Cum îți dai seama că te chinuie alergia la polen, nu o răceală. Felul în care strănuți e un semn clar

Află ce simptome dă alergia la polen, cum o deosebeşti de răceală şi de ce trebuie limitată folosirea produselor de curăţenie.
  • Publicat:
Cum îți dai seama că te chinuie alergia la polen, nu o răceală. Felul în care strănuți e un semn clar
Ce simptome dă alergia la polen și cum o deosebeşti de răceală

A venit primăvara, vremea se încălzeşte, copacii înfloresc, natura revine la viaţă. Din păcate, în această perioadă, din cauză că polenul începe să circule peste tot, cei cu afecţiuni alergice respiratorii alergici la polen vor începe să manifeste simptome specifice. Alergia la polen – sau „febra fânului” – este una dintre cele mai comune alergii şi afectează tot mai mulţi oameni la nivel global în fiecare an. 

Am discutat despre alergia la polen cu dr. Bratu Laurenţiu Dimache, medic Alergologie şi Imunologie Clinică.

Ce simptome dă alergia la polen

CSÎD: Ce este polenul şi de ce declanşează reacţia alergică?

Dr. Laurenţiu Dimache: Polenul este o pulbere fină, care este transportată de la o plantă la alta cu ajutorul vântului, insectelor şi altor păsări sau animale. Bineînţeles, răspândirea polenului este benefică pentru înmulţirea plantelor, dar poate crea disconfort celor care suferă de alergii sezoniere. Când o persoană intră în contact cu un alergen, în cazul nostru respirator, cum este polenul, sistemul imunitar va începe să secrete mai multă histamină, care la rândul ei va da o serie de simptome.

Deoarece curenţii de aer pot transporta polenul chiar şi la sute de kilometri, simptomele apar şi la cei din zona urbană, unde este mai puţină vegetaţie, astfel fiind mult mai severe la cei care locuiesc în zonele cu vegetaţie deasă (rural, câmp sau pădure). Simptomele se mai ameliorează în perioadele ploioase, când picăturile de ploaie spală atmosfera.

CSÎD: Care sunt plantele, copacii care eliberează cel mai mult polen?

Dr. Laurenţiu Dimache: Există multe specii de plante care eliberează polen şi pot da reacţii alergice, dar cele mai comune sunt următoarele:

  • Ambrozia – în special în zona Iaşiului unde lucrez, am întâlnit multe persoane cu sensibilitate la ambrozie, planta având o perioadă lungă de polenizare între lunile iulie şi octombrie;
  • Mesteacănul – februarie-septembrie;
  • Stejarul – martie-septembrie, rămâne mult timp în atmosferă;
  • Polenul de ierburi – în timpul lunilor de vară, una din cele mai comune alergii;
  • Buruienile – în perioadele de primăvară-toamnă.

CSÎD: Care sunt simptomele frecvente ale alergiei la polen, dar şi cele mai puţin întâlnite?

Dr. Laurenţiu Dimache: Simptomele alergiei la polen pot fi variate şi pot semăna cu cele dintr-o răceală banală. Astfel, cele mai comune simptome sunt:

CSÎD: Care sunt semnele anafilaxiei, o complicaţie gravă a alergiei la polen?

Dr. Laurenţiu Dimache: Bineînţeles, pot exista şi complicaţii mai severe ale alergiei, cum ar fi şocul anafilactic. Acesta se manifestă prin pierderea cunoştinţei, scăderea tensiunii arteriale, erupţii cutanate, puls rapid, greaţă, vărsături.

Şocul anafilactic este o urgenţă medicală şi trebuie tratată în spital de personal medical calificat!

Cum deosebim alergia la polen de răceală

CSÎD: Care sunt cauzele şi factorii de risc implicaţi în apariţia alergiei la polen?

Dr. Laurenţiu Dimache: Încă nu se cunoaşte cu exactitate de ce anumite persoane sunt alergice la polen, iar altele nu. E posibil ca această reacţie disproporţionată a sistemului imunitar să fie transmisă genetic.

O altă teorie ar fi că persoana respectivă a avut contact prelungit cu alergenul într-o perioadă când sistemul imunitar era slăbit sau insuficient dezvoltat. De asemenea, o persoană alergică la praf sau mucegaiuri are un risc mai crescut de a dezvolta şi alergie la polen sau viceversa.

CSÎD: Cum deosebim simptomele alergiei la polen de o simplă răceală?

Dr. Laurenţiu Dimache: Diferenţa dintre o răceală şi o alergie se poate face relativ uşor, după câteva criterii. Alergiile pot apărea pe tot parcursul anului, imediat după expunerea la polen, în timp ce răcelile apar de obicei iarna, după câteva zile de la expunerea la un virus. De asemenea, alergia durează câteva săptămâni sau luni, pe când o răceală trece în 10-14 zile. În plus, alergiile nu se manifestă prin febră sau dureri musculare; secreţiile nazale sunt de obicei apoase şi clare într-o alergie.

Unele substanţe de curăţat pot agrava alergiile 

CSÎD: În ce situaţii se poate agrava simptomatologia alergiei la polen? 

Dr. Laurenţiu Dimache: Există câteva cauze care pot agrava alergiile, dintre care: schimbările climatice, aerul poluat, stresul, persoanele în vârstă care au trăit în zone urbane, agenţii antibacterieni (unele substanţe de curăţat pot agrava alergiile), produsele de curăţenie – unele atacă direct căile respiratorii şi sunt asociate cu apariţia astmului.

CSÎD: Cum se stabileşte diagnosticul de alergie la polen?

Dr. Laurenţiu Dimache: Diagnosticul de alergie la polen se face la cabinetul medicului alergolog, în urma câtorva teste specifice. Astfel, se efectuează teste cutanate prick, care se fac pe mână, sunt nedureroase şi rezultatele se văd în 20 de minute. În plus, dacă medicul consideră necesar, se pot face şi analize de sânge, exsudate nazale sau faringiene, spirometrie, pentru a da un diagnostic cât mai precis.

Tratamentul alergiei la polen şi remedii naturiste

CSÎD: În ce constă tratamentul alergiei la polen?

Dr. Laurenţiu Dimache: Tratamentul alergiei la polen se bazează pe antihistaminice, care au rolul de a bloca histamina secretată în exces de corp. Astfel, în funcţie de simptome, de exemplu congestie nazală, se pot adăuga spray-uri decongestionante şi orice alte tratamente care sunt considerate necesare de medicul specialist.

În cazuri specifice se poate recomanda o terapie de desensibilizare la un anumit polen, care se face pe termen lung, doar la cabinetul alergologului şi are ca rol scăderea sensibilităţii organismului la alergenul la care suntem sensibili.

CSÎD: Remediile naturiste pot avea efecte benefice în ameliorarea simptomelor alergiei la polen?

Dr. Laurenţiu Dimache: Tratamentele naturiste par să aibă o anumită valoare în ameliorarea simptomelor, dar de obicei nu sunt îndeajuns de eficiente şi trebuie recurs la tratamentul dovedit ştiinţific. Oricum, nu este indicat niciodată să luăm tratamente după ureche sau la sfatul rudelor şi prietenilor, ci să consultăm întotdeauna un medic specialist.

CSÎD: Ce ne puteţi spune despre metodele de prevenţie, în ce constau acestea?

Dr. Laurenţiu Dimache: Există mai multe metode de prevenţie şi evitare a polenului în această perioadă, dar acestea se vor discuta după un consult la cabinetul medical, deoarece nu toată lumea este cu adevărat alergică şi nu trebuie implementate măsuri de evitare acolo unde nu este cazul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”