Monturile nu sunt cauzate de încălțăminte și nu sunt moștenite! De ce se formează și care este singura soluție pentru a scăpa de ele

Monturile reprezintă deformări ale încheieturii degetului mare de la picior, care afectează femeile într-un număr mai mare decât bărbaţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Monturile nu sunt cauzate de încălțăminte și nu sunt moștenite! De ce se formează și care este singura soluție pentru a scăpa de ele
Sursa foto: Shutterstock

Montul este un os normal (primul metatarsian, osul din spatele degetului mare), care devine proeminent din cauza deplasării sale progresive către medial. Această deplasare apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Deşi deformaţia afectează de 10 ori mai frecvent femeile decât bărbaţii, nu s-a demonstrat vreo legătură între deformarea piciorului şi încălţămintea purtată.

Mai ales în cazul femeilor, această deformare poate fi dureroasă şi împiedică purtarea unui tip de încălţăminte mai strâmtă, întrucât zona afectată intră în conflict cu pantoful şi, din cauza frecării picior-pantof, pielea se inflamează la nivelul proeminenţei.

Pentru cazurile uşoare, încălţămintea largă şi reducerea efortului fizic pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomatologiei şi diminuarea durerii. Totuși, trebuie menționat că monturile evoluează în timp și pot provoca deformări severe. Singura variantă de corecție a monturilor este intervenţia chirurgicală, spune dr. Marius Uscatu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, cu specializare în Chirurgia antepiciorului.

Cauzele monturilor

Proeminenţa osoasă dură apare prin deplasarea primului metatarsian către medial, ceea ce obligă degetul mare să se deplaseze către celelalte degete. Conflictul dintre proeminenţă şi încălţăminte produce îngroşarea adaptativă a pielii de la acel nivel, iar inflamarea pielii este dureroasă.

Nu se cunosc cauzele apariţiei monturilor, însă este demonstrat că nu apar din cauza încălţămintei şi că nu sunt moştenite (ereditare).

Există factori favorizanţi: conformaţia anatomică particulară a piciorului, laxitatea ligamentară specifică femeilor, activităţile socio-profesionale (efort excesiv, sporturi solicitante), obezitatea, bolile reumatologice-inflamatorii (poliartrita reumatoidă, de exemplu), explică dr. Marius Uscatu.

Există situaţii particulare ce cresc riscul deformării piciorului:

  • malformaţii congenitale (os inter-metatarseum, metatarsus varus global)
  • boli ale ţesutului conjunctiv (sclerodermia)
  • afecţiuni neuro-musculare (miastenia gravis, neuropatii diverse)
  • traumatisme ale ante-piciorului sau ale gambei
  • intervenţii chirurgicale necorespunzătoare

Monturile: simptome şi complicaţii

  • Din cauza deplasării primului metatarsian, piciorul se deformează progresiv (se lăţeşte)
  • Găsirea unor pantofi adaptaţi acestui picior devine foarte dificilă
  • Conflictul dintre un picior deformat şi un pantof insuficient de larg produce inflamarea pielii de la nivelul proeminenţei, dar şi răni ce se pot infecta
  • Durerea provocată de conflictul picior-pantof face mersul dificil
  • Deformaţia se agravează progresiv: apar dureri plantare (metatarsalgii), degetele laterale se deplasează şi se luxează

Cum poate fi redus disconfortul cauzat de monturi

Apariţia monturilor nu poate fi prevenită prin nicio metodă, însă există anumite măsuri care pot reduce disconfortul:

  • O încălţăminte largă poate reduce ritmul agravării deformaţiei
  • Încălţămintea largă şi comodă, care să nu strângă piciorul excesiv, reduce disconfortul şi previne apariţia durerii
  • Pielea inflamată de la nivelul montului necesită adaptarea încălţămintei la forma piciorului
  • În cazul inflamaţiei tegumentului de la nivelul montului, aplicarea de gheaţă local (crioterapie) poate ameliora durerea şi reduce inflamaţia
  • Se pot utiliza unguente şi diferite creme cu acţiune antiinflamatoare în vederea reducerii inflamaţiei, concomitent cu schimbarea majoră de încălţăminte. Unguentele, deşi ajută la vindecarea/regenerarea pielii, nu pot înlocui măsura schimbării încălţămintei cu una mult mai largă.

Pe lângă aceste măsuri, se recomandă scăderea în greutate și evitarea efortului exagerat.

Cum se tratează monturile

Trebuie menționat însă că măsurile menționate mai sus au scop paleativ, nu curativ. Așadar, monturile continuă să evolueze de-a lungul anilor, deformând piciorul. În aceste situații, intervenția chirurgicală este inevitabilă.

Evitați să cădeți în mirajul remediilor naturiste care „topesc” monturile, cum ar fi aplicarea de foi de varză crudă, rostopască, tinctură de iod sau alte bazaconii. Acestea nu au efect, ba mai mult pot cauza arsuri grave! De asemenea, nu există studii științifice care să confirme eficacitatea anumitor exerciții fizice sau a ortezelor plantare (talonete) promovate în sensul corecției monturilor.

Intervenția chirurgicală nu constă în extirparea montului, ci în realinierea primului metatarsian cu halucele. Procesul de consolidare a osului secționat durează 2-3 luni, timp în care acest os trebuie protejat de efortul excesiv, încheie dr. Marius Uscatu.

Dr. Marius Uscatu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, cu specializare în Chirurgia antepiciorului
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”