Ce i se întâmplă pacientului în operaţie? Chirurgul Ştefan Tucă explică

Ficat, pancreas, plămân, colon, rect, sân şi col uterin sunt organele cele mai sensibile ale românilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce i se întâmplă pacientului în operaţie? Chirurgul Ştefan Tucă explică
Operaţie chirurgicală, foto 123rf.com

Urmează să intri într-o operaţie chirurgicală? Emoţiile grijile şi temerile sunt fireşti, însă este clar că un anume organ are nevoie de ajutor şi operaţia chirurgicală este cea care va restabili starea optimă de sănătate a organului respectiv. Vine cu lămuriri, dr. Ştefan Tucă, medic chirurg primar competenţă chirurgie avansată.

În sala de operaţii chirurgicale se poate ajunge fie în sistem de urgenţă cu patologie ameninţătoare de viaţă (şoc hemoragic, peritonită, ocluzie intestinală, accident rutier, traumatisme abdominale, pancretită, colecistită, apendicită, angiocolită, hernii strangulate, etc.), fie în regim de boală cronică sau programat. Mai concret pacientul are o patologie ce nu îi ameninţă viaţa imediat, dar în lipsa tratamentului chirurgical, pacientul ar necesita intervenţii de urgenţă la un moment dat. Operaţiile programate au mai multe avantaje (echipa medicală are timp să studieze dosarul medical al pacientului, pacientul îşi poate programa activităţile din timp şi poate preconiza când va reveni din nou la serviciu etc).

Operaţie chirurgicală – ce se întâmplă după anestezie

CSÎD: Ce se întâmplă concret cu un pacient care tocmai intră într-o operaţie chirurgicală?

Dr. Ştefan Tucă: Pacientul este condus la sala de operaţie unde este aşezat pe masa de intervenţii chirurgicale. Se montează o cale venoasă şi este anesteziat (general, locoregional, local). Chirurgul realizează lavajul mâinilor cu soluţii antiseptice şi apă sterilă, este îmbrăcat steril şi primeşte mănuşi sterile. Este pregătită o masă chirurgicală pe care se aşează instrumentarul folosit în intervenţie. Apoi se badijonează tegumentul zonei ce urmează a fi operată cu soluţii antiseptice şi pacientul este acoperit cu câmpuri sterile. Chirurgul şi echipa chiurgicală pe care o coordonează (intervenţiile se realizează cu unul, două, sau trei ajutoare medici) realizează incizii specifice pentru organul ce urmează a fi operat sau miniincizii în cazul chirurgiei laparoscopice. Urmează apoi timpul chirurgical propriu-zis. Interveniţia se încheie cu închiderea bolnavului, suturi tegumentare şi aplicarea de pansamente sterile.

CSÎD: Cât poate dura o operaţie?
Dr. Ştefan Tucă:
Acesta poate dura în medie o oră pentru intervenţiile mai simple sau 3-4 ore sau mai mult pentru intervenţiile mai laborioase.

CSÎD: Ce i se întâmplă pacientului când s-a terminat intervenţia chirurgicală?
Dr. Ştefan Tucă:
După încheierea intervenţiei, bolnavul este trezit de către medicul anestezist (în cazul anesteziei generale) şi trimis în unitatea de terapie intensivă unde i se acordă îngrijiri specifice.

După operaţia chirurgicală pacientul este dus la Terapie Intensivă

CSÎD: Ce i se întâmplă pacientului imediat după operaţie?
Dr. Ştefan Tucă:
Imediat după operaţie pacientul va fi trimis în unitatea de terapie intensivă, unde este
supravegheat timp de câteva ore strict (tensiune, puls, drenaje, saturaţie, EKG) pentru intervenţiile de rutină, sau poate rămâne în terapie intensivă mai multe zile, în funcţie de complexitatea intervenţiei şi necesitatea unei terapii intensive serioase (medicul anestezist este
cel care decide, cât timp rămâne pacientul în acest compartiment de terapie intensivă).
Pacientul va fi transferat ulterior la salon unde va putea primi vizita celor apropiaţi.

Operaţie chirurgicală – cât durează recuperarea de după intervenţie

CSÎD: În funcţie de tipul operaţie – minim invazivă sau invazivă cât durează recuperarea pacientului?
Dr. Ştefan Tucă:
Recuperarea pacientului este cu mult mai rapidă după operaţia laparoscopică, pacientul va
resimţi la nivelul peretelui abdominal ceva asemănător cu febra musculară. Se va putea mobiliza precoce, se va reinsera rapid în mediul familial şi socioprofesional. Activitatea fizică după operaţiile minim invazive, laparoscopice se poate reîncepe mult mai repede. Chirurgia clasică, deschisă, înseamnă o recuperare greoaie, este necesară de multe ori purtarea unui brâu elastic sau a unei centuri, riscul unei supuraţii de plagă este mai mare, cât şi riscul apariţiei unei eventraţii (hernie incizională).

Regim de viaţă după operaţia chirurgicală


CSÎD: Ce regim de viaţă trebuie să urmeze după câteva boli – apendicita, operaţii la ficat, hernii – de exemplu?

Dr. Ştefan Tucă: Există boli care odată operate presupun lipsa efortului fizic după operaţie pentru o perioadă de 45 – 60 zile (chirurgia herniiilor şi a eventraţiilor), regimuri alimentare prestabilite pentru intervenţiile în sfera digestivă (intervenţii pe colon, rect, chirurgia obezităţii), regimuri care se pot continua şi odată ce pacientul se întoarce la domiciliu. Există de asemenea intervenţii chirurgicale care nu presupun niciun regim (intervenţii chirurgicale sub anestezie locală, intervenţii ginecologice în ambulator, etc). Regimul alimentar pe care pacientul îl urmează la domiciliu este în general prestabilit şi furnizat pacientului, la maniera scrisă de către medicul curant.

Dr. Ştefan Tucă, medic chirurg primar 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ştefan Tucă - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Tucă este Medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgie laparoscopică avansată. Pregătire Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, cu specializarea medicină generală, cu durata de 6 ani, 1997-2003 Medic rezident Chirurgie Generală ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”