Ce trebuie să ştii despre picăturile oftalmice

Medicul oftalmolog este cea mai indicată persoană care poate face recomandări avizate referitor la cel mai potrivit tratament cu picături oftalmice, oricât de bine ar fi intenţionaţi ar fi vecinii, rudele sau personalul din farmacie.
  • Publicat:
Ce trebuie să ştii despre picăturile oftalmice

Medicul oftalmolog este cea mai indicată persoană care poate face recomandări avizate referitor la cel mai potrivit tratament cu picături oftalmice.

Oricât de bine ar fi intenţionaţi ar fi vecinii, rudele sau personalul din farmacie, aceştia nu deţin bagajul informaţional specific oftalmologiei pentru a alege tratamentul adecvat.

Totodată, sunt produse care pot agrava modificările locale asociatei suferinţei dacă nu sunt indicate patologiei oculare de la acel moment. Cu atât mai mult, se recomandă evitarea folosirii picăturilor oftalmice din flacoane folosite anterior de alte persoane.

Sterilitate şi condiţii de păstrare a picăturilor oftalmice

Flacoanele de picături oftalmice trebuie păstrate conform indicaţiilor  farmacistului sau ambalajului original. Cele mai multe se recomandă a fi depozitate ferit de soare şi umiditate, într-un mediu uscat şi răcoros.

De cele mai multe ori, unele produse realizate direct în farmacie mu conţin conservanţi şi necesită depozitare în frigider, valabilitatea acestora fiind mai mică, de regulă câteva zile.

Pentru a păstra sterilitatea produsului şi a permite evoluţia favorabilă sub tratament, vârful flaconului nu trebuie contaminat sau atins. Astfel se va evita contactul lui cu tegumentele perioculare, suprafaţa oculară, degetele sau cu alte obiecte.

Administrarea corectă a picăturilor de ochi

Picăturile oftalmice se administrează în sacul conjunctival, iar acest lucru poate fi cel mai uşor realizat prin etalarea acestuia cu ajutorul degetului arătător de la mâna care nu instilează picăturile.

Pentru a permite cu uşurinţă administrarea, se va inclina capul către spate, ridicând bărbia, iar privirea se îndreaptă către tavan sau peste cap. Ochiul sau tegumentele nu trebuie sub nicio formă atinse cu vârful flaconului.

Termenul de valabilitate a picăturilor oftalmice

Cele mai multe soluţii au valabilitate 4 săptămâni de la deschidere. Există însă şi produse care au valabilitate de până la 6 luni, pe acelea este menţionat acest aspect în prospect şi/sau pe ambalajul original.

După depăşirea perioadei de valabilitate, soluţiile sunt considerate nesterile şi se recomandă întreruperea administrării lor.

Dacă există indicaţia continuării tratamentului, flacoanele care au depăşit termenul de valabilitate se vor arunca, chiar dacă ele mai conţin produs, iar terapia se va continua administrând picături dintr-un flacon nou.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”