Ginecomastia, boala care afectează 2 din 3 bărbaţi

Ginecomastia reprezintă o boală care apare în urma dezechilibrului dintre cantitatea de estrogen şi cea de testosteron.
  • Publicat:
Ginecomastia, boala care afectează 2 din 3 bărbaţi
FOTO: 123rf.com / Ginecomastia, boala care afectează 2 din 3 bărbaţi

Ginecomastia este o boală care apare în urma unui dezechilibru între cantitatea de estrogen (hormonul feminin) şi cea de testosteron (hormonul masculin), iar consecinţele ei se manifestă prin dezvoltarea excesivă a sânului sau sânilor la bărbat. 2 din 3 bărbaţi sunt afectaţi de această patologie, iar impactul psihologic asupra acestora este unul substanţial.

Potrivit doctorului chirurg Mihai Chertif, boala poate debuta în adolescenţă, însă din fericire există metode de tratament foarte eficiente în România.

“În urma mai multor studii, am descoperit că ginecomastia se poate dezvolta sub formă de 6 tipuri: (1) numai glandă (sindromul sfârcului pufos), (2) doar grăsime (pseudogynaecomastia), (3) mai multă grăsime, mai puţină glandă, (4) mai multă glandă, mai puţină grăsime, (5) mai multă grăsime şi glandă, puţin exces de piele şi (6) mai multă glandă, mai puţină grăsime, mai mult exces de piele. Tratamentul optim pentru acest tip de afecţiune este o combinaţie între liposculptură la nivelul pectoralului, deltoidului, canelurii deltopectorale, liniilor axiale şi zonei subaxiale, zonei costale inferioare prin liposupţie şi separarea de grăsime, iar într-un final, mastectomie subcutanată. În acelaşi timp, avem grijă să lăsăm un pic de ţesut sub mamelon şi areolă, astfel încât să protejăm volumul şi pentru a nu cauza retragerea complexului mamelon-areolă”, explică Dr. Mihai Chertif.

Pentru că bărbaţii se simt ruşinaţi, jenaţi de această boală, numărul celor care solicită intervenţii chirurgicale pentru ginecomastie a continuat să crească de-a lungul anilor. Şi în România tot mai mulţi bărbaţi doresc să-şi îmbunătăţească chirurgical aspectul pieptului.

În perioada pubertăţii, creşterile hormonale pot duce la creşterea ţesutului mamar masculin. În unele cazuri, acest ţesut mamar se micşorează după pubertate, dar în multe cazuri, sânii rămân măriţi. Prevalenţa ginecomastiei asimptomatice este de 60% la 90% la copii, 50% la 60% la adolescenţi şi până la 70% la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani.

Ginecomastie- factori declanşatori

Ginecomastia poate rezulta dintr-un dezechilibru între hormonii sexuali testosteron şi estrogen. Estrogenul, hormonul „feminin”, face ca ţesutul mamar să crească, în timp ce testosteronul, hormonul „masculin”, opreşte estrogenul să crească ţesutul mamar. Bărbaţii şi femeile au atât testosteron cât şi estrogen, dar testosteronul apare în proporţii mai mari la bărbaţi, în timp ce femeile au niveluri mai mari de estrogen.

Potrivit Asociaţiei Medicilor de Familie din SUA, 1 din 9 bărbaţi nou-născuţi prezintă ţesut mamar palpabil. Acest lucru se datorează faptului că au derivat niveluri mari de estrogen de la mamă. Pe măsură ce nivelurile de estrogen revin la normal, umflăturile dispar, de obicei în câteva săptămâni.

Sânii umflaţi se întâlnesc mai frecvent în rândul bărbaţilor ce se apropie de vârsta mijlocie sau de vârsta a treia. Persoanele în vârstă produc mai puţin testosteron şi, de obicei, au mai multă grăsime decât bărbaţii mai tineri. Acest lucru poate duce şi la o producţie mai mare de estrogen.

Ginecomastia- factori de risc

  • Boli de rinichi sau ficat
  • Abuzul de alcool
  • Tratamentul cu radiaţii ale testiculelor
  • Sindromul Klinefelter
  • Tumorile testiculelor, glandelor suprarenale sau hipofizare
  • Hipertiroidism şi tumori hormonale active.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”