Ghid de supravieţuire pe timp de viscol

Iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi iar furtunile de zăpadă ţin cu orice preţ să ne avertizeze că nu e indicat să ieşim afară. Dacă, totuşi, nu te încadrezi în categoria elevilor care stau zilele acestea la căldură, acasă, şi trebuie să mergi la serviciu sau în afara localităţii cu alte treburi, ţine cont de următoarele sfaturi.
  • Publicat:
Ghid de supravieţuire pe timp de viscol

Iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi iar furtunile de zăpadă ţin cu orice preţ să ne avertizeze că nu e indicat să ieşim afară.

Dacă, totuşi, nu te încadrezi în categoria elevilor care stau zilele acestea la căldură, acasă, şi trebuie să mergi la serviciu sau în afara localităţii cu alte treburi, ţine cont de următoarele sfaturi.

 

Înainte ca furtuna să se pornească, trebuie să îţi faci câteva provizii de hrană, cum ar fi conservele (nu uita de deschizătoarele speciale!) şi alte alimente comestibile care nu trebuie refrigerate, dar şi sticle cu apă potabilă, lanternă şi baterii, precum şi pături călduroase.

În cazul în care furtuna de zăpadă te prinde în casă şi are drept consecinţă întreruperea curentului electric, va trebui să ţii cont de următoarele aspecte:

  • Alimentele ţinute la frigider se vor păstra reci timp de 4-6 ore, deci ţine uşa la frigider închisă, pentru a le creşte termenul de valabilitate;
     
  • Consumă prima dată produsele lactate şi carnea;
     
  • Anumite alimente sunt considerate sigure pentru consum chiar dacă nu se ţin în frigider: unt, margarină, caşcaval, fructe proaspete, legume, suc de fructe, gemurile de fructe, sosurile, ketchup-ul, muştarul, măslinele.

Dacă viscolul te prinde afară, este esenţial să te îmbraci gros, să porţi căciulă, să îţi acoperi nasul şi gura cu un fular călduros, să porţi bocanci înalţi îmblăniţi şi să eviţi, pe cât posibil, să te uzi la picioare.

Primele semne ale degerăturilor sunt lipsa de sensibilitate în anumite părţi ale corpului (degetele de la mâini sau picioare, vârful nasului, lobul urechii etc.) şi dacă sesisezi astfel de simptome fă tot posibilul să primeşti îngrijiri medicale cât mai rapid. În momentul în care intervine tremuratul incontrolabil, vorbirea incoerentă şi pierderea de memorie, deja poate fi pusă problema hipotermiei, afecţiune gravă care poate duce chiar şi la deces dacă nu este tratată la timp.

De asemenea, dacă stratul de zăpadă este consistent şi te gândeşti să pui mâna pe lopată să deszăpezeşti maşina sau strada, ar fi bine să te gândeşti de două ori, pentru că viscolul va pune la loc în doar câteva clipe ceea ce cu greu te-ai chinuit să dai deoparte în 2 ore (vezi aici cum poţi da zăpada la o parte fără să te accidentezi).
Iar dacă ai un istoric medical de afecţiuni cardiace sau ai suferit în trecut un atac cerebral, ori pur şi simplu dacă starea ta fizică nu este una excelentă, evită să ieşi în frig şi să depui efort.

Pentru categoria celor fără antecedente medicale şi care sunt într-o formă de zile mari, recomandările principale înainte de a „da la lopată” sunt: pauzele frecvente, evitarea consumului de alcool şi a meselor greoaie.

Dacă trebuie neapărat să pleci la drum cu maşina, ţine cont de recomandările oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă:

– evită pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă totuşi, deplasarea este absolut necesară, informează-te dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

– asigură-te că sistemul de încălzire al autoturismului  funcţionează eficient; urmăreşte cu atenţie, la posturile radio/ tv, sursele on-line, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;

– porneşte la drum cu rezervorul de combustibil plin;

– păstrează în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile.

În cazul în care viscolul te blochează în trafic în afara localităţilor, poţi lua următoarele măsuri:

  • trage pe dreapta şi porneşte luminile de avarie;
     
  • anunţă evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, indicând locul în care ai rămas blocat. Rămâi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la tine. Nu părăsi autovehiculul dacă nu vezi în apropiere o clădire în care ai putea să te adăposteşti;
     
  • porneşte motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschizi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
     
  • mişcă-te pentru a-ţi menţine organismul cald, evitând extenuarea.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”