Dr. Victor Cauni, urolog: ”Puncţia prostatică nu agravează boala”

Puncţia prostatică ajută medicii să stabilească corect diagnosticul de cancer de prostată, însă este un test de care bărbaţii români se tem şi vor să-l evite.
  • Publicat:
Dr. Victor Cauni, urolog: ”Puncţia prostatică nu agravează boala”
Dr. Victor Cauni, urolog: ”Puncţia prostatică nu agravează boala”, foto arhiva

În general, românilor le este teamă de puncţii, existând credinţa populară că acest test medical poate agrava boala. Una dintre cele mai mari frici ale bărbaţilor suspecţi de cancer de prostată este puncţia prostatică, test obligatoriu însă în stabilirea diagnosticului. Am dezbătut subiectul cu Dr. Victor Cauni, Medic Primar Urolog, Doctor în Ştiinţe medicale, Cercetător ştiinţific gradul I, Şef secţie Urologie Spitalul Clinic Colentina.

CSÎD: De ce se tem bărbaţii de puncţia prostatică?
Dr. Victor Cauni:
 Există în populaţie o frică referitor la puncţie în general, pentru că există mitul că aceste leziuni pot disemina sau că boala se poate agrava. Vreau să vă spun că puncţia prostatică nu trebuie să reprezinte o frică pentru pacient. Nu diseminează absolut nimic.
CSÎD: Care este rolul puncţiei prostatice?
Dr. Victor Cauni:
Puncţia prostatică ne ajută să stabilim corect diagnosticul de cancer de prostată.
Pe de altă parte, o puncţie pozitivă pune diagnosticul de cancer de prostată, dar o puncţie negativă nu îl exclude.
CSÎD: De ce?
Dr. Victor Cauni:
Prin puncţia prostatică sub control ecografic se evaluează fragmentele de ţesut recoltate, nu întreaga prostată, nodulii maligni putând scăpa biopsiei. Pentru a “scana” întreaga glandă trebuie făcute foarte multe biopsii – până la 300 de fragmente recoltate, ceea ce poate reprezenta o complicaţie pentru pacient.
Din aceste motive se recomandă puncţia prostatică sub control ecografic în zonele suspect maligne identificate RMN multiparametric.

Biopsia prostatică cu fuziune RMN se poate efectua şi în Bucureşti într-un spital de stat


CSÎD: Avem în ţară astfel de aparatură?
Dr. Victor Cauni:
În Spitalul Clinic Colentina avem aparatura necesară pentru realizarea acestui examen de ultimă oră: biopsia prostatică cu fuziune RMN, în care putem suprapune în timp real imaginile RMN suspect maligne cu imaginea ecografică a prostatei, permiţând astfel să reducem numărul de puncţii în prostată, în condiţiile creşterii ratei de detecţie a afecţiunii.
Rata de detecţie a cancerului de prostată utilizând această metodă de ultimă oră, ecografie cu fuziunea RMN, poate trece de 90%. Dar, chiar şi aşa, o puncţie negativă nu exclude diagnosticul de cancer, iar pacientul care are un PSA mare, care are un tuşeu rectal suspect, trebuie reevaluat periodic şi această puncţie se poate reface peste 3 luni sau peste 6 luni, pentru a analiza şi alte zone din prostată care nu au fost abordate la prima puncţie.
 

Stadiul bolii în momentul diagnosticului este direct proproprional cu speranţa de viaţă

CSÎD: Foarte complex…
Dr. Victor Cauni:
Da, dar revenind la puncţia prostatică trebuie să reţinem că o puncţie pozitivă pune diagnosticul de cancer de prostată, dar o puncţie negativă nu îl exclude. Deci nu ne liniştim dacă suspiciunea de leziune malignă există, ci stăm în expectativă şi repetăm RMN-ul, PSA-ul şi biopsia prostatică!
CSÎD: Care este speranţa de viaţă dacă se primeşte un diagnostic de cancer de prostată?
Dr. Victor Cauni:
Pot să vă spun că speranţa de viaţă ţine în primul rând de stadiul la care pacientul este diagnosticat. Există stadii incipiente, în care boala este curativă prin operaţie sau prin alte tipuri de tratamente. În general această afecţiune, dacă este diagnosticată corect şi tratată, are o speranţă de viaţă lungă şi foarte lungă. Eu am pacienţi de 15-20 de ani în tratament. Deci speranţa de viaţă este foarte bună. Pacienţii trebuie să aibă mare încredere în medic, în ei înşişi, să gândească pozitiv şi să urmărească cu mare rigurozitate tratamentul şi protocolul de urmărire în evaluarea acestei boli. Este important şi ca pacientul să aibă un stil de viaţă echilibrat.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân