Ce afecţiuni pot ascunde băşicile de pe piele?

Veziculele, sau băşicile sub numele lor popular, sunt bule cu lichid care apar la suprafaţa pielii.
  • Publicat:
Ce afecţiuni pot ascunde băşicile de pe piele?

Veziculele, sau băşicile sub numele lor popular, sunt bule cu lichid care apar la suprafaţa pielii. Ele se datorează uneori fricţiunii, căreia organismul îi răspunde prin producerea unui lichid ce va decola stratul superficial al pielii formând băşica. Veziculele cu lichid sunt foarte dureroase din cauza presiunii care se creează în interiorul lor.

Acestea apar cel mai adesea când porţi o pereche nouă de pantofi  (pe picioare) sau când lucrezi în grădină fără mănuşi (pe mâini). De cele mai multe ori acestea pot fi tratate acasă.  Însă, veziculele se pot apărea şi din cauza unor afecţiuni medicale.

Alte tipuri de răni de la nivelul pielii care pot cauza vezicule includ:

  • Arsuri cauzate de căldură, electricitate, chimicale sau fricţiune
  • Răni cauzate de frig  în urma expunerii la frig sau temperaturi scăzute
  • Muşcături de păianjen (cum ar fi cazul păianjenului pustinic maro) – printre simptome se numă înroşirea pielii urmată de o veziculă care se formează în jurul muşcăturii de păinajen, durere şi mâncărime şi o rană (necroză) care apare în 3-4 ore de la muşcătură. Pot trece câteva luni de zile până la vindecare. 

Infecţiile care pot duce la apariţia izolată a unei vezicule sau a unui grup de vezicule sunt:

  • Vărsat de vânt (Varicela) – o boală infecţioasă contagioasă  de întâlnită provocată de un virus din familia herpesvirusurilor, virusul varicelă zona sau V.Z. Boala se caracterizează printr-o erupţie cutanată tipică, precedată adesea de o febră (38°C) şi de o înroşire trecătoare a pielii. Insoţită de mâncărimi puternice, ea se manifestă prin mici pete roşii cu diametrul de 2-4 milimetri care în 24 ore se transformă în vezicule superficiale mari cât gămălia unui ac umplute cu un lichid limpede. Conţinutul fiecărei vezicule întâi se tulbură şi apoi se usucă după două zile. Atunci, în locul veziculei apare o crustă care cade cam în a şaptea zi. Erupţia veziculară se vindecă în 10 până la 15 zile.
  • Zona Zoster – o  boală infecţioasă cunoscută şi ca „herpes zoster” apărută ca urmare a reactivării virusului varicelă. Zona zoster debutează cu o febră moderată insoţită de senzaţie de arsură în zona adiacentă a nervului atins urmată de apariţia unei erupţii sub forma unor mici pete roşii pe care se formeaza vezicule.  După aproximativ 6 zile veziculele iniţial translucide se usucă sau se sparg, erupţia fiind însoţită de  durere, transpiraţie şi migrene.
  • Boala mână – gură –picior – este o boală virală, foarte contagioasă, care apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-6 ani. Se manifestă prin apariţia unei erupţii pe palme, tălpi şi în gură. După o incubaţie de 3-5 zile apare o febră moderată, urmată de o erupţie de băşicuţe minuscule în interiorul gurii, apoi pe mâini şi pe picioare. Tratamentul necesita îngrijiri antiseptice locale. Acest sindrom se vindecă spontan într-o săptămână.
  • Erupţia veziculară sau herpesul bucal este o infecţie cu virusul herpes simplex, care apare pe buze şi pielea din jurul lor, pe mucoasa bucală sau gingii. Erupţii veziculare apar şi la nivelul organelor genitale. Dezvoltarea veziculelor este precedată de prurit şi o senzaţie de furnicături, arsură sau durere. Veziculele apar izolat sau în grupuri, au diametru de 2-3 mm şi nu confluează. Ulterior, ele se sparg, formând un ulcer dureros, ce va fi acoperit de o crustă gălbuie.
  • Impetigo – Infecţie cutanată supurantă şi contagioasă de origine bacteriană cauzata de penetrarea pielii urmare a unei tăieturi, a leziunilor de herpes sau de eczemă, de catre stafilococul auriu sau streptococi. Debuteaza printr-o mică placă roşie pe care apar vezicule (băşicuţe minusculc umplute cu un lichid limpede) care se umplu cu puroi, leziunile sunt apoi inlocuite de o crusta gălbuie de culoarea mierii care acoperă un puroi unsuros, febra este moderată.
  • Foliculita – poata apărea în orice zonă a corpului acoperită de păr, însă cel mai frecvent sunt afectate faţa şi scalpul. Dezvoltarea este favorizată de leziuni ale pielii la nivelul foliculului pilos. La început, foliculita apare sub forma unei roşete la rădăcina unuia sau mai multor fire de păr învecinate, însoţită de durere şi puruit. Ulterior zonele roşii, inflamate, se transformă în pustule sau umflături ce conţin puroi şi cauzează o senzaţie de usturime.
  • Scabie infecţie provocată de paraziţii din ordinul acarienilor, sarcopiţi. Se manifestă mai întâi prin mâncărimi, apoi apar şanţuri scurte (corespun­zând tunelelor) supraînălţate la un capăt cu o minusculă perlă translucidă (veziculă perlată), predominând între degete, pe încheieturile mâinilor, în regiunea axilară, în jurul taliei, dar niciodată pe faţă.
  • Puricii pot cauza  vezicule, în unele cazuri. Unii oameni nu au nicio reacţie la muşcăturile puricilor, dar există oameni care au o reacţie alergică, cum ar mâncărime severă, bube sau urticarie.
  • Dermatita de contact – apare prin contactul direct cu o substanţă iritantă sau cu un alergen. În general, dermatita presupune edemaţiere, înroşire şi pruit cutanat.
  • Boli autoimune – Simptomele variază în functţe de tipul bolii dar şi de sistemul imunitar al fiecărei persoane. Pot apărea erupţii cutanate sau erupţii pruriginoase – organismul atacă pielea ca formă
  • Anumite medicamente sau unguente pot cauza eczeme sau înroşirea pielii Dacă acestea nu sunt grave şi prezentaţi alte simptome, este recomandată întreruperea tratamentului şi un consult medical. Băşicile pot apărea şi ca simptom al unei reacţii toxice la un anumit medicament. Această reacţie poartă numele de sindromul Stevens-Johnson, o afecţiune caracterizată prin cruste pe piele sau cu sângerări, eroziuni şi vezicule ale pielii. Băşicile însoţite de alte semne de boală cum ar fi tremuratul sau febra ar putea indica o problemă de sănătate mai gravă.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Semnele care anunţă bolile renale
Semnele care anunţă bolile renale
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”