Din secretele sistemului imunitar

Odată cu începutul toamnei, vă informăm că răcelile se ţin scai mai cu seamă de adulţii care nu au copii, aceştia din urmă contribuind, pare-se la creşterea imunităţii propriilor părinţi.
  • Publicat:
Din secretele sistemului imunitar

Odată cu începutul toamnei, vă informăm că răcelile se ţin scai mai cu seamă de adulţii care nu au copii, aceştia din urmă contribuind, pare-se la creşterea imunităţii propriilor părinţi. În plus, aflăm şi de ce se îmbolnăvesc des copiii mici – un fapt absolut normal de altfel, de ce femeile sunt mai rezistente şi trăiesc mai mult decât bărbaţii şi cum ne este afectată imunitatea atunci când trăim haotic.

Părinţi, copiii vă protejează de răceli!

A fi părinte aduce mult mai multe beneficii decât satisfacţia de a ne vedea copiii crescând şi învăţând să devină oameni adevăraţi. Potrivit American Psychosomatic Society, acest statut ne întăreşte imunitatea, ne fereşte de răceli şi alte afecţiuni ce se insinuează de multe ori atunci când organismul este slăbit.

Practic, studiile cercetătorilor au demonstrat că părinţii se îmbolnăvesc de 2 ori mai rar decât persoanele care nu au copii. Concluzia a venit în urma unei analize efectuate pe un număr de 795 de adulţi ce participaseră în prealabil la câteva studii pe tema modului în care stresul şi diverşi factori sociali influenţează susceptibilitatea de a contracta răceli.

Care să fie explicaţia? Savanţii susţin că părinţii dezvoltă anticorpi stând mereu alături de cei mici care, în primii ani de viaţă se îmbolnăvesc destul de des ca urmare a dezvoltării incomplete a sistemului imunitar. Ba mai mult decât atât, se pare că părinţii eroi care s-au încumetat la mai mult de
2 copii sunt şi mai protejaţi pentru că, spun specialiştii, au fost expuşi la o doză mai mare şi mai variată de viruşi, creându-se astfel un zid de protecţie mai solid. Dezavantajaţii sunt părinţii tineri, din grupa de vârste 18-23 de ani, care se îmbolnăvsc la fel de des ca orice alt adult fără copii.


De ce se îmbolnăvesc des copiii mici?

Părinţii intraţi în rol de scurtă vreme ştiu despre ce e vorba: uneori nu trece o lună fără ca micuţii să nu fie atinşi de vreo boală. Febră, tuse, dureri de burtică, nas înfundat şi aşa mai departe, copiii le încearcă pe toate mai ales în primul an de viaţă.

Să fie oare adevărat că rezistenţa împotriva infecţiilor este o abilitate ce se dobândeşte în timp, precum mersul şi vorbitul? Ei bine, da! Până când sistemul imunitar nu ajunge la maturitate completă, celulele sale nu-şi pot îndeplini funcţia, explică specialiştii de la Universitatea Michigan. “În prima parte a vieţii, avem un sistem imunitar incomplet dezvoltat, incapabil să ne apere de infecţii. Acesta este motivul pentru care nou-născuţii şi copiii se îmbolnăvesc des”, susţine unul dintre profesorii de la Universitatea Michigan, implicat într-un studiu pe această temă. Adulţii au de 10 ori mai multe celule specifice care le conferă imunitate în faţa bolilor decât copiii.

Bărbaţii, mai slabi decât femeile

Nu vorbim despre greutate, ci despre predispoziţia la diverse maladii. Datorită cromozomului X, femeile beneficiază de un sistem imunitar net superior partenerilor lor, de unde rezultă că se îmbolnăvesc mai rar şi au o speranţă de viaţă mai lungă decât bărbaţii. Ba mai mult decât atât, se pare că şi incidenţa cancerului în rândul femeilor este mai scăzută decât în rândul bărbaţilor.

“Potrivit statisticilor, atât în rasa umană, cât şi în rândul mamiferelor, indivizii de sex feminin trăiesc mai mult şi fac faţă mai bine episoadelor traumatice, infecţiilor şi stresului”, ne lămureşte dr. Claude Libert de la Universitatea Ghent, Belgia. Specialistul continuă explicaţiile: “avem motive să credem că acest fapt se datorează prezenţei cromozomului X care, la oameni, are un rol important în funcţia imunologică şi în procesele biologice care favorizează sau inhibă apariţia tumorilor maligne”.

Călători, să nu vă pierdeţi imunitatea!

I-o şade bine călătorului cu drumul, dar la capitolul imunitate nu se prezintă prea bine. Ne informează cercetătorii de la Şcoala de Medicină Yale, Statele Unite, care atrag atenţia asupra unui aspect deloc de neglijat: aceia dintre noi care se îmbarcă frecvent în zboruri transcontinentale şi suferă de ceea ce se numeşte „jet lag”, adică o desincronizare a ritmului cicardian, au un sistem imunitar fragil.

Ritmul cicardian este un fel de ceas biologic, reglat la 24 de ore, care impune organismului o succesiune continuă şi regulată a perioadelor de somn şi a celor de veghe. În plus, tot la acest nivel este reglat şi metabolismul. Iar cei care îşi pierd nopţile cu diferite activităţi sau călătoresc la mare distanţă de casă, unde sunt nevoiţi să se adapteze unui nou fus orar, se pare că pierd la capitolul rezistenţă, căci tot haosul intern creat slăbeşte puterea de apărare a sistemului imunitar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân