Cum să mergi corect pe gheaţă pentru a evita accidentările neplăcute

Ne place iarna. Unora mai mult, altora mai puţin. Dar nimănui nu îi plac căzăturile. Iată cum să eviţi căzăturile pe gheaţă.
  • Publicat:
Cum să mergi corect pe gheaţă pentru a evita accidentările neplăcute
FOTO: 123rf.com

Ne place iarna. Unora mai mult, altora mai puţin. Dar nimănui nu îi plac căzăturile pe gheaţă. Tocmai de aceea, pentru că încă ne confruntăm cu sezonul rece, temperaturi scăzute şi alte aspecte neprevăzute, am pregătit pentru tine un mic ghid care să te ajute să eviţi căzăturile pe gheaţă. Mai exact, cum se merge corect pentru a evita accidentările dureroase şi neplăcute.

Cum să mergi corect pe gheaţă: trucuri pentru a evita accidentările

Mergi încet şi constant. Odată ajunşi pe o porţiune alunecoasă, instinctul ne spune că este imposibil să alergăm pe aceste suprafeţe aşadar, mergem pe varianta ”încet şi sigur” care este ideală în asemenea cazuri. Mergi încet, drept şi constant şi nu-ţi lăsa greutatea pe faţă sau pe spate, ci doar din poziţie verticală.

Mergi cu paşi mărunţi. Pentru a evita sau reduce ducerea corpului în faţă şi-n spate, ideal este să mergi cu paşi mărunţi. Astfel, vei reuşi să-ţi menţii o poziţie dreaptă.

Evită gheaţa topită. Atunci când gheaţa începe să se topească, aceasta devine din ce în ce mai alunecoasă, devenind astfel mult mai dificil de traversat o astfel de porţiune.

Ai grijă la suprafeţele pe care pui piciorul. Trebuie să avem în vedere şi suprafeţele pe care alegem să merge. De exemplu, o suprafaţă plană îţi oferă mai multă stabilitate, însă o dacă alegi să cobori o pantă, de fapt, cea care te va dărâma va fi greutatea corpului. În asemenea condiţii este destul de dificil să te adaptezi şi să eviţi alunecarea. Nici scările nu sunt suficient de prietenoase, dar de cele mai multe ori, este imposibil să le evităm. Atunci când te confrunţi cu scări îngheţate, ţine-te de balustrade, scoate mâinile din buzunar şi mişcă-te cât se poate de încet.

Întotdeauna uită-te la suprafaţa pe care păşeşti. Fără să-ţi dai seama, suprafaţa pe care urmează să faci următorul pas poate fi complet diferită faţă de cea uscată, fără măcar să-ţi dai seama. Pentru a evita situaţiile neplăcute, ideal este să privim întotdeauna unde păşim. Astfel, ne va fi mai uşor să ocolim porţiunile cu gheaţă sau cel puţin să le alegem pe cele mai puţin periculoase. În această categorie intră şi evitarea folosirii telefonului mobil.

Poartă încălţămintea potrivită. Să nu uităm de beneficiile pe care le are încălţămintea potrivită. O talpă rigidă este mai mult decât ideală pentru suprafeţele alunecoase. Evident, încălţămintea cu toc ar trebui exclusă din această ecuaţie.

Rezervă-ţi mai mult timp. Înainte de a pleca la drum, acordă-ţi mai mult timp pentru a nu fi nevoit să măreşti pasul şi, bineînţeles, pentru a evita accidentele neplăcute. Astfel, poţi merge încet şi în condiţii cât se poate de sigure.

Pregăteşte-te să cazi. Uneori, acest lucru este inevitabil, iar pentru a evita accidentările grave în urma căzăturilor, atunci când cazi, încearcă să te laşi pe coapsă, şold, iar mai apoi pe umăr. Niciodată nu întinde braţele pentru a te sprijini. Îndoaie spatele şi adu capul în faţă pentru a evita loviturile la spate sau cap.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân