Mergeţi la dermatolog la începutul primăverii! Iată de ce!

La începutul primăverii, faceţi un consult dermatolgic. Aceasta pentru ca expunerea la soare de peste câteva luni să nu vă surprindă cu leziuni suspecte.
  • Publicat:
Mergeţi la dermatolog la începutul primăverii! Iată de ce!

 

La începutul primăverii, faceţi un consult dermatolgic. Aceasta pentru ca expunerea la soare de peste câteva luni să nu vă surprindă cu leziuni suspecte.
 
O dată pe an, mergeţi la dermatolog, chiar dacă nu vă deranjează nimic la nivelul pielii. Specialistul va evalua toată suprafaţa cutanată. 

“Mi s-a întâmplat de foarte multe ori ca pacientul să solicite o consultaţie pentru mâncărime de piele, usturime, dar să asocieze şi cancere cutanate pe care nu le observase şi care ar fi putut să-i pună viaţa în pericol” a declarat dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.

Faceţi un consult de urgenţă dacă aţi constatat prezenţa unei  formaţiune pe piele. De asemenea, trebuie să vă alertaţi dacă vreuna dintre formaţiunile vechi îşi schimbă aspectul, dacă pielea începe să se îngraşe sau să se usuce excesiv. 

“Mesajul mai simplu este că, dacă ni se pare că a apărut ceva care creşte, mai bine să întrebăm” spune conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.  

Există trei tipuri mari de cancere cutanate.

“Cele mai frevente sunt epitelioamele bazocelulare cu malignitate mica, ele nu dau metastaze, dar netratate, au capacitate de a invada ţesuturile de sub ele” a declarat dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.

Cancerele de gravitate medie se numesc carcinoame spinocelulare. Cele severe, care metastazează rapid, sunt melanoamele, formaţiuni pigmentate. Aşadar, nu vă uitaţi cu atenţie doar la aluniţele de pe piele.

Luaţi în calcul orice fel de formaţiune, inclusiv  leziunile de sub unghii care nu cresc odată cu aceasta. Toate trebuie arătate medicului specialist.


“Există cancere care afectează muşchii pielii, există sarcoame la nivelul pielii, există cancere care afectează micile vase ale pielii. Din păcate, unele nu diferă de leziuni care ar putea să nu trezească suspiciunea pacientului.

Nu întotdeauna cancerele dor, nu întotdeauna evoluţia lor este rapidă” a declarat dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.

“Orice rană care întârzie să se vindece merită să fie examinată de un dermatolog” adaugă conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.  

Concluzia? O întrebare în plus adresată specialistului este mai bună decât o întrebare pusă prea tirziu.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân