Nu ai găsit medicamentul necesar? Ce poţi face? Răspunde dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu!

În perioada asta, utilizând platforma pacient.assmb.ro pacienţii intră în contact direct cu medicii, le adresează întrebări & beneficiază de consult la distanţă
  • Publicat:
Nu ai găsit medicamentul necesar? Ce poţi face? Răspunde dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu!
Nu ai găsit medicamentul necesar? Ce poţi face? Răspunde dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu, foto arhivă

În timpul pandemiei, în starea de urgenţă doar urgenţele medicale au prioritate pe lângă bolnavii de coronavirus. Consultaţiile medicale s-au mutat în online, dar şi la telefon. Am stat de vorbă cu dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Colentina despre cum pot pacienţii să recunoască o urgenţă medicală, despre consultaţii la distanţă, dar şi despre soluţii în cazul în care medicamentele necesare nu sunt pe stoc, situaţie întâlnită în România.


CSÎD: Ce situaţii se poate amâna vizita la medic fără ca acest lucru să devină periculos pentru sănătatea sau viaţa pacientului?
Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
Amânarea solicitării unui consult sau a prezentării la medic ar fi indicată dacă simptomele nu se agravează în scurt timp şi se remit la medicaţia obişnuită pe care pacientul o avea în tratament anterior evenimentului nou.
Se recomandă ca în primă fază pacientul să se adreseze medicului de familie.

Consultaţiile medicale la distanţă – o soluţie în timp de pandemie


CSÎD: Spuneţi-ne mai multe despre consulaţiile medicale la distanţă. Sunt gratuite pentru asiguraţi?
Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
În această perioadă dificilă, în special odată cu instalarea stării de urgenţă, o soluţie utilă, gratuită pentru pacienţi a fost lansarea platformei de evaluare medicală la distanţă. Utilizând platforma pacient.assmb.ro, pacienţii intră în contact direct cu medicii, le adresează întrebări şi beneficiază de consult la distanţă.
Este adevărat că un număr semnificativ de solicitanţi încă preferă abordul telefonic, neavând conexiune internet, telefoane smart şi astfel de abilităţi.

CSÎD: Care sunt bolile cronice din sfera medicinei interne la care este neapărat necesară vizita la medic, chiar şi în perioada pandemiei?
Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
Pacienţii afectaţi cel mai mult de pandemia de coronavirus au fost pacienţii care aveau de făcut controale periodice, fiind în evidenţă cu boli autoimune sau boli concomitente multiple, într-un echilibru fragil.
De asemenea, pacienţii cu boli concomitente şi vârstnici s-au văzut menţionaţi în toate comunicatele ca fiind extrem de vulnerabili. Acutizarea bolilor concomitente a anternat anxietate majoră.

Unii pacienţi nu au găsit medicaţia necesară în farmacii. Ce e de făcut?

CSÎD: Ce îi sfătuiţi pe bolnavii care nu au reuşit să găsească medicamentele necesare tratamentului în farmacii?
Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
Pentru cei care nu găsesc în farmacii medicaţia recomandată, sugerăm preparate înlocuitoare (care conţin aceeaşi substanţă activă). În această perioadă, am primit prin email mesaje ale unor firme farmaceutice care au facilitat în farmacii comanda unor medicamente greu accesibile.
Pentru cei care, fiind în evidenţă cu boli autoimune, aveau nevoie de medicaţia folosită actualmente pentru infecţia cu Covid am recomandat să facă comandă în farmacie sau am solicitat medicului de familie prescrierea altor medicamente, cu menţiunea unui control clinic şi biologic pentru toleranţă sau reacţii adverse, precum şi pentru eficienţa acestora.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”