Dr. Cătălina Coclitu, neurolog – De ce boli neurologice suferă românii

Vederea dublă, scăderea forţei musculare, sensibilitatea pe o jumătate a corpului, o tulburare de echilibru, afectarea vorbirii - ne trimit imediat la URGENŢĂ.
  • Publicat:
Dr. Cătălina Coclitu, neurolog - De ce boli neurologice suferă românii
Dr. Cătălina Coclitu, neurolog - De ce boli neurologice suferă românii, foto arhiva medic

Afecţiunile vasculare cerebrale,  afecţiuni ale sistemului nervos periferic (polineuropatii acute şi cronice), tulburări de mişcare (boala Parkinson şi sindroame parkinsoniene), scleroza multiplă sau epilepsie sunt câteva dintre cele mai frecvente diagnosticuri primite de români în cabinetele de neurologie. Pentru a afla mai multe informaţii, am stat de vorbă cu un medic specialist neurolog  – dr. Cătălina Coclitu la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti despre afecţiunile neurologice ale românilor.

CSÎD: Mai întâi de toate, ce este neurologia?
Dr. Cătălina Coclitu:
Neurologia este o specialitate complexă ce cuprinde afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, precum şi ale muşchilor şi ale conexiunilor între muşchi şi nervi, afecţiuni ce pot avea la bază mecanisme vasculare, tumorale, inflamatorii sau infecţioase, degenerative sau genetice.
CSÎD:  Care sunt principalele afecţiuni neurologice de care suferă românii?
Dr. Cătălina Coclitu:
De departe, cea mai mare pondere o au afecţiunile vasculare cerebrale, care reprezintă aproximativ 70% din cazuistică, urmate de afecţiuni ale sistemului nervos periferic (polineuropatii acute şi cronice), tulburări de mişcare (boala Parkinson şi sindroame parkinsoniene), scleroza multiplă sau epilepsie. Trebuie însă spus că aceste date reflectă experienţa unui spital regional de urgenţă cu nivel de competenţă I A, cu o activitate intensă în patologia de urgenţă combinată cu cea a unei clinici universitare, cu o mare adresabilitate din întreaga ţară pentru cazuri dificil de diagnosticat. Pentru a avea informaţii precise sunt necesare registre naţionale, care să cuprindă date despre numărul de cazuri şi gradul de severitate pentru principalele clase de afecţiuni neurologice, menţionate anterior. 

Documente medicale necesare la medicul neurolog

CSÎD:  Cu ce informaţii trebuie să vină pregătiţi pacienţii la medicul neurolog?
Dr. Cătălina Coclitu:
Atunci când vorbim de prima vizită la medicul neurolog, pacienţii trebuie să fie sinceri, dechişi cu noi medicii şi să ne descrie exact simptomele pe care le au. Informaţiile foarte importante în situaţiile de acest fel sunt:  De când au probleme? Dacă sunt simptome care au apărut brusc sau care au apărut şi s-au agravat progresiv şi dacă sunt perfect conştienţi de ceea ce li se întâmplă, iar în unele cazuri este foarte important să fie cineva din familia pacientului de faţă, pentru că acea persoană poate să ne dea informaţii suplimentare despre pacient. Este important să ştim când se petrec pierderile de memorie, tulburările de comportament, de asemenea sunt pacienţi care-şi modifică compotamentul şi nu-şi dau seama, sunt pacienţi care uită şi care nu mai ştiu să spună cu ce probleme se confruntă. De aceea este recomandată prezenţa unui alt membru al familiei când pacientul vine la control.

Când este cazul să te prezinţi de urgenţă la spital?

CSÎD:  Ce semne şi simptome trebuie să ne trimită de urgenţă la un consult neurologic?
Dr. Cătălina Coclitu:
Vederea dublă, scăderea forţei musculare sau a sensibilităţii pe o jumătate a corpului (sau pe zone mai restrânse, cum ar fi faţa, membrul superior sau inferior), o tulburare de echilibru sau de coordonare a mişcărilor, afectarea vorbirii. Acestea pot fi simptome ale unui accident vascular-cerebral şi, în acest caz, noi medicii, trebuie să intervenim cât de repede posibil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”