Cele mai periculoase substanţe din lume. În ce cantitate pot fi letale

Aceste substanţe au o toxicitate ridicată şi pot provoca leziuni severe la nivelul plămânilor sau chiar deces. Descoperă 10 cele mai periculoase substanţe din lume!
  • Publicat:
Cele mai periculoase substanţe din lume. În ce cantitate pot fi letale

În lume există numeroase substanţe care pot fi letale chiar şi în doze extrem de mici.

Printre acestea se numără veninul de şarpe, toxina botulinică (da, aceeaşi care se injectează în piele pentru îndepărtarea ridurilor), ricinul, mercurul şi arsenicul.

Astfel de substanţe au o toxicitate ridicată şi pot provoca leziuni severe la nivelul plămânilor sau chiar deces.

Iată care sunt cele mai periculoase substanţe din lume şi efectele devastatoare ale acestora asupra sănătăţii!

Batracotoxina

Aceasta este una dintre cele mai puternice otrăvuri din lume şi sunt secretate de broaştele din genul Dendobates, care trăiesc în pădurile tropicale din America Centrală şi în vestul Columbiei (Nicaragua, Costa Rica, El Salvador).

Substanţa este letală (provoacă atac de cord) dacă ajunge în organism în cantitate mai mare de… 2 grame. Există chiar şi o legendă privind această otravă, anume că indienii băştinaşi îşi unge3au săgeţile cu aceasta atunci când mergeau la vânătoare de maimuţe şi alte animale.

Până în prezent nu a fost dezvoltat un antidot împotriva otrăvirii cu această substanţă periculoasă.

Cianură de potasiu

Aceasta este o substanţă chimică extrem de toxică şi te poate ucide în doar câteva minute. Ţii minte pastilele înghiţite de nazişti, precum Eva Braun, iubita lui Hitler, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, pentru a scăpa de judecată? Ei bine, acestea conţineau cianură de potasiu. Substanţa este folosită şi în prezent, dar ca pesticid.

VX sau Nerve Agent

Acest gaz letal a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către militarii britanici. Este suficientă o doză de 10 mg pentru a omorî o persoană. Această substanţă pătrunde în organism prin piele şi duce la insuficienţă respiratorie.

Toxina botulinică de tip A (botox)

Deşi suntem familiarizaţi mai degrabă cu injecţiile de înfrumuseţare pe bază de botox, această toxină poate fi folosită şi în scopuri… mai puţin ortodoxe. Botoxul este o proteină neurotoxică produsă de bacteria Clostridium botulinum şi devine letală într-o cantitate ce poate varia între 1,3 şi 2,1 ng/kg.

Aceasta paralizează musculatura şi este ideală pentru netezirea ridurilor, dar trebuie folosită în cantităţi infime. Aşadar, atenţie la ce medic mergeţi pentru procedurile de înfrumuseţare!

Ricinul

Despre această plantă ştiam că are beneficii miraculoase pentru păr şi unghii, dar am descoperit că toxinele care se găsesc în seminţele de ricin pot fi cu adevărat periculoase. Substanţa periculoasă se numeşte ricină şi sunt suficiente 70 de miligrame pentru a omorî o persoană cu greutatea aproximativă de 70 de kilograme.

Ştiai că un gram de ricină este de 6.000 de ori mai toxic decât un gram de cianură şi de 12.000 de ori mai otrăvitor decât un gram de venin de şarpe?

Stricnina

Iată o substanţă toxică devenită „celebră” odată cu moartea lui Alexandru cel Mare, care a fost otrăvit cu stricnină. De altfel, de-a lungul istoriei, numeroşi asasini au folosit stricnina pentru a-şi anihila victimele.

Din fericire, acum este folosită doar ca pesticid, pentru a combate dăunătorii din culturile agricole.

Veninul de şarpe

La fel ca toxina botulinică, veninul de şarpe este o combinaţie de proteine  cu potenţial neurotoxic. Însă există mai multe tipuri de şerpi veninoşi, iar veninul acestora diferă în ceea ce priveşte timpul de acţiune. De exemplu, veninul unor şerpi poate avea acţiune lentă, lăsând astfel timp pentru intervenţia salvatoare – da, există antidot împotriva veninului de şarpe!

În schimb, sunt şi şerpi care secretă venin extrem de potent, care poate ucide în doar câteva secunde sau minute.

Mercurul

Potenţialul toxic al mercurului depinde de tipul acestuia, deoarece compuşii organici şi anorganici ai mercurului au efecte şi valori diferite ale dozei letale, respectiv între 1 mg/kg şi 100 mg/kg.

Mercurul pur este mai puţin toxic, dovadă fiind încercarea (eşuată) a unui dentist de a se sinucide cu mercur injectat în vene. La 10 luni după ispravă, persoana respectivă nu mai avea nici un simptom, chiar dacă mercurul îi ajunsese inclusiv în plămâni.

Arsenicul

Inhalarea arsenicului pe termen lung poate cauza tulburări digestive constante, dureri în gât, furnicături la nivelul degetelor, înnegrirea pielii, precum şi greaţă sau vărsături. Cei mai toxici compuşi ai arsenicului sunt cei anorganici, care pot determina reacţii severe sau chiar letale.

Arsenicul poate fi găsit inclusiv în alimente sau apă, aşa că este important să consumaţi doar produse certificate şi apă din surse sigure. O altă metodă eficientă pentru eliminarea arsenicului din apă este folosirea filtrelor speciale.

Poloniu

Poloniul este un izotop radioactiv prezent în mod normal în scoarţa Pământului, devenit faimos după asasinarea spionului rus Alexander Litvinenko, în 2006. Însă Poloniul-210, radioizotopul folosit pentru uciderea lui Litvinenko, este un produs artificial, creat de obicei într-un reactor nuclear, care este extrem de toxic chiar şi în cantităţi mai mici decât a miliarda parte dintr-un gram.

Printre simptomele otrăvirii cu Poloniu-210 se numără vărsăturile, diareea, căderea părului şi insuficienţă multiplă de organe, efecte cauzate de distrugerea ADN-ului ca urmare a emisiilor de radiaţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân