Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul bolilor de inimă

Persoanale care consumă fructe proaspete în fiecare zi prezintă o diminuare semnificativă a riscului de accident vascular cerebrala sau infarct miocardic.
  • Publicat:
Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul bolilor de inimă

Persoanale care consumă fructe proaspete în fiecare zi prezintă o diminuare semnificativă a riscului de accident vascular cerebrala sau infarct miocardic. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford arată că efectul ar putea fi asemănător cu cel obţinut în urma administrării de statine. 

În cel mai mare studiu de acest fel, cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare a peste jumătate de milion de adulţi din China pentru a afla dacă dieta pe care o urmează poate fi asociată cu sănătatea inimii. Subiecţii au fost selectaţi tocmai pentru că un număr semnificativ de chinezi de vârsta a doua nu consumă deloc fructe proaspete, astfel că oamenii de ştiinţă au putut să discearnă mai uşor impactul decât în cazul statelor occidentale.

În urma cercetătorilor, aceştia au arătat că inclusiv consumul unui singur fruct în fiecare zi a scăzut riscul de a suferi un atac vascular cerebral sau un infarct miocardic cu o treiem pe o perioadă de şapte ani cât timp s-a desfăşurat studiul, comparativ cu persoanele care nu mâncau fructe nicioadată sau foarte rar.

Statinele redus de asemenea riscul atacurilor de cord cu o treime, dar multe persoane se plâng de reacţiile adverse ale medicamentelor, precum durerile musculare şi oboseala.

Deşi cercetătorii de la Oxford nu recomandă înlocuirea unui tratament cu statine cu fructe, aceştia spun că o dietă bogată în fructe ar putea oferi un ajutor în plus pentru persoanele care prezintă riscul de a suferi de boli cardiovasculare.

Zhengming Chen, profesor de epidemiologie la Universitatea Oxford explică: „Impactul ar putea fi uriaş. În China, dacă rata de consum al unui singur fruct pe zi ar creşte, aproximativ jumătate de milion de morţi ar putea fi evitate în fiecare an. Acesta a fost cel mai amplu studiu desfăşurat vreodată. Totuşi este un studiu care are la bază observaţia, asta înseamnă că persoanele care mănânce fructe ar putea face şi alte lucruri care să le asigure protecţia împotriva bolilor cardiovasculare. Există multe posibile mecanisme care ar putea explica de ce fructele ar putea îmbunătăţi sănătatea inimii. Se ştie că fructele proaspete pot reduce tensiunea arterială, iar conţinutul bogat de fibre este benefic în cazul anumitor afecţiuni. Este posibil ca fructele proaspete ar putea schimba bacteriile din intestin, ceea ce nu se întâmplă în cazul fructelor procesate. Este important de reţinut că fructele proaspete sunt bune pentru tine, iar consumul lor ar trebui încurajat pentru că ar putea reduce rata mortalităţii.”

Fructele reprezintă o sursă importantă de potasiu, fibre, antioxidanţi şi alte substanţe nutritive cu rol în întărirea sănătăţii cardiovasculare.

Deşi tot mai multe persoane consumă fructe în Occident, o mare parte optează pentru sucurile de fructe, iar studiul cercetătorilor britanici sugerează că este mai bine să consumi fructe proaspete. Studiul a fost publicat în jurnalul Science Translational Medicine.

Rezultatele studiului vin în sprijinul recomandărilor care susţin importanţa fructelor într-o dietă echilibrată şi la importanţa consumului de fructe proaspete, organice, pentru a beneficia în întregime de efectele lor protective asupra sănătaţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”