Interviu exclusiv cu medicul chirurg care operează preşedinţi de stat, prinţese şi vedete de la Hollywood

Oscar Ramirez revoluţionează de 25 de ani chirurgia estetică, tehnicile şi procedurile sale fiind învăţate de mii de studenţi. Desemnat de International Bigraphical Centre din Cambridge unul dintre cei 2000 de oustanding scientists ai secolului 21, dr. Ramirez a modelat chipul şi trupul a zeci de mii de oameni (în special femei): de la prinţese din Orientul Mijlociu, la neveste sau chiar preşedinţi de stat, până la jumătate de Hollywood. Cu ocazia congresului chirurgilor plasticieni şi esteticieni, eveniment organizat în comun de Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România şi Societatea Română de Chirurgie Estetică, am avut onoarea să îl cunosc personal pe unul dintre pionierii chirurgiei estetice mondiale.
  • Publicat:
Interviu exclusiv cu medicul chirurg care operează preşedinţi de stat, prinţese şi vedete de la Hollywood

Oscar Ramirez revoluţionează de 25 de ani chirurgia estetică, tehnicile şi procedurile sale fiind învăţate de mii de studenţi. Desemnat de International Bigraphical Centre din Cambridge unul dintre cei 2000 de oustanding scientists ai secolului 21, dr. Ramirez a modelat chipul şi trupul a zeci de mii de oameni (în special femei): de la prinţese din Orientul Mijlociu, la neveste sau chiar preşedinţi de stat, până la jumătate de Hollywood. Cu ocazia congresului chirurgilor plasticieni şi esteticieni, eveniment organizat în comun de Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România şi Societatea Română de Chirurgie Estetică, am avut onoarea să îl cunosc personal pe unul dintre pionierii chirurgiei estetice mondiale.


CSÎD: În ce ramură a chirurgiei estetice v-aţi specializat?

Dr. Oscar Ramirez: Clinica mea este specializată mai degrabă pe operaţiile faciale decât pe cele corporale, iar eu m-am specializat în ultimii 5 ani pe operaţiile estetice, deşi din când în când exercit şi operaţii de reconstrucţie. De asemenea, realizez foarte multe operaţii pentru copiii care suferă de malformaţii congenitale. La clinica mea privată, exercit în mare parte implanturi faciale şi rinoplastii. Acestea sunt operaţiile pe care le fac cel mai des.

CSÎD: Cum aţi defini o femeie frumoasă, din moment ce spuneţi că vă place să faceţi mai mult operaţii faciale?

O.R.: Frumuseţea este o operaţie matematică. Atunci când creierul nostru observă ceva ce îi place, transformă relaţia matematică în frumuseţe. Este vorba în principal despre proporţii. Un chip proporţionat este un chip frumos, asemenea unei picturi proporţionate.

CSÎD: Aţi avut vreodată o experienţă cu o femeie frumoasă care nu se putea percepe ca fiind astfel, motiv pentru care aţi fost nevoit să o trimiteţi acasă deoarece nu era nimic în neregulă cu ea?

O.R.: Tot timpul există loc de mai bine. Chiar şi cele mai frumoase chipuri pot fi ajustate cu fineţe.

 

CSÎD: Care sunt cele mai cerute proceduri, în prezent?

O.R.: Operaţiile de înfrumuseţare a feţei şi de întinerire a acesteia. Acestea se referă la diminuarea ridurilor, la lifting-ul facial şi practic la redobândirea frumuseţii din perioada tinereţii.

CSÎD: Există substanţe noi pe care le utilizaţi pentru a realiza aceste operaţii?

O.R.: De-a lungul ultimilor 25 de ani am descoperit faptul că este important ca un chip frumos să aibă grăsime, pentru a-şi redobândi volumul. De asemenea, efectuez un lifting al ţesutului moale, pentru obţinerea conturului. Conturul şi volumul sunt părţi definitorii ale sănătăţii şi vitalităţii. Cu toţii căutăm frumuseţea şi tinereţea în oamenii cu care interacţionăm şi în noi înşine, iar un chirurg plastician are rolul de a prelungi aceste perioade.

CSÎD: Ce ne puteţi spune despre substanţele pe care le utilizaţi?

