Hernia de disc: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Hernia de disc afectează 15% din persoane, dar multe persoane o neglijează. Există tratamente care includ mişcare, medicamente şi operaţie pentru hernia de disc.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hernia de disc: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Hernia de disc face referire la o deplasare a discurilor intervertebrale care susţin coloana vertebrală. De cele mai multe ori, afecţiunea se manifestă prin dureri de spate la nivel lombar, care iradiază pe membrele inferioare, slăbiciune musculară, amorţeală la nivelul mâinilor sau în degetele mari de la picioare ori senzaţie de presiune în călcâi. Însă există şi cazuri când hernia de disc nu prezintă astfel de simptome, iar majoritatea pacienţilor nici măcar nu au nevoie de intervenţie chirurgicală.

Discurile intervertebrale se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, dar simptomele deranjante pot apărea chiar şi la 30 de ani, mai ales dacă persoana în cauză are un loc de muncă ce presupune ridicarea de greutăţi mari sau statul pe scaun un timp îndelungat.

Se estimează că incidenţa herniei de disc în rândul populaţiei este de aproximativ 15%, dar multe persoane nu acordă atenţia cuvenită durerilor atroce de spate şi nu se prezintă la medic, motiv pentru care acest procent ar putea fi mult mai mare.

Hernia de disc: simptome şi cauze

Majoritatea cazurilor de hernie de disc se manifestă la nivel lombar, deşi pot apărea simptome şi la nivel cervical (dureri de ceafă) sau, foarte rar, toracic.

Cele mai frecvente simptome ale herniei de disc sunt:

  • durerea resimţită la nivelul spatelui, mâinilor, umerilor, picioarelor sau gâtului – aceasta se înrăutăţeşte în timpul strănutului, tusei sau când persoana respectivă stă într-o anumită poziţie
  • amorţeli sau senzaţie de înţepătură la nivelul mâinilor şi picioarelor
  • slăbiciune musculară, incapacitate de a ridica sau de a ţine strâns în mână anumtie obiecte

De multe ori se întâmplă însă ca hernia de disc să fie lipsită de simptome deranjante, iar pacienţii află că suferă de această problemă doar la un consult de rutină sau în urma unei radiografii.

Hernia de disc se instalează treptat, pe măsură ce îmbătrâneşti, ca urmare a degenerării şi pierderii de colagen din discurile intervertebrale. Acest lucru favorizează întinderea excesivă, răsucirea sau ruptura unui disc intervertebral. Şi ridicarea de greutăţi mari sau un accident la nivelul coloanei vertebrale poate avea acelaşi rezultat.

Principalii factori de risc în apariţia herniei de disc sunt:

  • supraponderabilitatea (greutatea în exces pune presiune pe discurile din regiunea lombară)
  • sedentarismul
  • activităţile ce presupun ridicarea, împingerea, răsucirea sau aplecarea trunchiului
  • moştenirea genetică

Complicaţiile herniei de disc

Rareori, hernia de disc poate duce la sindromul „coadă de cal” (cauda equina), o formă severă a compresiei şi inflamaţiei nervilor care se ramifică de la măduva spinării (denumiţi şi rădăcini nervoase). În astfel de situaţii, apar simptome invalidante, precum durere atroce şi diminuarea reflexelor, a forţei şi a senzitivităţii.

Trebuie reţinut că sindromul „coada de cal” este considerat o urgenţă chirurgicală, pentru că poate duce la pierderea permanentă a funcţiei vezicale, intestinale şi la paralizia picioarelor!

Solicită ajutor medical de urgenţă dacă:

  • durerea, amorţeala şi slăbiciunea sunt invalidante, adică nu îţi permit să desfăşori activităţi zilnice obişnuite
  • apare incontinenţa urinară sau fecală ori ai senzaţia că vezica nu este golită complet după urinare
  • îţi pierzi sensibilitatea la nivelul picioarelor sau în regiunea anală

Diagnosticul de hernie de disc: examen clinic şi analize necesare

Pentru a se stabili cu certitudine diagnosticul de hernie de disc, medicul va efectua în primul rând un examen clinic, adică te va întreba când au apărut simptomele, dacă se înrăutăţesc în anumite situaţii, unde te doare. De asemenea, îţi va testa reflexele, rezistenţa musculară, capacitatea de a simţi vibraţiile, înţepăturile sau atingerile şi cea de mobilitate.

