensiunea ramei

Indiferent de forma aleasă, rama de ochelari trebuie să fie potrivită din punct de vedere al formei şi al dimensiunii. Pentru o protecţie cât mai bună, rama de ochelari trebuie să acopere cât mai bine zona ochilor. De aceea, sunt recomandate ramele curbate, care protejează ochii frontal, laterale, din partea de jos sau de sus. O rama de ochelari nepotrivită te poate proteja doar din faţă, însă razele soarelui pot pătrunde prin partea de sus sau prin laterale. Dacă ochelarii respectivi nu au antireflex pe interior, pot cauza mai mult rău decât bine.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”