Durerea de burta, uterul hipoton, sarcina şi tuberculoza

Tratamentul antituberculoză poate afecta sracina? Dar o durere de burtă poate semnala o sarcină? Şi ce înseamnă uterul hipoton? Trei întrebări pe care ni le-au trimis cititoarele noastre la redacţie. Oana le răspunde.
  • Publicat:
Durerea de burta, uterul hipoton, sarcina şi tuberculoza

Tratamentul antituberculoză poate afecta sracina? Dar o durere de burtă poate semnala o sarcină? Şi ce înseamnă uterul hipoton? Trei întrebări pe care ni le-au trimis cititoarele noastre la redacţie. Oana le răspunde.

Tratamentul tuberculozei şi sarcina

Am urmat un tratament cu sinerdol şi izoniazidă de 3 ori pe săptămână deoarece am avut tuberculoză. Acum sunt însărcinată, iar doctorul meu nu mă lasă să păstrez sarcina. Mai aveam 2 săptămâni până terminam tratamentul, dar l-am întrerupt când am aflat că sunt însărcinată. Vreau să ştiu dacă pot păstra sarcina.

Îmi pare rău, dar datele ştiinţifice arată că cele două medicamente administrate pentru tratarea TBC traversează placenta şi au efect embriocidal la animale. Medicul care vă tratează are cu siguranţă mai multe informaţii despre efectul lor teratogen şi, în plus, vă cunoaşte starea, stilul de viaţă şi presupun că v-a făcut această recomandare în cunoştinţă de cauză, mai bine decât ar putea să o facă altcineva care nu vă cunoaşte din punct de vedere medical.

În astfel de situaţii, se pun în balanţă beneficiile pentru mamă şi riscurile pentru făt, plus evaluarea realistă a efectelor tratamentului urmat ca la carte, pe perioadele recomandate, întrucât nerespectarea acestor indicaţii poate crea rezistenţa bacilului Koch. Sfătuiţi-vă cu doctorul şi asupra oportunităţii suplimentării dietei dvs. cu acid folic şi piridoxină.

Durerea de burtă egal sarcină?

Menstruaţia s-a cam dereglat pentru că în mod normal venea pe 17 sau 16 şi aveam cm de 31 de zile, dar luna trecută a venit pe 9, iar acum nu ştiu când ar trebui.  Am avut contact sexual neprotejat pe 30 octombrie şi el spune că nu a ejaculat, dar de 3 zile am dureri insuportabile de burtă şi de spate şi a trecut o săptămână. Am citit pe net o grămadă despre sarcină. E posibil asta? Sau e doar menstruaţia?

Răspunsul îl poţi afla singură făcând un simplu test de sarcină, pe care fie îl faci acasă, cumpărând testerul din farmacii, fie îl efectuezi în cabinetul oricărui medic ginecolog şi nu necesită decât o mică cantitate de urină. Fii mai atentă cu aceste aspecte dacă ai o viaţă sexuală activă, mergi regulat la ginecolog şi cere-i sfatul cu privire la metode clare şi moderne de contracepţie.

Am uterul moale!

Aş dori vă rog frumos să ştiu ce înseamnă uter moale? E de rău sau pot sta liniştită?

Cred că înseamnă un uter hipoton… Are semnificaţie într-un anumit context medical, vârstă, gravidie sau o afecţiune patologică. Daţi-mi mai multe date despre dvs. şi în ce context aţi fost astfel diagnosticată.

Citeşte şi: Ecografia abdominală – o metodă de diagnosticare utilă

Bolile colului uterin şi cum vă feriţi de cancer

Este amniocenteza obligatorie în sarcină?


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân