Foloseşti deodorant? Iată de ce, poate, ar trebui să renunţi

Deodorantele antiperspirante sunt unele dintre cele mai comercializate produse. Dar câţi dintre noi conştientizăm efectele reale ale ingredientelor pe care acestea le conţin?
  • Publicat:
Foloseşti deodorant? Iată de ce, poate, ar trebui să renunţi

Deodorantele sunt unele dintre cele mai comercializate produse. Dar câţi dintre noi conştientizăm efectele reale ale ingredientelor pe care acestea le conţin?

Cu siguranţă, prioritatea este ca deodorantele antiperspirante să facă ceea ce îşi propun – să protejeze împotriva mirosurilor neplăcute şi a transpiraţiei – dar iată o serie de efecte nocive, secundare, pe care acestea le au asupra sănătăţii noastre.

Aluminiul

Dacă te uiţi la ingredientele din antiperspirante, vei observa probabil că acesta conţin aluminiu. Aluminiul acţionează practic ca un „dop” pentru conductele sudoripare, astfel încât transpiraţia va fi redusă. Antiperspirantele care conţin aluminiu şi sunt utilizate pe termen lung pot provoca una dintre cele mai răspândite boli în rândul femeilor, cancerul mamar.

Acest lucru se petrece din mai multe motive: aluminiul poate provoca modificări ale ADN-ului precum şi efecte epigenetice care ar putea sprijini potenţiala dezvoltare a celulelor canceroase. Aluminiul (în special clorura de aluminiu şi clorhidratul de aluminiu) este de asemenea cunoscut pentru interferarea sa cu receptorii de estrogen din celulele glandei mamare, iar estrogenul joacă un rol bine cunoscut în dezvoltarea cancerului de sân.

Parabenii

Parabenii sunt conservanţi care se găsesc în multe antiperspirante şi deodorante. Aceste substante chimice au  o activitate estrogenică în celulele umane care dau naştere cancerului de sân, afirmă o cercetare publicată în anul 2012. Cercetătorii au găsit unul sau mai mulţi parabeni la 99% din cele 160 de probe de ţesut recoltat de la 40 de mastectomii.
Deşi nu a fost realizată o conexiune efectivă între parabeni şi cancerul mamar, colectarea tot mai mare de date prin intermediul cercetărilor sugerează faptul că prudenţa este justificată.

Triclosanul

Triclosanul este un alt ingredient găsit în compoziţia deodorantelor care poate irita pielea şi cauza chiar dermatită de contact. Corpul tău conţine bacterii atât bune cât şi rele, dar triclosanul le ucide pe ambele. Specialiştii clasifică triclosanul drept pesticid şi de asemenea posibil cancerigen.
Pericolele deodorantului pentru sănătate: iritarea pielii, dermatita de contact, cancerul.

Ce este de făcut?

Există pe piaţă o serie de deodorante naturale, care pretind a avea ingrediente 100% sigure. Cu toate acestea, cel mai sigur este să vă produceţi deodorantul acasă, din cât mai puţine ingrediente.

Bicarbonatul de sodiu şi uleiul de cocos sunt printre cele mai cunoscute ingrediente care luptă împotriva mirosurilor neplăcute eliminate de corpul tău. La această combinaţie poţi adăuga suc de lămâie şi uleiuri esenţiale, pentru a crea mirosul dorit.
În timp, corpul se va obişnui cu deodorantul natural. Transpiraţia este modul corpului de a elimina toxinele. Cu toate acestea, dacă problema este mai serioasă, în loc să foloseşti un deodorant care blochează glandele sudoripare, cea mai indicată este vizita la medic!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Fractura de col femural
Fractura de col femural
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”