Ce boli poţi lua din toaletele publice

Află ce bacterii se ascund în toatele publice şi cum te pot îmbolnăvi acestea.
  • Publicat:
Ce boli poţi lua din toaletele publice

Toaleta publică, se ştie, nu este cel mai curat loc din lume, mai ales dacă nu dispune de personal care să facă zilnic igienizarea. Cu toate acestea, se întâmplă să trecem cu vederea acest aspect, mai ales dacă avem o „urgenţă”.

Astfel, ne punem în pericol prin expunerea la numeroase bacterii care sălăşluiesc pe mânerele uşilor, pe colacul WC-ului sau cine ştie prin ce alt colţişor.

Aceste bacterii pot cauza diverse infecţii sau boli destul de neplăcute. Iată la ce pericol te expui când foloseşti toaleta publică!

Infecţii intestinale

Bacterii ce provin din materiile fecale, precum E. coli, streptococii sau stafilococii, trăiesc bine-mersi pe suprafeţele din toaletele publice, cum ar fi vasul de WC, marginea chiuvetei sau chiar pe hârtia igienică. Odată căpătată o astfel de bacterie, este foarte probabil să te confrunţi cu diaree şi alte tulburări digestive neplăcute.

Infecţii de tract urinar

Bacteria responsabilă de infecţiile urinare o duce foarte bine în mediile umede, dar nu supravieţuieşte pentru mult timp. Totuşi, E. coli este un microb ce poate ajunge în tractul urinar atunci când tragi apa şi nu te ridici de pe vasul WC-ului, cauzând astfel neplăcutele infecţii urinare.

Infecţii virale

Este foarte puţin probabil să capeţi un virus care cauzează răceala dintr-o toaletă publică, deoarece acesta nu supravieţuieşte mult timp. Însă există alte virusuri, cum ar fi norovirusul sau virusul gripei, care pot trăi pe suprafeţele ţevilor, robinetelor sau chiuvetelor şi pot pătrunde în organism prin tractul genital sau prin uretră. 

Infecţii cutanate

Stafilococii sunt bacterii ce pot trăi mult timp pe suprafeţe şi care cresc semnificativ riscul de infecţii cutanate, mai ales dacă prezinţi leziuni, zgârieturi sau răni ce înlesnesc pătrunderea acestora în organism. Infecţiile stafilococice pot duce la numeroase probleme, cum ar fi furunculele sau celulita infecţioasă.

Cum să te protejezi de bacteriile din toaletele publice

În primul rând, încearcă să nu atingi mânerele uşilor, pentru că acestea sunt cele mai murdare locuri dintr-o toaletă, având în vedere că mulţi oameni nu se spală pe mâini, nici măcar după ce folosesc toaleta, darămite înainte. Poţi, în schimb, să împingi uşa cu cotul sau să foloseşti un şerveţel.

Cât priveşte colacul toaletei, încearcă să ai mereu la îndemână un gel dezinfectant sub formă de spray cu care să îl cureţi sau să îl acoperi cu hârtie igienică înainte de a te aşeza.

La final, nu uita să te speli temeinic pe mâini cu apă şi săpun, cel puţin 20 de secunde, apoi să te usuci cu prosoape de hârtie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”