Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Malpraxis: îţi cunoşti drepturile în calitate de pacient?

Există cazuri în care eşti suferind şi te deplasezi la cabinetul unui medic căruia îi soliciţi să intervină în problema de sănătate cu care te confrunţi.

El acceptă să-ţi acorde îngrijirile necesare, achiţi onorariul, dar în loc să primeşti tratamentul necesar, medicul comite o neglijenţă în urma căreia starea sănătăţii tale s-a agravat.

În acest caz îţi cunoşti drepturile în calitate de pacient?

Ştii ce obligaţie nu a respectat medicul în relaţia cu pacientul? Răspunsul nu poate fi decât că, în relaţia cu medicul, pacientul trebuie să îşi cunoască drepturile, mai ales în cazurile de malpraxis medical.

Afirmăm aceasta pentru că nu numai în caz de eroare profesională, cunoştinţe medicale insuficiente ori depăşirea limitelor competenţei, personalul medical răspunde pentru prejudiciile pe care le-a creat din vina sa, ci şi pentru nerespectarea reglementărilor legale privind drepturile pacientului.

Într-o astfel de situaţie ar trebui ca mai întâi să cunoaştem cum defineşte legea calitatea de pacient, dar şi cum îşi poate valorifica acesta drepturile în caz de malpraxis medical.

Legile nr.46/2003 şi nr.95/2006, art. 649-655 îi asigură pacientului, înţeles ca persoana sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate, anumite drepturi ce trebuie respectate.

„Aceste legi încearcă să asigure faptul că pacientul beneficiază de tot ceea ce este necesar pentru a avea parte de servicii medicale în cele mai bune condiţii. Printre principalele drepturi ale pacienţilor avem dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi materiale. De asemenea, pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare. Prin discriminare se inţelege distincţia care se face între persoane aflate în situaţii similare pe baza rasei, sexului, vârstei, apartenenţei etnice, originii sociale, religiei, opţiunilor politice sau antipatiei personale.” explică avocat Tudor Ion (avocatul-tudor.ro).

Pe lângă modul în care un pacient trebuie tratat de către sistemul medical, legea asigură şi dreptul pacientului la informaţia medicală, fapt ce înseamnă informarea cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza. De asemenea, este necesară o informare asupra cu regulilor şi obiceiurilor pe care pacientul trebuie să le respecte pe perioada spitalizării.

„Medicul trebuie să-şi informeze pacientul în legătură cu starea sa de sănătate, a intervenţiilor medicale propuse, a riscurilor potenţiale ale fiecărei proceduri,  a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic” ne spune avocatul Tudor Ion. 

Pe de altă parte pacientul trebuie să beneficieze şi de decizia de a hotărî dacă mai doreşte să fie informat în situaţia în care informaţiile prezentate de către medici îi cauzează suferinţă.

De menţionat că informaţiile trebuie aduse la cunoştinţa pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiilor de specialitate.În cazul în care pacientul nu cunoaşte limba română, informaţiile i se aduc la cunoştinţă în limba maternă ori în limba pe care o cunoaşte sau, după caz, se va căuta o altă formă de comunicare.

Pacientului trebuie să i se ceară consimţământul când trebuie să aibă loc intervenţia medicală, dar trebuie să-şi asume în scris refuzul. Datoria medicului este de a-i explica consecinţele acestei hotărâri.

Confidenţialitatea informaţiilor şi a vieţii private a pacientului este valabilă chiar şi după decesul pacientului. Acest aspect implică toate informaţiile privind starea de sănătate, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul şi datele personale.

Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa sunt obligaţi să acorde asistenţă medicală unei persoane doar dacă au acceptat-o în prealabil ca pacient. Însă, în situaţiile de urgenţă, personalul medical are obligaţia de a accepta pacientul, mai ales atunci când lipsa intervenţiei medicale poate pune în pericol viaţa sau sănătatea persoanei.

