Chirurgia te scapa de afectiunile sinusurilor

Medicina fara computer este foarte greu de imaginat, spun specialistii care au nevoie de o vizualizare tridimensionala in interiorul organismului uman pentru a face operatii de mare finete.
  • Publicat:
Chirurgia te scapa de afectiunile sinusurilor
Chirurgia te scapa de afectiunile sinusurilor

Astazi, medicina fara computer este foarte greu de imaginat o spun specialistii care au nevoie de o vizualizare tridimensionala in interiorul organismului uman pentru a face operatii de mare finete, in locuri delicate, acolo unde operatiile clasice erau greu de facut si implicau riscuri majore. Astfel de zone delicate sunt si sinusurile posterioare ale fetei pe care ORL-istii le pot investiga si trata cu succes pentru ca au metode de vizualizare cu ajutorul carora vad foarte bine, pana inspre creier.

Sinusurile posterioare ale fetei sunt zone delicate, deoarece sunt sediul infectiilor repetate, al polipozelor, al formatiunilor tumorale si sunt greu abordabile. Sunt foarte greu de operat si foarte greu de diagnosticat. “Inainte de aparitia chirurgiei endoscopice, interventiile se faceau mai mult pe orbeste, la lumina foarte mica si aceste interventii erau efectuate numai de catre chirurgi experimentati, pentru ca nu toti ORL-isitii puteau aborda sfenoidul sau etmoidul prin interventiile clasice".

Erau interventii sangerande, cu riscuri mari de complicatii datorita faptului ca sunt zone foarte inguste, operatia se face pe cativa mm si sunt si foarte aproape de baza craniului. Riscul de a leza baza craniului, de a produce fistule de lichid cefalorahidian sau de a produce meningite erau foarte frecvente” spune dr. Constantin Mocanu, medic primar ORL la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

Astazi din ce in ce mai multe interventii se fac prin tehnicile endoscopice, introduse de 5 ani in clinicile ORL din intreaga lume, dupa ce a fost folosita cu succes in chirurgia creierului. Este foarte apreciata pentru ca specialistii pot aborda sfenoidul, etmoidul, baza craniului, orbita si problemele de sanatate aparute in spatele ochiului.

Interventia este elaborata si este insotita de efectuarea unei tomografii cu ajutorul unor dispozitive aplicate pe fata pacientului, imaginile sunt preluate de un computer care le prelucreaza trimidimensional. Astfel, medicii pot urmari chiar in timpul operatiei deplasarea instrumentelor chirurgicale in interiorul organismului. Medicii pot rezolva leziunile si formatiunile tumorale, cu riscuri minime de sangerare si de afectare a vaselor mari de la baza craniului, cu riscuri minime de afectare a nervului optic.

“Operatia cu sistemul de navigatie este mult mai sigura, impiedica riscul lezarii vaselor etmoidale, a carotidei, si interventia chirurgicala se efectueaza cu siguranta mult mai mare, vindecarea pacientului se face mult mai repede, iar externarea pacientului se face dupa 2, 3 zile” spune dr. Constantin Mocanu, medic primar ORL la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

Citeste si Sinuzita de la A la Z
                 
Opreste timpul

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Ce trebuie sa stii despre mamografie
Ce trebuie sa stii despre mamografie
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”