Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped, despre infiltraţiile cu acid hialuronic: când se fac, contraindicaţii

Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped, ne-a vorbit despre infiltraţiile cu acid hialuronic.
  • Publicat:
Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped, despre infiltraţiile cu acid hialuronic: când se fac, contraindicaţii
Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped, despre infilatraţiile cu acid hialuronic: când se fac, contraindicaţii
Cei mai mulţi se gândesc la eliminarea ridurilor când aud de acidul hialuronic, dar această substanţă este folosită cu succes şi în ortopedie. Infiltraţiile intra articulare cu acid hialuronic sunt o metodă folosită cu succes de cel puţin 10 ani pentru reducerea durerilor şi redarea mobilităţii genunchiului.
 
Acidul hialuronic, numit şi hyaluronan sau hialuronat, este un compus format din acid glucuronic şi N-acetilglucosamina şi este produs în mod natural de organismul nostru. Se regăseşte la nivelul pielii, dar şi în lichidul sinovial al articulaţiilor. Atunci când scade concentraţia de acid hialuronic din lichidul sinovial din articulaţii, apare procesul de frecare şi de distrugere a cartilajului. De aceea sunt necesare infiltraţiile intra-articulare cu acid hialuronic pentru ca pacientul să scape de durere şi să se poata mişca fără probleme.

În ce situaţii se pot face infiltraţii intra-articulare cu acid hialuronic?

Aceste infiltraţii au ca scop oprirea degradării articulare şi reducerea durerilor şi sunt recomandate pacientilor cu:
  • Gonartroză
  • Coxartroză
  • Artroza gleznei
  • Artroză de umăr
  • Alte tipuri de artroză
  • Tendinite
  • Sindrom de impigment articular

Sunt dureroase infiltraţiile intra-articulare cu acid hialuronic?

Răspunsul este nu. Terapia este administrată sub anestezie locală, ca urmare pacientul simte doar o uşoară înţepătură, iar după tratament, nu apar alte probleme. 
 
Există două variante de administrare a acestor infiltraţii: fie o monodoză (o singură administrare), fie 3 injecţii făcute la interval de o săptămână. 
 
“Durata efectului este influenţată de mai mulţi factori: gradul artrozei, gradul de activitate al pacientului, greutatea etc. Riscurile sunt minime, în special din cauza faptului că acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial.”, explică dr Radu Paraschiv, medic ortoped, supraspecializat în traumatologie sportivă.
 
Riscurile acestei proceduri sunt minime din pricina faptului că această substanţă, acidul hialuronic, se găseşte în mod natural şi în organism. Există, însă, posibilitatea ca la 24 de ore după infiltraţie să apară o inflamaţie locală. De asemenea, este extrem de important ca medicul care administrează această terapie să aibă experienţă în acest sens, pentru a nu exista riscul ca substanţa să fie administrată în alte ţesuturi, nu direct în articulaţii. 

Inflitraţiile cu acid hialuronic: există contraindicaţii?

Da, există. Printre ele se regăsesc:
  • Infecţia locală;
  • Alergie la această substanţă;
  • Persoanele aflate sub tratament cu anticoagulant trebuie să-l oprească înainte cu 48 de ore de infiltraţii pentru a evita apariţia hematoamelor intra-articulare.

Cât durează efectul infiltraţiilor intra-articulare cu acid hialuronic?

În medie, efectul benefic al acestor infiltraţii durează între 6 şi 12 luni. Cu cât forma de artroză, spre exemplu, este mai puţin avansată cu atât efectul acestor infiltraţii este mai bun. 
Doar medicul ortoped poate recomanda în urma unui consult dacă aceste infiltraţii sunt recomandate pacientului sau nu.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân