De ce ni se îngălbenesc dinţii?

Îngălbenirea dinţilor este o problemă cu care se confruntă multe persoane. Smalţul dinţilor se poate îngălbeni uniform sau pot apărea doar pete, pe anumite porţiuni ale dintelui, care pot fi în diferite nuanţe de galben, dar şi maronii sau gri.
  • Publicat:
De ce ni se îngălbenesc dinţii?

Îngălbenirea dinţilor este o problemă cu care se confruntă multe persoane.  Smalţul dinţilor se poate îngălbeni uniform sau pot apărea doar pete, pe anumite porţiuni ale dintelui, care pot fi în diferite nuanţe de galben, dar şi maronii sau gri. Este bine să cunoaştem cauzele acestui fenomen. Stomatologul Răzvan Boberis a explicat ce anume provoacă îngălbenirea dinţilor şi cum o putem preveni.

“Trăim într-o perioadă în care din ce în ce mai mulţi pacienţi îmi solicită o dantură frumoasă, nu una sănătoasă. Este normal, având în vedere că zâmbetul este o carte de vizită importantă pentru un om. Citisem la un moment dat într-o publicaţie americană că în societatea lor un om cu un zâmbet frumos este considerat un om de succes.

Îngălbenirea dinţilor poate avea mai multe cauze. Acestea pot fi intrinseci (din interiorul dintelui) sau cauzate de medicamente precum tetraciclina, carii mari, tratamente vechi de canal sau diferite traume.

Cauzele extrinseci (substanţe ce acţionează pe suprafaţa externă a dintelui) pot fi fumatul, cafeaua sau ceaiul, diferite alimente precum morcovul sau fructele colorate.

Există şi o particularitate normală a dintelui: odată cu trecerea anilor, îngălbenirea lor este normală. Odată efectuată albirea, pacienţii trebuie informaţi că dinţii vor fi sensibili o perioadă la rece”, subliniază medicul stomatolog Razvan Boberis.

În cazul în care albirea se efectuează treptat, în mai multe şedinţe, este de preferat ca pacientul să evite alimentele şi băuturile colorate: vinul, ceaiul, cafeaua, ciocolata etc.

‘Altfel, albirea este indicată persoanelor cu dinţi integri şi trebuie să se ţină cont că plombele şi coroanele nu se albesc. De asemenea, pentru a se menţine rezultatele, este bine să se evite tutunul, ceaiul, cafeaua, iar pentru întreţinere este indicată o pastă cu bicarbonat.

Îi rog pe pacienţi să aibă grijă unde şi ce fel de albire realizează. Sunt multe locuri în care se practică albirea dinţilor, în mall, în spa, în cabinete de înfrumuseţare, dar în loc de dinţi albi şi frumoşi puteţi obţine vizite pe termen lung la dentist”, precizează stomatologul pentru Gândul.

Dintre leacurile pe care putem folosi acasă amintim: bicarbonatul, produse lactate ce pot întări smalţul, gulia în amestec cu lămâia, salvia, dar cu moderaţie, ca adjuvant. “Diferenţa dintre albirea dinţilor acasă, cu substanţe date de medicul dentist, şi cea realizată în cabinetul dentar este dată şi de viteza obţinerii rezultatelor. Indiferent de metoda aplicată, ea este valabilă un an sau mai mult, contează întreţinerea care se realizează acasă. Substanţa activă cea mai folosită este peroxidul de hidrogen, care se regăseşte sub diverse forme: geluri, benzi, paste, soluţie de clătit gura etc

Ştiu că românii neglijează cariile, spre exemplu, dar îi rog să fie atenţi, pentru că de la carie la implant drumul este scurt, iar în medicina dentară fiecare afecţiune care nu este tratată la timpul ei împlică mai târziu un tratament costisitor. De aceea, nu uitaţi: frumos înseamnă şi sănătos!”, concluzionează medicul stomatolog Razvan Boberis.

Sursa: Gândul

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce este dispneea şi de ce apare
Ce este dispneea şi de ce apare
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”