Kilogramele în plus şi sportul în exces pot favoriza artroza la cei care au în familie cazuri. Dr. Tarek Nazer, ortoped, explică

Dr. Tarek Nazer, ortoped: ”Artroza secundară poate apărea la orice vârstă, iar femeile la menopauză pot dezvolta şi artroză din cauza schimbărilor hormonale.”
  • Publicat:
Kilogramele în plus şi sportul în exces pot favoriza artroza la cei care au în familie cazuri. Dr. Tarek Nazer, ortoped, explică
Dr. Tarek Nazer, ortoped, explică - Kilogramele în plus şi sportul în exces pot favoriza artroza la cei care au în familie cazuri, foto arhivă

Artroza este o afecţiune degenerativă ce poate aştepta la uşa fiecăruia dintre noi pe măsură ce înaintăm în vârstă. 60 de ani este media la care se poate instala, iar mai ales femeile sunt cele vizate din cauza schimbărilor hormonale pe care le aduce menopauza. Am aflat mai multe detalii despre simptomele artrozei dar şi metode moderne de tratament de la dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate

CSÎD: Ce este artroza ?
Dr. Tarek Nazer:
Artroza reprezintă distrugerea cartilajului articular. Această afecţiune poate fi de cauză degenerativă, aducă apare o dată cu înaintarea în vârstă, fiind în acest caz o artroză primară. Sau putem vorbi de o artroză secundară, care apare ca o consecinţă a unor leziuni traumatice ale cartilajului sau în urma unei boli reumatice care afectează cartilajul articular. Cele mai afectate articulaţii sunt ale genunchiului (gonartroză) sau şoldul (coxartroză).
CSÎD: Ce semne şi simptome prezintă?
Dr. Tarek Nazer:
Primele simptome ale artrozei apar la activităţiile fizice intense. Atunci apare un un disconfort uşor pe care adesea mulţi dintre noi îl ignorăm. Din păcate în fazele incipiente de artroză nu apar dureri mari sau simptome majore, din acest motiv mulţi pacienţi se prezintă la doctor atunci când deja artroza este avansată şi încep durerile articulare, diformităţiile, edemul şi  redoarea articulară.

Menopauza poate aduce femeilor şi artroză

CSÎD: Cine şi de la ce vârste sunt predispuşi la artoze?
Dr. Tarek Nazer:
Artroza primară apare după vârsta de 60 ani şi mai ales la sexul feminin din cauza schimbărilor hormonale ce apar după vârsta de menopauză. Artroza secundară poate să apară la orice vârstă fiind consecinţa unor traumatisme sau a altor boli reumatice care duc la distrugerea cartilajului, aşa cum spuneam mai sus .

Declanşarea artrozei nu poate fi oprită prin dietă

CSÎD: Există o dietă care ajută împotriva artrozei?
Dr. Tarek Nazer:
Nu există o dietă care să oprească dezvoltarea artrozei sau un plan alimentar care să trateze artroza, însă categoric că o dietă sănătoasă, bogată în vitamine şi minerale are rol important în prevenţia sau în întârzierea apariţiei artrozei.
CSÎD: Ce am mai putea face pentru a preveni artroza?
Dr. Tarek Nazer:
În prevenţia artrozei, important este să nu suprasolicităm articulaţiile cu kilograme în plus sau cu activităţii fizice intense mai ales la persoanele predispuse la artroză care au şi un istoric familial în acest sens.

Terapii cu celule din sângele propriu sunt folosite şi în cazul artrozei

CSÎD: Ce tratamente moderne există pentru cei care suferă de artroză în faze incipiente?
Dr. Tarek Nazer:
În fazele incipiente şi moderate putem trata artroza fără operaţii prin diferite tratamente regenerative care ajută la încetinirea sau oprirea procesului de dezvoltare. Aceste tratamente regenerative constau în tratamentul cu celule mezenchimale obţinute din sângele propiu. Este vorba despre aşa numitele infiltraţii cu PRP (plasmă îmbogăţită cu trombocite ). Această metodă, cunoascută ca terapia vampire, ajută la regenerarea ţesuturilor şi lubrifierea articulaţiei ceea ce duce la reducerea frecării. Infiltraţiile cu PRP implică o metodă non invazivă prin care se recoltează sângele venos propiu într-o eprubetă specială, se prepară şi se obţine plasmă îmbogăţită cu trombcite care apoi se injectează în articulaţia afectată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”