Dr. Cristina Ciucă: cum prevenim apariţia prematură a “Sindromul vederii la calculator”

Ochelarii pentru calculator sunt ideali pentru prevenirea prematură a sindromului vederii la calculator.
  • Publicat:
Dr. Cristina Ciucă: cum prevenim apariţia prematură a “Sindromul vederii la calculator”
FOTO: 123rf.com / Dr. Cristina Ciucă: cum prevenim apariţia prematură a “Sindromul vederii la calculator”

Pentru a creşte nivelul de conştientizare la nivel local, medicul oftalmolog dr. Cristina Ciucă vrea să-i încurajeze pe cei care petrec mult timp în faţa dispozitivelor digitale să poarte protecţia necesară. Problema SVC (“Sindromul vederii la calculator”) este una des întâlnită.

“Folosim acum, mai mult decât oricând, o mulţime de dispozitive digitale, atat în viaţa personală, cat şi în carieră. Când nu suntem lipiţi de ecranele de la locul de muncă, urmărim filme în timpul liber, trimitem mesaje pe smartphone şi comunicăm mai mereu pe reţelele de socializare. Acest stil de viaţă e unul pe care nimeni nu îl poate evita, dar trebuie să fim conştienţi că ne pune în pericol sănătatea oculară dacă nu luăm vreo măsură de protecţie”, explică Dr. Cristina Ciucă, medic oftalmolog la optica Videt.

Ochelarii pentru calculator, protecţia de care avem nevoie

Aceştia optimizează vederea prin lentilele special tratate pentru a reflecta lumina artificiala emisa de monitoare. Astfel, cresc contrastul şi perioada pe care o putem petrece în faţa acestor dispozitive.

Fără să realizăm, ne solicităm ore-n şir muşchii ochilor pentru a fixa privirea la aceeaşi distanţă. Mai mult, lipsa clipitului constant conduce la apariţia sindromului de ochi uscati. La birou sau atunci când urmărim informaţii dintr-un monitor, ochii noştri trebuie sa se acomodeze “întocmai ca un aparat foto care autofocusează”. Iată care sunt simptomele:

Cum ştim că avem nevoie de ochelari de protecţie pentru calculator?

De obicei, primele simptome ale oboselii oculare provocate de ecranele digitale sunt:

  • durerile de cap,
  • sensibilitate la lumina,
  • ochi uscati sau rosii,
  • vederea înceţoşată,
  • senzaţia de mâncărime a ochilor.

O vizita la medicul oftalmolog vă va arăta dacă aveţi nevoie de ochelari de protectie pentru calculator cu sau fără dioptrii.

Care sunt tipurile de ochelari de protecţie pentru calculator?

Ochelarii de protecţie pentru calculator pot fi împărţiţi în 2 mari categorii:

  • Ochelari pentru corectarea unei erori de refracţie (ochelari cu dioptrii)
  • Ochelari pentru protecţie la lumina albastră (fără dioptrii)

În general, atunci când vederea devine înceţoşată, când ochii sunt uscaţi sau lăcrimează, când apar dureri oculare şi dureri de cap, ochiul are o eroare de refracţie necorectat (hipermetropie, astigmatism).

Adesea, medicii oftalmologi identifică apariţia unui spasm de acomodaţie, provocat de activitatea intensă în faţa calculatorului, tradusă prin vedere înceţoşată la distanţă, deşi pacientul nu are nevoie de ochelari.

Dacă suferiti de miopie, hipermetropie sau astigmatism, medicul vă va prescrie ochelari cu lentile monofocale sferice sau asferice, iar dacă suferiti de prezbiopie, veţi putea alege între lentilele bifocale (vederea de aproape şi la distanţa) sau cele progresive (pentru apropiere, distanţă şi intermediar).

Pentru situaţiile în care întâmpinaţi simptome specifice unei erori de refracţie necorectate doar după o perioadă intensă în faţa calculatorului, veţi avea nevoie de ochelari strict de protecţie, cu tratamente antireflex.

Ce tratamente antireflex există?

Lentilele de ochelari cu filtru antireflex intensifică claritatea vederii, asigura un contrast optim şi previn oboseala oculară prin eliminarea reflexiilor deranjante ale luminii artificiale. Sunt recomandate în special persoanelor care petrec mult timp în faţa ecranelor LCD şi a dispozitivelor digitale (smartphone, tabletă, laptop), peste 2-3 ore pe zi, constant.

Tratamentele antireflex pot fi aplicate oricărui tip de lentila (monofocale, bifocale, progresive) şi pot fi combinate şi cu alte tratamente (filtru UV, anti-zgarieturi, hidrofob, oleofob si antistatic).

Dacă petreceti zilnic 7-8 ore în faţa calculatorului, medic oftalmolog Cristina Ciucă vă recomandă să efectuaţi un control oftalmologic o data la 6 luni. În cazul în care petreceti zilnic în medie 3-4 ore în fata calculatorului şi a dispozitivelor mobile, recomandarea este să vizitaţi medicul oftalmolog o data pe an.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Deficitul de iod afectează tiroida
Deficitul de iod afectează tiroida
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”