De ce apar migrenele. Sfaturi pentru a scăpa de durere

Indiferent dacă este vorba despre o migrenă sau o durere de cap din cauza tensiunii, simptomele interferează cu viaţa ta şi te ţin departe de lucrurile care contează cel mai mult.
  • Publicat:
De ce apar migrenele. Sfaturi pentru a scăpa de durere

Durerile de cap afectează jumătate dintre oameni cel puţin o dată pe lună. Indiferent dacă este vorba despre o migrenă sau o durere de cap din cauza tensiunii, simptomele interferează cu viaţa ta şi te ţin departe de lucrurile care contează cel mai mult.
„Pentru a evita o durere de cap gravă, încercaţi să trataţi simptomele imediat ce apar”, spune medicul Lisa Nocera. 

1. S-ar putea să aveţi o sensibilitate la ciocolată

Migrenele sunt dureri de cap severe, care dau pulsaţii şi sunt de trei ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi. Migrenele pot avea la bază mai multe cauze, spre exemplu alergiile la alimente, cum ar fi ciocolata sau un ameliorator de aromă, numit MSG, sau perioada aceea din lună. De asemenea, stresul şi epuizarea pot provoca o cefalee. Migrenele sunt adesea mai dureroase pe o parte a capului şi pot include: greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină sau sunete, vedere neclară.

Dacă vreţi să aflaţi cauza migrenelor, păstraţi un calendar. Scrieţi ce aţi făcut şi ce aţi mâncat în ziua fiecărui atac, precum şi pastilele pe care le-aţi luat. Apoi, mergeţi la medic şi discutaţi despre opţiunile de tratament.

2. E perioada aceea din lună

Te-ai întrebat de ce te alegi cu o durere de cap în acelaşi timp din fiecare lună? Durerile de cap din perioada menstruaţiei sunt cauzate de o scădere a hormonului estrogen, care apare la debutul acestei perioade. În general, puteţi să menţineţi durerile sub control cu aceste obiceiuri.

A. Păstrează un program regulat de 7 până la 8 ore de somn în fiecare noapte.

B. Nu renunţa la micul dejun şi la gustările bogate în proteine, astfel vei reuşi să menţii stabil zahărul din sânge.

C. Dacă simptomele nu se ameliorează datorită medicamentelor sau schimbarilor survenite în stilul tău de viaţă, medicul îţi poate recomanda anumite tratamente hormonale.

3. Vinul roşu nu este prietenul tău

Durerea de cap care apare după consumul de vin roşu rămane un mister şi pentru oamenii de ştiinţă.

În general, se crede că aceasta poate fi cauzată de compuşii naturali, cum ar fi sulfiţii, histaminele sau taninurile care se găsesc în vinul roşu. Deoarece fiecare licoare are cantităţi diferite de astfel de ingrediente, este posibil să găsiţi o sticlă care să vă dea acel sentiment de caldură, de eliberare, fără durerea de cap aferentă.

4. Ai o viaţă sexuală activă

Migrenele pot să lovească în cel mai rău moment posibil. Durerile de cap din timpul sexului tind să apară brusc, să fie imprevizibile şi intense, adesea se întâmplă chiar în momentul orgasmului.

Durerile din timpul sexului pot avea mai multe cauze:

A. Creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac din timpul orgasmului.

B.Tensiunea musculară

C. Pot fi declanşate de lumânările parfumate sau de un anume parfum.

Mergeţi la medic dacă durerea de cap vă loveşte în timp ce faceţi dragoste. Aceasta poate semnala şi un accident vascular.
De asemenea, dacă sunt luate înainte de a face sex, anumite medicamente pot preveni migrenele

5. E necesar să faci o schimbare la job

Durerile de cap care apar la job sunt cele mai frecvente. În general, apar din cauza stresului.

Tensiunea poate apărea când:

A.Ţineţi capul într-o poziţie prea mult timp, ca de exemplu atunci când staţi la computer.

B.Stresul sau epuizarea îşi spun cuvântul.

C. Beţi prea multă cafea.

D. V-aţi obosit ochii.

Dacă aveţi dureri de cap  din cauza tensiunii la locul de muncă, încercaţi să vă mutaţi calculatorul în linia vizuală directă. Asiguraţi-vă că e centrat în dreptul dv, astfel încât să nu priviţi în jos tot timpul. O postură mai bună poate ajuta la uşurarea tensiunii musculare care duce adesea la dureri de cap.

6. Ai putea avea o infecţie la sinuzită

Durerile care apar în zona sinusurilor  sau în partea din faţă a capului, deasupra sau în jurul nasului, sunt adesea cauzate de migrene şi nu au legătură cu vreo problemă a sinusurilor. Cu toate astea, în unele cazuri, o infecţie la sinusuri sau o alergie poate provoca acest tip de cefalee.

„Este dificil pentru oameni să spună care este diferenţa dintre durerile de cap care apar din cauza infecţiei la sinusuri şi migrene”, spune Nocera.

A. Ar putea fi o infecţie dacă aveţi o durere în partea din faţă a capului şi aceasta nu poate fi rezolvată cu medicamente contra alergiilor sau cu decongestionante.

B. Nu pleacă după aproximativ două săptămâni.
Dacă există o infecţie la sinusuri, medicul poate recomanda antibiotice şi decongestionante.

7. S-ar putea să suferiţi de o afecţiune rară, dar serioasă

Durerile de cap cluster (în ciorchine) sunt rare. Mai puţin de unu din 1.000 de oameni le experimentează. Cu toate acestea, atunci când lovesc, sunt cunoscute în medicină ca fiind unele dintre cele mai puternice

Cum le sugerează şi numele lor, aceste migrene pot avea o anumită ciclicitate, aşa că pot apărea în fiecare zi, timp de mai multe săptămâni sau pot dispărea pentru o lungă perioadă de timp. Durerea poate fi resimţită mai puternic în spatele unui ochi, iar de obicei tinde să fie înţepenitoare, ciudată.

Tratamentul poate include medicamente puternice şi terapia cu oxigen. De asemenea, cercetatorii au demarat o serie de studii pentru a afla dacă medicamentele psihedelice, cum ar fi LSD, ar putea ajuta în tratarea durerilor de cap cluster, deoarece pastile actuale nu funcţionează pentru fiecare persoană.

Dacă suferi frecvent de dureri de cap atunci nu ezita să consulţi un medic, atât pentru a verifica cauzele şi dacă acestea nu ascund vreo altă afecţiune cât şi pentru un tratament corect în cazul unor migrene cronice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”