O.R.: Din păcate, în zilele noastre foarte mulţi chirurgi practică chirurgia plastică, indiferent de specializarea reală a acestora, motiv pentru care femeile care apelează la ei, nu arată natural. Buzele acestora sunt de proporţii enorme sau pomeţii sunt extrem de accentuaţi. Problema nu constă în substanţele utilizate, ci în mâna de lucru neantrenată corespunzător. În principal sunt folosite acidul hialuronic şi botoxul. Cu toate acestea, injectarea acestor substanţe necesită o întreţinere permanentă, ceea ce, în timp, însumează costuri foarte ridicate. Eu recomand operaţiile estetice care, deşi costă mai mult, au o durată de până la 10 ani, fără a mai fi nevoie de retuşuri permanente.

CSÎD: Liftingurile faciale mai sunt cerute? Cum se realizează?

O.R.: Da, desigur. Acestea se realizează în funcţie de gradul în care pacientul doreşte să se revitalizeze, de vârsta la care se află şi de situaţia financiară. Ca urmare, se va revitaliza expresia facială, trecând de la aspectul trist, la cel vesel, caracteristic tinereţii.

CSÎD: Am auzit că una dintre tehnicile practicate de dumneavoastră este legată de o serie de suturi care se fac sub nivelul pielii.

O.R.:  Da, realizez astfel de liftinguri, inclusiv cu cuturi prin cavitatea bucală. Însă durata în timp a acestor proceduri este limitată. Doar o parte mică a pacienţilor le pot suporta şi efectul durează între 1-2 ani, după care ţesutul revine la forma sa iniţială.

CSÎD: Ştim că timpul afectează nu doar piele, ci şi structura osoasă. Ce am putea face pentru a o menţine sănătoasă?

O.R.: Sportul şi dieta sunt esenţiale. În special dieta, pentru a ţine nivelul hormonal sub control. Efectele se vor vedea atât la aspectul corporal cât şi la cel facial. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru nu va mai produce aceeaşi cantitate de hormoni, motiv pentru care sportul este un foarte bun ajutător în menţinerea echilibrului acestuia. Cu toate acestea, există şi intervenţii medicale care ajută la redobândirea nivelului hormonal necesar, ajutând totodată la procesul anti-îmbătrânire.

CSÎD: În România, foarte multe fete aleg mărimi mari ale siliconului pentru implantul mamar. Nu este dăunător pentru fetele care au pieptul mai mic?

O.R.: Desigur că este! Este important să fii moderat atunci când alegi o operaţie de augumentare a sânilor. Complicaţiile sunt mult mai mari şi vaste atunci când implantul este foarte mare. Apar dureri ale umerilor, spatelui. De asemenea, un piept mare nu arată bine la o femeie slabă.

CSÎD: Legat de liposucţie, dacă o persoană are o cantitate mare de grăsime pe care doreşte să o elimine, cum este bine să pocedeze?

O.R.: Cel mai bine este să realizeze liposcuţia în rânduri repetate, locuri diverse şi cantităţi mai mici, până când întreaga catitate de grăsime nedorită va fi eliminată. De asemenea, este nevoie ca între liposucţii să se facă sport şi să se mănânce sănătos.

CSÎD: Am auzit că dumneavoastră aţi inventat o procedură asemnănătoare endoscopiei pentru operaţiile faciale. Cum funcţionează?

O.R.: Se introduce grăsime în diverse părţi ale feţei, pentru ca aceasta să îşi recapete volumul, astfel, persoanele în vârstă vor reîntineri, iar cele tinere se vor înfrumuseţa.

CSÎD: În afara chirurgiei plastice, ce putem face noi, femeile, pentru a ne menţine?

O.R.: După cum am menţionat, o dietă echilibrată este vitală. Nu este important să vă restricţionaţi, cu toate acestea, este bine să eliminaţi cât de mult posibil din cantitatea zahărului consumată – acesta este inamicul colagenului şi un declanşator al cancerului! De asemenea, practicaţi exerciţii sportive moderate. Nici sportul în exces nu este recomandat, deoarece sporeşte îmbătrânirea prematură!

CSÎD: Ce părere aveţi despre fumat?

O.R.: Este dăunător sănătăţii şi pielii, în special. Persoanele fumătoare, de regulă au un aspect palid. Sfătuiesc persoanele din România, şi în general să nu fumeze, să nu consume mult zahăr, în special rafinat, să aibă o dietă echilibrată şi să facă sport!

CSÎD: Cum vi se par româncele?

O.R.: Le consider foarte frumoase şi în formă, comparativ cu femeile din America. Fie că este vorba despre o dietă sănătoasă, fie că este vorba despre genele bune sau exerciţiile fizice, femeile românce arată foarte bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”