Gata cu sforaitul, e timpul pentru nopti linistite!

Cauzele sforaitului pot fi: obezitatea, hipertensiunea, consumul de alcool, fumatul sau modificari anatomice din sfera nasului si a gurii.
  • Publicat:
Gata cu sforaitul, e timpul pentru nopti linistite!
Gata cu sforaitul, e timpul pentru nopti linistite!

Peste 800 de mii de romani sforaie si de multe ori cel mai deranjat de zgomotul neplacut este partenerul si tot acesta este cel care convinge persoana care sforaie sa vina la medic care descopera de unde vin zgomotele neplacute scoase in timpul somnului. Poate fi vorba despre obezitate, hipertensiune, consum de alcool, fumat sau modificari anatomice din sfera nasului si a gurii.

Acestea apar mai ales la nivelul valului palatin si a luetei, adica a omusorului, care la persoanele care sforaie este marit, este lax si vibreaza in timpul somnului. Sforaitul este favorizat si de obstructia nazala care poate fi data de marirea cornetelor nazale, de o sinuzita, de o deviatie de sept nazal, de marirea amigdalelor sau a bazei limbii.

Cele mai afectate de sforait sunt persoanele de varsta a doua a caror sanatate este pusa in pericol atunci cand se opresc din respirat in timpul somnului. Daca pauza este intre 10 si 20 de secunde, pacientii pot face chiar infarct miocardic. In functie de fiacere caz in parte, masurile terapeutice presupun o buna permeabilizare nazala, urmata de operatii ale deviatiei de sept, si de indepartarea amidalelor foarte mari.

Sunt si situatii cand aceste masuri nu au efectul dorit si la pacientii care se opresc din respirat in timpul somnului medicii pot recomanda interventii chirurgicale mai complicate, asa cum este rezectia unei portiuni din valul palatin, clasic sau cu laserul.

Astazi, sforaitul se poate trata si prin radiofrecventa, una din metodele recente prin care si medicii romani au reusit sa vindece de sforait cateva sute de pacienti. “Aceasta radiofrecventa face o reductie de volum a valului palatin, o fibrozare a valului palatin si a omusorului si o rigidizare a acestui val care nu mai vibreaza asa de frecvent. Este o metoda foarte putin invaziva, este un tratament care se face in ambulatoriu, bolnavul poate sa manance la doua ore dupa operatie, nu necesita decat anestezie locala” sustine dr. Constantin Mocanu, medic primar ORL la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

Pentru ca undele de radiofrecventa sa reduca volumul valului palatin, medicii utilizeaza un ac special cu ajutorul caruia fac 5 aplicatii in timpul unei sedinte de tratament. Pentru ca bolnavul sa scape de sforait pentru multa vreme, medicii fac 4 sedinte de tratament cu pauza de 4 saptamani intre ele. Tratamentul nu are contraindicatii, dar inainte de recurge la el, medicii se asigura ca bolnavul nu mai are nici o obstructie a cailor nazale. Daca aceasta nu este inlaturata, sforaitul nu dispare.

Citeste si Sforaitul distruge o relatie, undele radio o salveaza

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”