Oasele corpului: cum să le menţinem sănătoase!

Oasele sunt vii şi se regenerează permanent. Iar grija faţă de aceste organe se traduce prin mişcare, alimentaţie cu suficient calciu şi soare cu moderaţie. Mişcarea este însă cea care împiedică pierderea densităţii osoase şi aceasta este încă un argument să nu staţi. Vedem împreună regulile esenţiale care menţin sănătatea oaselor, dar şi de ce nu trebuie să vă fie frică de investigaţiile radiologice.
  • Publicat:
Oasele corpului: cum să le menţinem sănătoase!

Oasele sunt vii şi se regenerează permanent. Iar grija faţă de aceste organe se traduce prin mişcare, alimentaţie cu suficient calciu şi soare cu moderaţie.

Mişcarea este însă cea care împiedică pierderea densităţii osoase şi aceasta este încă un argument să nu staţi.

Vedem împreună regulile esenţiale care menţin sănătatea oaselor, dar şi de ce nu trebuie să vă fie frică de investigaţiile radiologice.

Partea dură a oaselor conţine de fapt substanţă osoasă, iar în interior se află măduva, răspunzătoare de producera celulelor sanguine. Toate oasele din interiorul organismului cresc până în jurul vârstei de 25 de ani. Dar densitatea osoasă se construieşte până la 20 de ani.

Din acest motiv, pe toată perioada copilăriei şi a adolescenţei alimentaţia trebuie să fie gândită şi nu haotică. Să luăm spre exemplu un element indispensabil pentru sistemul osos, calciul. Un copil mic are nevoie de 130 de mg de calciu pe zi luat din alimentaţie, iar un adolescent ajunge să aibă nevoie de 1.300 de mg zilnic! Scheletul este cel mai bogat depozit al organismului în calciu, iar dacă apare un deficit în sânge, organismul scoate calciu din oase şi îl pune în circulaţia sanguină.

De aceea aportul de calciu prin alimentaţie trebuie să fie constant. Iar vitamina D este cea care permite un metabolism corect al calciului. Chiar dacă oasele cresc până la 25 de ani, după 30 de ani apar semnele îmbătrânirii.

De ce dor oasele?

Ce trebuie să ştiţi este că multe dintre bolile osoase dau dureri puternice şi se văd la radiografie. Fisurile spre exemplu lasă terminaţiile osoase descoperite. În cazul unei fracturi, durerea vine din cauze lipsei flexibilităţii. În privinţa cancerului osos, aflaţi că cele mai frecvente forme sunt cele metastatice. Spre exemplu, există un cancer în apropiere care va da metastaze osoase în lipsa tratamentului. Formele de cancer osos primar sunt osteosarcomul, care afectează ţesutul de creştere, condrosarcomul, care afectează cartilajul şi sarcomul Ewing, care afectează măduva osoasă.

Radiografia e periculoasă?

În privinţa radiografiei, nu trebuie să aveţi angoase. Se poate face de la 4 luni. În felul acesta se diagnostichează displazia de şold la bebeluşi. Specialisştii ortopezi spun că, lunar, fiecare om primeşte din energia solară şi cea telurică echivalentul a nu mai puţin de 6 radiografii. Aşadar să vă temeţi de această investigaţie imagistică e ca şi cum v-aţi teme să ieşiţi în aer liber! La fel de adevărat este că aceste teste se fac la recomandarea medicului şi nu la întâmplare.

Osteoporoza apare şi la tineri

Cea mai frecventă formă de afectare osoasă este osteoporoza. Reprezintă pierderea masei osoase, iar o simplă analiză denumite osteodensitometrie poate să evalueze structura osului. Osteoporoza poate apărea la vârste tinere dacă fumaţi. În felul acesta, se instalează osteopenia, adică faza premergătoare osteoporozei. Există şi substanţe alimentare care împiedică fixarea calciului în oase.

Cofeina este una dintre ele. Pe zi, sunt permise 2-3 cafele. Atenţie! Cofeina în cantitate mare se află în băuturile energizante. În combinaţie cu alcoolul, devin şi mai periculoase. Şi sarea împiedică fixarea calciului în matricea osoasă. Doza maximă zilnică este de 5 grame.

De asemenea, produsele care conţin acid orto-fosforic şi fosfaţi duc la pierderea masei osoase. De la 35 de ani, bărbaţii şi femeile pierd în jur de 1% din masa osoasă anual. La osteodensitometrie se examinează structura mâinii, iar cantitatea de raze x este infimă. Dacă medicul constată deficit osos la o vârstă tânără, veţi face analize de sânge. În funcţie de acestea, primiţi tratament. Mergeţi obligatoriu la osteodensitometrie după ce intraţi la menopauză. În această perioadă, scade secreţia hormonilor estrogeni, implicaţi în fixarea calciului.

Autor: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”