Motivul pentru care obezitatea creşte riscul de a face o formă gravă de COVID-19

Cu cât ai un surplus ponderal mai mare, cu atât mai multă grăsime se regăseşte în ţesuturi, iar asta pune o presiune enormă şi pe plămâni, care nu mai funcţionează la capacitatea maximă.
  • Publicat:
Motivul pentru care obezitatea creşte riscul de a face o formă gravă de COVID-19

Pacienţii cu obezitate prezintă un risc major de a dezvolta numeroase alte boli, precum cancerul, diabetul zaharat de tip 2, afecţiuni ale inimii, dar şi COVID-19, după cum arată un studiu de amploare realizat în Marea Britanie. Peste 17.000 de pacienţi britanici infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 şi care aveau un indice de masă corporală peste 30 (calculează-ţi aici greutatea ideală în funcţie de vârstă, înălţime şi sex), aveau un risc cu 33% mai crescut de a dezvolta forme grave ale bolii COVID-19 şi de a deceda, în comparaţie cu pacienţii normoponderali, arată datele acestui studiu. Iar riscul este şi mai mare dacă se ţine cont şi de alţi factori de risc, cum ar fi boli asociate obezităţii, precum diabetul, hipertensiunea sau bolile de inimă.

O altă cercetare a relevat că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care se aflau la Terapie Intensivă din cauza complicaţiilor erau: 34,5% supraponderali, 31,5% obezi şi 7% sufereau de obezitate morbidă – doar 26% dintre aceşti pacienţi observaţi în cadrul studiului aveau un indice de masă corporală normal.

Având în vedere că virusul SARS-CoV-2 este extrem de contagios şi că obezitatea este un factor major de risc în apariţia complicaţiilor determinate de boala COVID-19, specialiştii atrag atenţia că ar trebui să facem un efort şi să încercăm să obţinem o greutate cât mai aproape de limita normală pentru a evita formele severe ale acestei boli care a cuprins întreaga planetă.  

De ce fac forme grave de COVID-19 pacienţii cu obezitate

Cu cât ai un surplus ponderal mai mare, cu atât mai multă grăsime se regăseşte în ţesuturi, iar asta pune o presiune enormă şi pe plămâni, care nu mai funcţionează la capacitatea maximă.

În consecinţă, nici inima nu mai primeşte sângele cu oxigen şi substanţe nutritive şi, astfel, se creează un cerc vicios care nu poate duce decât la apariţia complicaţiilor, explică medicii.

Din acest motiv, majoritatea pacienţilor cu obezitate care se infectează cu noul coronavirus dezvoltă complicaţii şi au nevoie de ventilaţie mecanică sau chiar de dializă, deoarece şi rinichii cedează treptat.

Potrivit cercetătorilor, virusul SARS-CoV-2 se ataşează de o enzimă numită ACE2. Cu cât nivelul acestei enzime este mai ridicat, cu atât virusul „prinde mai mult teren”. Şi, surpriză sau nu, persoanele cu obezitate sunt cele la care enzima ACE2 se regăseşte din plin în ţesutul adipos.

Aceasta poate fi o explicaţie pentru faptul că formele severe apar cu precădere la pacienţii cu obezitate. Desigur, fumatul, bolile preexistente sunt, de asemenea, factori de risc în apariţia complicaţiilor.

Obezitatea, inflamaţiile şi sistemul imunitar

O altă cale prin care virusul SARS-CoV-2 face ravagii în organismul persoanelor cu obezitate este mediată de prezenţa inflamaţiilor. Acestea determină o reacţie exagerată a sistemului imunitar, fenomen care poartă numele de furtună citokinică. În acest stadiu, pacientul este în mare pericol, deoarece toate funcţiile corpului său sunt date peste cap de inflamaţii spontane în diverse organe şi ţesuturi.

Desigur, nu trebuie uitat nici faptul că obezitatea vine adesea „la pachet” cu multe alte afecţiuni, cum ar fi bolile renale, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, tromboza venoasă profundă, fibrilaţia atrială sau diverse boli pulmonare.

Din toate aceste motive, dar nu numai, acum este momentul ideal să îţi regândeşti regimul alimentar, să îţi stabileşti un obiectiv realist şi să începi să faci mişcare.

Dacă nu reuşeşti de unul singur să porneşti la drum, apelează la un specialist în obezitate sau la un medic nutriţionist cu experienţă, care te va ghida pe tot parcursul călătoriei tale spre o greutate normală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”