CITESTE PE EVZ.RO: Bianca și Brodi au vrut să se reinventeze la malul...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Lovitura SUPREMĂ pentru Ludovic Orban: Va rămâne...


Citește și:
Asigurarea de malpraxis protejează cu adevărat pe cineva?
Despagubirile pentru malpraxis - acordate in functie de „valoarea sociala“ a pacientilor
Drepturile şi obligaţiile pacienţilor asiguraţi
Mergi la medic cu drepturile stiute!
GANDUL.RO: A DISPĂRUT! Milionar celebru din România, condamnat...
EVZ.RO: Bianca și Brodi au vrut să se reinventeze la malul...
CAPITAL.RO: Lovitura SUPREMĂ pentru Ludovic Orban: Va rămâne...
IMPACT.RO: Refuz uluitor pentru Gigi Becali. Replica genială...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Doliu naţional, la 6 iulie. Noaptea în care pentru...
Exclusiv Online - 26.02.2015
Cum se manifestă cancerul de tiroidă. Tusea și răgușeala, semne de alarmă Doctorulzilei.ro Cum se manifestă cancerul de tiroidă. Tusea și răgușeala, semne de...
Ce faci în caz de urgență? Dieta cu lămâi. Slăbești un kilogram pe zi Infoactual.ro Ce faci în caz de urgență? Dieta cu lămâi. Slăbești un kilogram...
Stinger a fost atacat de albine. A avut SUTE de înţepături, lăsându-l aproape mort. Ce au făcut stăpânii Animalzoo.ro Stinger a fost atacat de albine. A avut SUTE de înţepături, lăsându-l...
Ștefania le-a tras cea mai mare țeapă fanilor. „Să nu vă speriați când…” Substantial.ro Ștefania le-a tras cea mai mare țeapă fanilor. „Să nu vă speriați...
A DISPĂRUT! Milionar celebru din România, condamnat azi la închisoare, de negăsit Gandul.ro A DISPĂRUT! Milionar celebru din România, condamnat azi la închisoare,...
Planta minune pentru femei! Are grijă de corpul tău mai mult decât crezi. Ce beneficii îți oferă VoxBiz.ro Planta minune pentru femei! Are grijă de corpul tău mai mult decât...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Sunteţi implicat trup şi suflet în problemele cu care vă confruntaţi la serviciu, dar eficienţa dumneavoastră în chestiunile practice este uşor diminuată. Luna iulie anunţă unele dispute în...citește mai departe

×

Gandul.ro
Încă o epidemie?! CHINA, lovită acum de ciuma bubonică! Încă o epidemie?! CHINA, lovită acum...
ULTIMA ORĂ! Declarație pe propria răspundere,...
Noile măsuri anunțate de Raed Arafat!...
Go4it.ro
A lipsit de acasă 3 luni. Când s-a întors la apartament, tânăra din imagine a încremenit A lipsit de acasă 3 luni. Când s-a întors...
Credea că poliţista l-a oprit pentru viteză,...
Bill Gates este călător în timp? Iată...
ProMotor.ro
Mircea Bravo și-a luat BMW și a plimbat-o pe cea mai cunoscută bunică din România. Ce reacție a avut tanti Lenuța când a văzut mașina? Mircea Bravo și-a luat BMW și a plimbat-o...
Șoferul a rămas FĂRĂ CUVINTE când a...
Un indicator rutier MISTERIOS, necunoscut...
Descopera.ro
Mor pe CAPETE și NIMENI nu știe DE CE! „E un DEZASTRU”. Guvernul REFUZĂ să intervină. DE CE le este TEAMĂ? Mor pe CAPETE și NIMENI nu știe DE CE!...
Gaura Neagră care a ȘOCAT cercetătorii!...
BESTIA din Siberia sau VÂRCOLACUL, cel...
ULTIMA ORĂ
A lipsit de acasă 3 luni. Când s-a întors la apartament, tânăra din imagine a încremenit

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .