Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Interviu EXCLUSIV despre medicina personalizată în cancer cu unul dintre cei mai cunoscuţi medici oncologi


Tratamentul personalizat al cancerului aduce o şansă în plus de tratare sau de prelungire a calităţii vieţii pacienţilor cărora tratamentul clasic nu le poate opri progresia bolii.

Această categorie de pacienţi este ideală pentru terapiile imuno-oncologice, care activează sistemul imunitar al bolnavului, făcându-l capabil să recunoască celulele tumorale şi să le distrugă. 


Dovezile din studiile clinice arată că efectele terapiilor imuno-oncologice acţionează o durată îndelungată, antrenând sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor tumorale chiar şi după remisia bolii.

Această caracteristică importantă a imunoterapiei oferă pentru prima dată speranţa unei supravieţuiri de calitate, pe termen lung, multor pacienţi pentru care prognosticul bolii era anterior foarte rezervat.

Imunoterapia este folosită cu succes îndeosebi în tratarea melanomului în stadii avansate, în unele tipuri de cancer pulmonar şi în unele tipuri de leucemie.

Am stat de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, unul dintre cei mai cunoscuţi medici în domeniul tratării cancerului, despre maladia care seceră anual milioane de vieţi.


CSÎD: Care credeţi că este cel important aspect atunci când vorbim de diagnosticarea cancerului?


Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Histopatologia este pasul crucial în orice tip de diagnosticare, în general, şi mai ales în confirmarea sau excluderea unui diagnostic malign. Cu toate că investigaţiile imagistice pot fi sugestive sau chiar de foarte mare acurateţe în diagnosticare, dovada finală a existenţei unei tumori maligne o reprezintă examinarea probei de ţesut prin histopatologie. Aşadar, este foarte important să avem un rezultat histopatologic corect, de calitate înaltă, obţinut în urma unei biopsii parţiale sau chiar a întregului ţesut prelevat.

Pe lângă acest fapt, patologia a evoluat foarte mult, ceea ce îi oferă medicului oncolog mai multă informaţie cu privire la biologia tumorii, inclusiv a potenţialului său malign, dependenţa sa de factorii de „creştere” – şi o abordare foarte recentă – caracteristicile sale la nivel molecular, ceea ce poate permite un tratament mult mai ţintit cu ajutorul unui medicament realizat pe un anumit model molecular. Astfel de paşi terapeutici, când sunt realizaţi corect şi bazaţi pe un diagnostic corect, pot duce la rezultate remarcabile şi care sunt cu mult mai indicaţi decât chimioterapia utilizată în anii anteriori.
 

CSÎD: Cum aţi defini cancerul?


Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: „Cancer” este denumirea pentru foarte multe şi variate boli care provin din ţesut sănătos ce a suferit modificări constante din cauza lipsei de control sau a creşterii celulelor maligne. Asta se întâmplă din cauza lipsei unor mecanisme de control a celulor de creştere. Mai poate fi şi cauza dezvoltării active a schimbărilor la nivel celular, ceea ce duce la creşterea necontrolată a tumorii cu extindere către alte celule sănătoase din organism, fiind distrus, şi într-un final la moartea pacientului.

 

CSÎD: Care este standardul în tratarea cancerului? Ce metode există? 


Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: În mod regulat şi până de curând, am avut trei piloni majori de tratament: intervenţie chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie – efectuate în principal de către medicul oncolog. Recent, însă, medicul oncolog dispune de un armamentarium mult mai îmbunătăţit şi mult mai mare pentru terapii împotriva cancerului cum ar fi: anticorpi ţintiţi, medicamente specifice, anticorpi care ţintesc la nivel molecular inhibarea apărării împotriva tumorii de către sistemul imunitar şi opţiunile de tratament antiendocrine.

Ce trebuie subliniat totuşi este că toate aceste opţiuni se bazează pe caracteristicile tumorii şi mediul său, care trebuie să fie diagnosticat foarte clar printr-o investigaţie patologică corespunzătoare. Astfel, până în prezent examenul histopatologic în forma  „simplă” – ce prezintă cum arată tumoarea, fără nicio analiză moleculară şi histochimică – poate fi considerat depăşit în mai toate cazurile de diagnostic al tumorilor maligne.
 

CSÎD: Ce ar trebui să facă un pacient diagnosticat cu cancer? 


Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Acest lucru este foarte strâns legat de situaţia şi locaţia pacientului, precum şi de disponibilitatea pentru diversele opţiuni medicale. În principiu, noi recomandăm cu tărie pacientului să efectueze o biopsie, urmată de o caracterizare adecvată a tumorii, aşa cum am menţionat mai înainte. Acest lucru va determina procedura ulterioară care trebuie să fie stabilită de către un medic oncolog, şi care ar trebui să acţioneze în calitate de „manager de caz” pentru măsuri suplimentare.

Cu toate acestea, în anumite cazuri (cum ar fi de exemplu în cazul diagnosticării cu melanom malign), excizia primară şi radicală este primul pas. Procedurile suplimentare depind, desigur de răspândirea tumorii, în cazul în care avem de-a face cu o tumoare cu metastaze manifestate local sau sistemic. Această diferenţă în starea clinică dictează strategia în continuare. Astfel, sfatul meu pentru pacient este să aleagă pe cineva în care are încredere, cum ar fi „managerul său de caz”, în măsură să stabilească un tratament personalizat în funcţie de obiectivele de tratament, care trebuie să fie discutate cu pacientul, desigur, şi apoi să vedem cum şi cu ce domenii medicale sunt atinse în cel mai adecvat şi cel mai bun mod.
 

CSÎD: Ce înseamnă medicina personalizată a cancerului?


Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Medicina personalizată sau integrată este una dintre cele mai moderne şi de actualitate dezvoltări în domeniul oncologic, un aspect confirmat chiar şi de către preşedintele Obama în cadrul Congresului USA în 2016. Aceste este considerat un prim pas pentru cetăţenii americani în vederea accesului la medicina personalizată, dar şi pentru cercetări în vederea dezvoltării cât mai aprofundate a acestui concept.

Ideea din spatele ”Medicinei personalizate” constă în faptul că un anumit tipar molecular este descoperit în urma unei analize moleculare a tumorii respective, ceea ce permite un tratament ţintit împotriva acelui exact tip de moleculă (ex. cancer pulmonar, melanom malign, cancer la sân sau limfom malign) sau confirmare a faptului că un anumit tratament nu poate funcţiona (ca în cazul cancerului de colon) sau descoperire a unor noi opţiuni de tratament în urma chimioterapiei, fie realizată în urma biopsiei, fie a analizei moleculare.
 

CSÎD: Cine poate beneficia de astfel de tratamente?


Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Pacienţii diagnosticaţi în orice stadiu al malignităţii sau cu orice tip de tumoare – diagnostic bazat pe analiza moleculară – ceea ce înseamnă noi soluţii de tratament. De aceea – pe baza multor studii la nivel internaţional – cercetătorii noştri de la WPK au reuşit diagnosticarea la nivel molecular urmată de recomandări de tratament a tumorii.
 

CSÎD: Poate fi prevenit cancerul? Ce se recomandă la nivel de diagnosticare?


Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Cancerul nu poate fi prevenit, doar identificat în stadii incipiente, ceea ce, în traducere, înseamnă un prognostic mai bun. Această afirmaţie este valabilă pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer cervical, de colon, la sân, de piele şi de prostată – ceea ce reprezintă majoritatea tipurilor de cancer întâlnite. Desigur, încă se mai fac înbunătăţiri în cazul cancerului la plămân, pancreatic sau ovarian – în cazul acestora aspectul diagnosticării în faza incipientă fiind problematic.
 

CSÎD: Cât de mult contează istoricul familial şi când ar fi bine să începem controalele de diagnosticare a cancerului?
 

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Cercetările ne spun că 10% din tipurile de cancer au un istoric genetic. Regula este că, dacă anumite tipuri de cancer sunt identificate în arborele genealogic, atunci din această perspectivă şi trebuie abordat. Diagnosticarea se poate face la orice vârstă, dar recomandăm  pentru pacienţii adulţi, în special, aceste teste în numai şi numai astfel de cazuri în care poate fi făcută o recomandare foarte clară, bazată pe o discuţie foarte lungă cu privire la pericolele, oportunităţile şi de prevenire.
 

CSÎD: Care este scopul terapiei adjuvante?


Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Ideea din spatele terapiei adjuvante constă în prevenirea răspândirii locale a bolii în întreg sistemul, adică la toate organele. Acest concept s-a dovedit a fi foarte util în cazul tratării cancerului la sân, de colon, ovarian, endometrial, a prostatei sau cel pulmonar, dar trebuie reţinut faptul că riscul de recurenţă nu va fi niciodată zero, dar este, într-adevăr, scăzut în mod semnificativ.

 

CSÎD: Stilul de viaţă poate influenţa apariţia cancerului?


Există anumite legături întrea cestea, în special când vine vorba de fumat. Indiferent, că vorbim de fumat activ sau pasiv, este ceva ce trebuie evitat cât mai mult, mai ales că ştim că 90% din tumorile maligne sunt corelate cu fumatul. Şi nu vorbim doar de cancerul la plămâni, ba chiar şi de tumori detectate la nivelul rinichilor şi al prostatei sau vezicii urinare. Mai ştim de asemenea că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru anumite tumori şi că o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume este recomandată de majoritatea specialiştilor oncologi.Citește și:
Imunoterapia: ce tipuri de cancer tratează, cât de eficientă este şi cum se diferenţiază de tratamentele oncologice clasice
Interviu cu medicul care a inventat proteza Kotz, cea care salvează membrele copiilor cu cancer osos
Alimentaţie pentru bolnavii de cancer: alimente permise şi interzise, reguli privind orarul meselor şi metode de gătire optime
Exclusiv Online - 31.01.2017
Citește pe descopera.ro
Lucruri mai puţin ŞTIUTE despre Lombardia, cea mai afectată zonă de CORONAVIRUS din lume Lucruri mai puţin ŞTIUTE despre Lombardia, cea mai afectată zonă de...
Cele mai RELE epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au ÎNCHEIAT ele Cele mai RELE epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au ÎNCHEIAT...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Descopera.ro
ARMA folosită de Germania în lupta cu noul coronavirus ARMA folosită de Germania în lupta cu...
Cum sunt URMĂRIŢI oamenii pentru combaterea...
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS...
ULTIMA ORĂ
Prinţesa Maria Teresa a Spaniei, primul membru al unei Case Regale care a murit din cauza noului coronavirus

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .