Durerile din corpul tau pot indica boli grave VIDEO

Durerea poate fi acută şi de scurtă durată sau cronică şi de lungă durată. Cum se manifestă durerile la nivelul organelor din corp şi ce pot indica ele aflaţi din materialul video.
  • Publicat:

Durerea corporală este mai mult decât o e  simplă senzaţie fizică. Mai bine 60%  dintre oamenii din întreaga lume spun că aceasta le afectează calitatea vieţii.Durerea a evoluat ca un mecanism de apărare care ne avertizează asupra unei leziuni, permiţându-ne astfel să ne protejăm corpul.

De ce apare durerea

Durerea este controlată de sistemul nervos şi este un proces foarte complex. Aceasta apare atunci când un stimul extern, de exemplu, atingerea unei tigăi fierbinţi, declanşează receptorii nervoşi pentru a trimite mesaje prin intermediul măduvei spinării spre creier. Aceşti receptori pot sesiza căldura, frigul, lumina, atingerea, presiunea şi durerea. Durerea poate provoca alte simptome fizice, cum sunt greaţa, ameţelile şi slăbiciunea.

Ce tipuri de dureri există

Definiţia actuală dată de Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii (IASP) este „o experienţă senzorială şi emoţională neplăcută, dată de o leziune a ţesuturilor actuală sau potenţială, sau descrisă în termenii unei asemenea afectări. Durerea poate fi acută şi de scurtă durată sau cronică şi de lungă durată. Există multe modalităţi de a clasifica durerea şi multe dintre aceste clasificări se pot suprapune, dar clasificările durerii identificate în mod obişnuit includ următoarele:

  • Durerea nociceptivă este răspunsul la traumatismele corpului şi a funcţiei protectoare. Exemplele uzuale includ durerile somatice, cum sunt dureri ale articulaţiilor, artroza, durerile lombare sau traumatisme sportive şi durerea după intervenţii chirurgicale.
  •  Durerea inflamatorie este frecvent simţită atunci când există deteriorări ale ţesuturilor moi musculo-scheletale ale corpului. Acest tip de durere este adesea localizată şi este descrisă ca fiind vagă sau supărătoare. Apare cel mai des în umăr, şold şi mână, însă poate apărea şi în partea inferioară a spatelui.
  • Durerea neuropatică este cauzată de traumatisme sau funcţionarea defectuoasă a sistemului nervos somato-senzorial. Această durere este cauzată de traumatisme sau boli care afectează orice parte a sistemului nervos. Se manifestă ca o durere de tipul unei arsuri, furnicături, şi poate fi atroce sau ca o înţepătură. Acest tip de durere tinde să apară în câteva zile sau săptămâni de la o leziune corporală şi este variabilă ca frecvenţă şi intensitate. Uneori nu există o sursă evidentă a durerii şi poate să apară în mod spontan.

Cum se manifestă durerile la nivelul organelor din corp şi ce pot indica ele aflaţi din materialul video.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult