Dr. Thomas Filipitsch: chirurgia modernă a hemoroizilor

Tratarea hemoroizilor presupune medicaţie, schimbarea stilului de viaţă sau intervenţii chirurgicale mai mult sau mai puţin invazive. Iată o variantă modernă de rezolvare.
  • Publicat:
Dr. Thomas Filipitsch: chirurgia modernă a hemoroizilor

Expert în chirurgie laser, având ca domenii de competenţă chirurgia vasculară, chirurgia modernă a hemoroizilor şi investigaţiile oncologice, dr. Thomas Filipitsch este recunoscut  în cercurile internaţionale având la activ peste 150 de intervenţii anual.

De aproape 20 de ani dr. Thomas Filipitsch a început să facă intervenţii cât mai puţin invazive asupra hemoroizilor, perfecţionând o tehnică inventată în Japonia şi regândită ulterior de o companie austriacă, din care a făcut parte şi dânsul. Practic metoda constă în „strangularea” hemoroizilor cu ajutorul ultrasunetelor şi nu „tăierea” lor. Cu peste 150 de intervenţii anual, 50 de traininguri anual cu privire la această metodă, medicul ne-a vorbit despre cele mai moderne abordări ale tratării hemoroizilor.

Hemoroizii, o problemă comună

„Dacă vorbim despre hemoroizi cu siguranţă ştim că cel mai probabil fiecare dintre noi va avea cel puţin o dată în viaţă probleme cu aceştia, ei reprezentând o problemă comună. Cauzele de apariţie se bazează în mare parte pe alimentaţie şi stilul de viaţă (în special în cazul persoanelor sedentare). Putem vorbi despre nutriţie şi despre lipsa mişcării, o problemă semnificativă în zilele noastre. Atunci când ne confruntăm cu problema hemoroizilor, în primul rând ne dorim, ca medici, să facem tot ceea ce se poate, fără a fi nevoie de operaţie. Uneori vin la mine pacienţi cu probleme foarte grave de sănătate, dar cu o cantitate redusă de hemoroizi şi, bineînţeles că deşi în mod normal căutăm să rezolvăm problema fără intervenţie chirurgicală, dacă situaţia este de aşa natură încât va fi neapărat nevoie, o vom face, însă tot timpul încercăm alte variante înainte. Pe de altă parte mai este important şi de reţinut faptul că dacă persoana are hemoroizi mari, dar nu prezintă nicio altă problemă de sănătate, la fel – cel mai bine va fi să avem în vedere intervenţiile alternative, deoarece operaţia ar putea declanşa alt fel de probleme.”

Intervenţia chirurgicală

„Operaţia o vom realiza strict doar dacă este nevoie de ea. Acum este mult mai uşor să vedem despre ce este vorba, cu ajutorul tehnologiei. Dacă înainte o operaţie dura 2-3 ore, acum se realizează în decurs de câteva minute, poate jumătate de oră. Este important de menţionat şi faptul că hemoroizii nu mai trebuie tăiaţi, aşa cum se făcea în metoda clasică. Pentru că s-a dovedi că pacientul se confrunta cu dureri şi sângerări profunde, slăbind în cele din urmă condiţia fizică a acestuia. Noi încercăm pe cât posibil să nu mai tăiem hemoroizii şi, chiar dacă este nevoie de operaţie, o realizez în cel mai non-invaziv mod cu putinţă.”

Tratarea hemoroizilor cu laser

„Eu nu practic operaţia cu laser şi nu mă încântă foarte tare. Operaţia cu laser este foarte modernă, astăzi şi concepţia este că dacă tehnologia e atât de avansată, atunci trebuie să fie grozavă. Cu toate acestea, eu nu sunt mulţumit de ea. Practic, laserul distruge hemoroizii cu foarte multă căldură. Noi, pe de altă parte, pătrundem cu ajutorul ultrasunetelor şi odată ce găsim arterele încercăm să le obturăm în aşa fel încât acestea vor începe să micşoreze hemoroizii substanţial, fără însă a-i distruge. Noi nu distrugem hemoroizii, îi reparăm. Am realizat această metodă de mii de ori şi sunt convins că este extraordinară. Toţi pacienţii pe care i-am tratat eu au avut o recurenţă de doar 5%. Este important să cunoaştem istoricul pacientului şi detalii despre viaţa sa, pentru a-l ghida şi după operaţie. Statisticile arată faptul că această metodă are cea mai scăzută rată de recurenţă, spre deosebire de laser sau de intervenţia chirurgicală.”

Hemoroizii şi stilul de viaţă

„Sunt foarte strict şi le spun încă dinainte de operaţie ceea ce am de spus. Iniţial încercăm tratarea hemoroizilor fără operaţie timp de câteva săptămâni, timp în care pacientul se va obişnui cu un anumit stil de viaţă şi va observa îmbunătăţiri substanţiale. Cu toate acestea, dacă problema necesită în continuare operaţie, pacientului îi va fi uşor să respecte în continuare stilul corect de viaţă, cunoscând deja beneficiile.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”