Dr. Vlad Predescu: mixul dintre stres şi temperaturi scăzute are efecte devastatoare asupra sistemului nostru osos

Temperaturile scăzute ne pot afecta sistemul osos în multiple feluri, fie că vorbim de o adaptare mai dificilă a organismului nostru la mediul ostil, fie că ne referim deja la traumatisme care pot surveni din cauza îngheţului sau a zăpezii.
  • Publicat:
Dr. Vlad Predescu: mixul dintre stres şi temperaturi scăzute are efecte devastatoare asupra sistemului nostru osos

Temperaturile extrem de scăzute din ultima perioadă au readus în discuţie riscurile pe care această vreme le are asupra stării noastre de sănătate. Cele mai afectate sunt sistemul respirator, sistemul circulator şi, evident, sistemul osteo-muscular.

Pentru că cele mai multe traumatisme afectează sistemul osteo-muscular, am discutat cu medicul chirurg Vlad Predescu, specialist în ortopedie-traumatologie, despre riscurile pe care le întâmpinam în această perioadă.

Temperaturile scăzute ne pot afecta sistemul osos în multiple feluri, fie că vorbim de o adaptare mai dificilă a organismului nostru la mediul ostil, fie că ne referim deja la traumatisme care pot surveni din cauza îngheţului sau a zăpezii.

Este binecunoscut faptul că frigul influenţează, în mod negativ, în special pe bolnavii cu artroză sau poliartrită reumatoidă, atât direct, prin contact cu temperaturile extrem de scăzute, cât şi indirect, din cauza scăderii presiunii atmosferice. Multe persoane suferă de meteosensibilitate, astfel încât schimbarea vremii le afectează starea de sănătate. Astfel, pacienţii se pot trezi dimineaţa cu articulaţiile dureroase, tumefiate şi mai înţepenite. Deşi tendinţa este să nu se mai mişte şi să stea în repaus complet, ideal este ca aceştia să-şi continue mişcarea zilnică pentru a evita blocarea completă a articulaţiilor. 

În situaţii de stres, corpul uman are diferite tehnici de protecţie şi de îmbunătăţire a răspunsului la stimuli externi. Acest lucru îmbunătăţeşte reacţia organismului şi îl ajută pe aceasta să treacă peste situaţiile critice. Mai exact, în caz de frig, hipotalamusul funcţionează ca un termostat, având rolul de a menţine temperatura corpului constantă, mai ales în cazul organelor vitale.

Din acest motiv, creierul nostru va considera anumite părţi ale corpului ca fiind mai importante, sacrificând, dacă este cazul, menţinerea unei temperaturi ridicate în extremităţi. Aceasta este cauza pentru care iarna, când este ger, mâinile şi picioarele noastre îngheaţă mult mai usor, simţim furnicături şi ace în degetele de la mâini şi de la picioare şi, în cazuri extreme, apar degerăturile. Respectivele probleme suprapuse pe o căzătură provocată de gheaţă sau zăpadă pot duce la fracturi destul de serioase, traumatisme care pot incapacita o persoana pe o perioadă lungă de timp.

Cele mai periculoase sunt fracturile de col femural, cele care apar cu precădere iarna şi mai ales la persoanele care au osteoporoză şi suferă de scăderea densităţii osoase, vârstnicii aflându-se în grupa de risc maxim.

Trebuie remarcat faptul că multe cercetări din ultima perioadă au indicat stresul ca fiind unul dintre factorii declanşatori ai osteoporozei”, precizează doctorul Predescu. Motivele sunt cunoscute deja: în condiţii de stres, este secretat un hormon numit cortizol, care are rolul de catalizator al procesului de descompunere a aminoacizilor în glucoză.

Pe termen scurt, aceste procese ajută organismul să facă faţă stresului, însă, pe termen lung, dacă nivelul de stres se menţine, nivelul crescut de cortizol poate duce la diminuarea calciului din ţesutul osos şi, implicit, la slăbirea densităţii osoase. Din păcăte, această scădere a densităţii osoase duce la fracturi, majoritatea având loc în sezonul rece, atunci când suntem predispuşi la căzături şi traumatisme, în special la nivelul bazinului şi a membrelor inferioare”, afirmă Vlad Predescu, chirurg ortoped.

Ceea ce este grav este faptul că un nivel constant de stres poate avea afecta pe termen lung asupra sistemului osos. Corpul uman a fost creat pentru stări de stres şi acţiuni fizice intense, fiind proiectat să aibă creşteri ale activităţii şi reacţionând în consecinţă. Sedentarismul perioadei contemporane duce la un paradox: stresul zilnic se acumulează şi, din acest motiv, reacţiile de apărare normală a organismului se întorc împotriva noastră şi ne periclitează starea de sănătate.

Îngrijorător este faptul că, dacă exista un stres cronicizat, suplimentele care îmbunătăţesc starea de sănătate a oaselor, bazate pe calciu, vitamina D sau magneziu, nu mai au efectul scontat şi, din păcate, mineralizarea osoasă nu are loc la nivelul normal.

Recomandarea mea, mai ales în această perioadă rece, este să menţinem la un nivel optim mişcarea şi activităţile fizice, să ne odihnim corespunzător şi să furnizăm organismului nostru nutrienţii de care are nevoie”, concluzionează medicul Predescu.

Vom reuşi, astfel, sa reducem la minimum riscurile unor probleme de sanatate sau dacă vor exista tramatisme la nivelul oaselor şi articulaţiilor, acestea se vor vindeca mult mai uşor.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
5 boli care produc balonare
5 boli care produc balonare
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”