Cum prevenim insolaţia?

Sezonul cald aduce se traduce prin vacanţă şi stare de bine. Însă statul prea mult la soare poate provoca insolaţie. Fie că aţi optat pentru o zi mai lungă la plajă, fie că aţi avut treabă în oraş în jurul orelor nepotrivite, insolaţia îşi poate face apariţia. Iată câteva trucuri pentru a o preveni.
  • Publicat:
Cum prevenim insolaţia?

Sezonul cald aduce se traduce prin vacanţă şi stare de bine. Însă statul prea mult la soare poate provoca insolaţie.
Fie că aţi optat pentru o zi mai lungă la plajă, fie că aţi avut treabă în oraş în jurul orelor nepotrivite, insolaţia îşi poate face apariţia. Iată câteva trucuri pentru a o preveni.

Insolaţia este predictibilă şi se poate preveni cu uşurinţă. În caz contrar, riscăm o serie de efecte adverse de la arderea suprafeţei pielii până la stări de greaţă, vomă, frisoane şi temperatură ridicată. În cazuri severe, pielea poate ajunge să prezinte pustule ca urmare a arsurii provocate, motiv pentru care este indicată vizita la un cadru medical.

Cum previi insolatia?

Cu toate acestea, pentru a o preveni, broşurile Mayo Clinic recomandă o serie de paşi pe care îi puteţi urma:

  • Purtaţi haine lejere. Excesul de îmbrăcăminte bine nu va permite organismului dumneavoastră să se răcească în mod corespunzător.
  • Protejează împotriva arsurilor solare. Insolaţia afectează capacitatea organismului de a se răci. Protejaţi-vă în aer liber cu o pălărie şi ochelari de soare cu lentile mari şi nu uitaţi să utilizaţi o protecţie solară cu spectru larg, cu un SPF de cel puţin 30. Aplicaţi protecţia solară cu generozitate şi aplicaţi din nou la fiecare două ore – sau mai des, dacă mergeţi la înot sau transpiraţi.
  • Consumaţi multe lichide. Menţinerea hidratării vă ajută să menţineţi o temperatură normală a corpului.
  • Fiţi atenţi în cazul în care luaţi medicamente care pot afecta capacitatea organismului de a rămâne hidratat şi disipa căldura.
  • Nu lăsaţi niciodată pe cineva într-o maşină parcată. Aceasta este o cauza comuna a deceselor provocate de căldură la copii. Atunci când este parcată la soare, temperatura din maşină se poate ridica la peste 30 de grade în 10 minute.
  • Evitaţi pe cât posibil orele cele mai calde ale zilei (12-17).  În cazul în care nu se poate evita activitatea obositoare în vreme caldă, consumaţi multe lichide şi odihniţi-vă în mod frecvent într-un loc răcoros. Încercaţi să programaţi munca fizică pentru părţile mai reci ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara.
  • Dacă participaţi la un eveniment sportiv intens sau activitate în vreme caldă, asiguraţi-vă că există servicii medicale disponibile, apropiate, în cazul unei situaţii de urgenţă.

Dacă se întâmplă ca pielea dumneavoastră să sufere arsuri grave, nu încercaţi tratarea acestora acasă şi cu atât mai mult nu atingeţi pielea pentru a nu o irita mai tare.
Purtaţi haine cât mai largi şi prezentaţi-vă de urgenţă la medicul dumneavoastră. În cazul apariţiei pustulelor, nu le spargeţi şi asiguraţi-vă că aveţi la îndemână apă, tot timpul, pentru a restabili nivelul de hidratare din corp! De asemenea, uleiurile naturale, precum uleiul de cocos, sunt foarte bune cicatrizante, ajutând pielea să se refacă într-un ritm mai rapid.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”