Ce spune culoarea sângelui menstrual despre sănătatea ta

Sângele menstrual poate oferi multe indicii despre starea ta de sănătate, în special despre nivelul de hormoni din organism.
  • Publicat:
Ce spune culoarea sângelui menstrual despre sănătatea ta

Sângele menstrual poate oferi multe indicii despre starea ta de sănătate, în special despre nivelul de hormoni din organism.

Un dezechilibru hormonal se poate traduce în culori şi texturi nebişnuite ale sângelui menstrual, motiv pentru care trebuie să fii atentă la aceste aspecte. 

Iată 6 lucruri pe care sângele menstrual le poate dezvălui despre sănătatea ta!

 

Culoarea sângelui menstrual: ce afecţiuni poate ascunde?

Sânge menstrual cu tente roz

Această trăsătură a sângelui menstrual ar putea indica un nivel scăzut de estrogen, mai ales dacă fluxul menstrual este redus. De asemenea, ar putea fi şi o urmare a sportului în exces, susţin medicii. Studiile arată că exerciţile intense pot reduce nivelul de estrogen, ceea ce cauzează culoarea deschisă a sângelui menstrual.

Acest lucru nu trebuie ignorat, mai ales dacă plănuieşti să devii mămică. Nivelul redus de estrogen împiedică ovulaţia, ceea ce îngreunează şi efortul de a rămâne însărcinată. De asemenea, estrogenul în cantităţi reduse poate favoriza instalarea menopauzei.

Alte cauze care stau la baza fluxului redus al sângelui menstrual, de culoare roz, sunt: sindromul ovarelor polichistice, perimenopauza şi alimentaţia deficitară, din care lipsesc substanţele nutritive esenţiale (vitamine, minerale, proteine, grăsimi, carbohidraţi).

Sânge menstrual cu aspect apos

Consistenţa apoasă a sângelui menstrual poate ascunde o carenţă nutriţională. Adeseori, anemia este cea care duce la acest simptom; această afecţiune duce la scăderea nivelului de fier din organism, ce se manifestă şi prin oboseală şi ameţeli. Dacă prezinţi astfel de simptome, nu ezita să mergi la medic, care va stabili cu certitudine cauza ce stă la baza acestor probleme.

Sânge menstrual maro închis

Deşi pare grav, chiar nu este! Sângele mai închis la culoare este un semn că organismul elimină sângele îngroşat şi mai vechi de pe mucoasa uterului. Este normal şi nu trebuie să te îngrijorezi. În anumite cazuri, sângele stagnează mai mult timp în organism şi se oxidează, motiv pentru care capătă o culoare închisă, uneori chiar spre negru.

Sânge menstrual roşu închis, cu cheaguri

Dacă sângele menstrual are textura dulceţii (nu e cea mai fericită asemănare, dar e destul de precisă) şi prezintă cheaguri, ar putea fi un semn că nivelurile de progesteron şi estrogen sunt scăzute. Chiar dacă cheagurile sunt normale, cele de dimensiuni mari pot indica un dezechilibru hormonal grav.

Desigur, vizita la medicul ginecolog este necesară pentru un tratament adecvat, dar poţi încerca să îţi echilibrezi nivelul hormonal şi acordând o mai mare atenţie alimentaţiei: redu consumul de lactate, soia şi dulciuri bogate în zahăr.

O altă cauză a menstruaţiei cu cheaguri poate fi existenţa fibromului uterin, care se însoteşte de dureri şi crampe.

Sânge menstrual roşu şi gri

Cel mai probabil, sângele menstrual care prezintă această particularitate, la care se adaugă mirosul puternic şi respingător, indică o infecţie urinară. De asemenea, sângele menstrual roşu-gri şi bucăţile mari de ţesut eliminate, cu textură de „ficat de pui”, pot semnala avortul. Dacă sesizezi aceste simptome, urgent la medic!

Sângele menstrul roşu aprins

În cele din urmă, sângele de culoarea sucului de merişoare (roşu aprins) este un semn că eşti sănătoasă tun. Nu ai motive de îngrijorare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”