Cum se colecteaza celulele stem?

Celulele stem sunt recoltate in vederea folosirii in tratamentul un afectiuni grave.
  • Publicat:
Cum se colecteaza celulele stem?
Cum se colecteaza celulele stem?

La Cluj Napoca, exista o banca de sange placentar, insa capacitatea ei nu este tocmai mare. Din acest motiv, aici se pastreaza in general celulele stem care au fost donate pentru folosirea publica. In Romania, inca nu exista o banca mare de celule stem, dar in ultima perioada recoltarile se fac pe banda rulanta.

Celulele stem, adica celulele care se pot transforma in orice fel de tesut din organismul uman, se afla si in cordonul ombilical al bebelusului. Asa ca singura sansa ca acestea sa fie recoltate este in primele momente de dupa nastere.

Din cordonul ombilical, se extrage o cantitate suficienta de sange, care se trimite la teste si apoi este inghetata. Operatiunea nu este dureroasa nici pentru mama, nici pentru nou-nascut.

Ce fac cu ele?

Aceste celule se pot folosi si in cazul tratamentului unor boli grave de genul leucemiilor si a altor tipuri de cancer. Principalul beneficiar este copilasul care se naste. Fratele sau sora cu aceiasi parinti biologici sunt doar in 25% din cazuri compatibili din punct de vedere imunologic.

Cum ma pregatesc?

In luna 6-7 de sarcina, trebuie sa contactezi o firma care iti va trimite kit-ul de recoltare si care ulterior va criogena si va pastra ani de zile aceasta proba. Dupa ce inchei un contract, cu 6 saptamani inainte de data probabila a nasterii, primesti kit-ul de prelevare.

De asemenea, firma care va pastra aceasta proba biologica, va asigura transportul rapid al sangelui imediat dupa nastere. Cand mergi la maternitate, iti iei cu tine si acest colet si il dai medicului, caruia ii spui in prealabil despre decizia ta.

Cand stiu ca totul e bine?

Dupa nastere, la aproximativ 8 saptamani, vei primi acasa certificatul care atesta ca sangele placentar este bun pentru un eventual transplant. Aceasta proba este deja criogenata in afara tarii, la unul dintre depozitele mari.

Procedura s-a pus in practica acum 20 de ani, deci este una foarte noua. Studiile insa indica faptul ca viabilitatea acestor celule se pastreaza pentru ca ele nu sunt supuse procesului normal de imbatranire. Asa ca, teoretic, proba recoltata din cordonul ombilical poate fi pastrata zeci de ani.

In cele mai multe cazuri, in proba recoltata exista suficiente celule stem ca acestea sa fie utilizate la un adolescent. Din unele probe, insa, numarul de celule stem este suficient doar pentru un copil de 5-10 kg. Dar sunt si rezultate in care numarul de celule stem este suficient pentru utilizarea la varsta adulta (80-100 kg).

Daca e nevoie de transplant cu sange placentar, proba luata la nastere se foloseste o singura data in viata. Nu exista diferente majore intre transplantul de celule stem din sangele placentar si cel de celule stem din maduva osoasa.

Citeste si Mai pretioase decat aurul: celulele stem
                  Creme inspirate de ADN

Foto: SHUTTERSTOCK

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”