De cele mai multe ori, examenul clinic şi istoricul medical sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului, dar există şi situaţii când medicul poate suspecta o altă afecţiune care se poate manifesta prin simptomele descrise mai sus, aşa că poate recomanda efectuarea unor investigaţii suplimentare. Acestea includ teste de imagistică precum:

  • radiografii – folosesc razele X pentru a vedea vertebrele coloanei vertebrale şi îi pot arăta medicului daca sunt prea apropiate sau dacă există modificări artritice, osteofite sau fracturi.
  • tomografie computerizată – o analiză pentru care se foloseşte un fascicul de raze X şi un computer pentru a reda o imagine bidimensională a coloanei vertebrale. Poate fi făcută cu sau fără substanţă de contrast injectată în sistemul circulator. Această analiză este în special utilizată pentru a confirma care dintre discuri este afectat.
  • imagistică prin rezonanţă magnetică – un test care foloseşte un câmp magnetic şi undele de radiofrecvenţă pentru a reda o imagine detaliată a ţesuturilor moi ale coloanei vertebrale. Acesta permite medicului să aibă o imagine tridimensională a coloanei vertebrale pe secţiuni. Un RMN poate detecta care dintre discuri este afectat şi dacă există compresie a nervilor spinali. De asemenea, poate detecta excrescenţe osoase, tumori ale măduvei spinării sau abcese.
  • mielogramă – o analiză invazivă care foloseşte substanţă de contrast injectată în canalul spinal printr-o canulă. Un fluoroscop cu raze X înregistrează apoi imaginile formate de substanţă. Mielograma poate identifica un nerv compresat de o hernie de disc, excrescenţele osoase, tumorile rahisului şi abcelese.

Tratamentul herniei de disc

În majoritatea cazurilor, tratamentul herniei de disc presupune corectarea obiceiurilor care au provocat-o. Asfel, un plan de exerciţii personalizat, evitarea poziţiilor dureroase şi a ridicatului de greutăţi, medicamentele anticonvulsivante, antiinflamatoare sau analgezice, injecţiile cu cortizon şi scăderea în greutate pot ameliora semnificativ simptomele.

Foarte puţine cazuri impun necesitatea intervenţiei chirurgicale. Înainte de a ajunge la această soluţie, medicul va monitoriza pe o perioadă de cel puţin 6 săptămâni starea pacientului care urmează tratamentul recomandat. De asemenea, dacă nu se observă îmbunătăţiri, medicul va sugera fizioterapia. Pacientul trebuie să facă exerciţiile recomandate de medic şi de fizioterapeut pentru a putea relua activităţile uzuale.

Intervenţia chirurgicală este, după cum s-a menţionat deja, ultima soluţie şi se impune doar atunci când pacientul nu răspunde deloc la tratamentul anterior şi prezintă simptome precum amorţeală şi slăbiciune severă, invalidantă, incapacitatea de deplasare sau de a sta în picioare ori incontinenţa urinară şi fecală.

Metode alternative de tratament pentru hernia de disc

Unele soluţii complementare pot ameliora durerile de spate cauzate de hernia de disc. Acestea includ:

  • chiropractica – are la bază medicina tradiţională asiatică. Prin această terapie se decomprimă nervul din sacul epidural prin manevre de manipulare osteoarticulare şi elongatii. Un tratament complet conţine de la 5 până la 15 şedinţe.
  • acupunctura – tratamentul cu ace constă în serii de 10 şedinţe, 12 sau 15, în funcţie de gravitatea bolii. O şedinţă ţine 20-30 de minute, iar numărul de ace diferă. Acupunctura acţionează asupra inflamaţiei în sensul reducerii ei, a edemului tisular pe care îl drenează  şi asupra contracturii musculare paravertebrale, adică asupra muşchilor spatelui.
  • masajul terapeutic – are acţiuni atât locale, cât şi generale. Efectele locale sunt reprezentate de: actiune antialgică (calmeaza durerea), acţiune hiperemiantă locală (apare o încălzire a pielii prin stimularea circulaţiei sangvine locale), acţiune de resorbţie a lichidelor interstiţiale de stază în regiunea masată. Efectele generale sunt stimularea funcţiei aparatului respirator şi circulator, creşterea metabolismului bazal, îmbunătăţirea somnului, îndepărtarea oboselii şi o stare de relaxare generală.
  • yoga – presupune un program de exerciţii fizice moderate, cu accent pe respiraţie şi meditaţie. Descoperă aici un exerciţiu simplu de doar 2 minute care poate ameliora semnificativ durerea de spate!

Toate aceste metode alternative pentru ameliorarea durerilor cauzate de hernia de disc trebuie discutate în prealabil cu medicul curant, pentru expunerea beneficiilor şi a riscurilor implicate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”