Bronsita cronica, tributul adus tabacului

  • Publicat:
Bronsita cronica, tributul adus tabacului
Bronsita cronica, tributul adus tigarilor

Un milion de romani sufera de bronsita cronica. Boala apare dupa varsta de 40 de ani si la inceput se manifeste printr-o tuse matinala. In timp, ea poate fi insotita de gafaiala atunci cand  bolnavul face eforturi mari, dar si eforturi mici, ajungandu-se pana la sufocare. Toate acestea sunt semnele unui emfizem pulmonar, forma cea mai avansata a bolii.

“Acesti bolnavi de multe ori fac infectii repetate, au o tuse cu expectoratie muco-purulenta, au episoase de sufocare nocturna care sunt de multe ori si sub forma unor crize de dispnee paroxistica, sunt astenici, uneori scad in greutate, sunt categoria de pacienti respiratori care pun mari probleme” spune conf. Dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog la Inst. de pneomologie “Marius Nasta” din Bucuresti.

De multe ori, pacientii sunt tentati sa ignore simptomele si ajung la medic doar atunci cand se sufoca. Pentru a pune un diagnostic, medicii trebuie sa vada cat de mica este puterea de respiratie a pacientului. Sunt pacienti care stau de multe ori in spitale pentru oxigen, pentru terapii de lunga durata sau ajung sa depinda de ventilatoare in serviciile de terapie intensiva, iar in aceste conditii, calitatea vietii este mult afectata.

Din pacate atunci cand este vorba despre bronsita cronica, medicii nu pot vorbi despre vindecare. Multi dintre bolnavi platesc tributul unui viciu care a fost si a ramas la moda: fumatul. Acest obicei induce leziuni ireversibile atat la nivelul mucoasei bronsice, dar si la nivelul unor mecanisme intime de aparare de la nivelul plamanului. Fumatul este de multe ori cel care intretine tusea si duce la agravarea bolii in timp.

In urma cu 10 ani, medicii erau sceptici in privinta succesului tratamentului de atunci, dar rezultatele cercetarilor din ultimii 5 ani au redat speranta atat medicilor cat si pacientilor. Desi nu vindeca boala, medicamentele noi asociaza astazi bronhodilatatoare de lunga durata si corticoizi cu administrare inhalatorie  si amelioreaza calitatea vietii acestor pacienti.

Bronsita cronica esta o boala care se depisteaza mai greu si se manifesta cu tuse si raguseala timp de cateva luni si chiar ani in sir. Tusea este de obicei incordata, mai puternica seara si dimineata. Toate aceasta se intampla pentru ca mucoasa bronhiilor se inflameaza, iar trecerea curentului de aer catre plamani este ingreunata. Pacientii sunt mai expusi bolilor infectioase respiratorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Foamea ne face fericiti
Foamea ne face fericiti
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”